Cadde İNGİLİZ SENFONİSİ

İNGİLİZ SENFONİSİ

14.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

2012 Londra Olimpiyatları ‘İngiliz Müziği Senfonisi’ adlı kapanış töreniyle tarihe geçti. 3 saat süren ve tüm dünyada yaklaşık 1 milyar kişi tarafından izlenen tören ünlüler geçidine döndü.

İNGİLİZ SENFONİSİ

* Tören tarihi saat kulesi Big Ben’in çalmasıyla başladı. Olimpiyat Stadı’nda London Eye, Big Ben, Tower Bridge gibi yapıların dev maketlerinden oluşan bir sahne kuruldu. Törenin teması, İngiliz müziğinin son 50 yılı oldu. Törende, aralarında 400 çocuğun bulunduğu, toplam 4 bin 100 gönüllü çalıştı. Sporcular törende 204 ülkenin bayraklarını stada getirdi. Türkiye’nin bayrağı tekvandocu Servet Tazegül tarafından taşındı.
* Pet Shop Boys, Fatboy Slim, Madness, Emeli Sande, Ray Davies, Elbow, Kaiser Chiefs, Ed Sheeran, Russell Brand gibi müzik dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra Muse da Olimpiyatların resmi şarkısı seçilen “Survival” adlı parçasını seslendirdi. John Lennon’ın “Imagine” adlı şarkısı ile Queen’in “Bohemian Rhapsody” adlı şarkısı tribünlere yansıtılan videolar ve koro eşliğinde seslendirildi.

Imagine mesajı
* Imagine, Lennon’ın doğum yeri Liverpool’dan bir koro tarafından seslendirilerek, Dünya’ya barış mesajları gönderdi. Şarkı sırasında ekranda Yoko Ono tarafından Olimpiyatlar için özel hazırlanmış Lennon’ın videosunun gösterilmesinin yanısıra Lennon’ın yüzünün maketi de oluşturuldu. Jessie J, Tinie Tempah ve Taio Cruz’un üstü açık Rolls-Royce’larla gerçekleştirdiği performans da törenin dikkat çeken detayları arasına girdi. Ancak performans, “Kapanış seremonisi motor gösterisine döndü” eleştirilerine neden oldu.

Panodan fırladılar
* Sahneye getirilen reklam panolarının içinden çıkan süper modeller arasında Kate Moss, Naomi Campbell ve Lily Cole gibi isimler yer aldı. Dokuz manken Vivienne Westwood ve Alexander McQueen gibi önde gelen İngiliz modacıların kıyafetleriyle podyumda boy gösterdi. Cole ise Erdem imzalı elbisesiyle dikkat çekti.
* Tören Prens Harry ve Düşes Kate’in dışında İngiltere Başbakanı David Cameron ile eşi Samantha Cameron ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson tarafından tribünlerden izlendi. Kraliçe Elizabeth ve Prens William törende yer almadı.

Bayrak artık Rio’da
* Olimpiyat meşalesi Londra Belediye Başkanı Boris Johnson tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jaques Rogge’ye, Rogge tarafından da 2016’da olimpiyatlara ev sahipliği yapıcak Rio de Janeiro belediye başkanı Eduardo Paes’e devredildi. Paes geleneğe uyarak bayrağı 4 kere salladı. Brezilya milli marşı çalınırken ünlü futbolcu Pele sahneye çıktı.
* Kapanış seremonisi toplamda 20 milyon sterline mal oldu. Gecede yer alan sanatçılara ise sembolik bir ücret olarak 1 sterlin verildi. Biletler 20 sterlin ila 1500 sterlin arasında satışa çıkarıldı. Seremoni 00.11’de sona erdi. Törenin sanat direktörlüğünü Kim Gavin yaptı. Yapımcılığı ise Stephen Daldry üstlendi.

Haberin Devamı

SAYILARLA 2012

* Yapılan harcamaların en büyük parçasını 1.8 milyar sterlin (5.11 milyar TL) ile olimpik parkın hazırlanması oluşturdu. Bu miktara altyapı, yollar, alanın temizliği ve enerji de dahil.
* Alanların inşaat maliyeti ise 1.1 milyar sterlin (3.10 milyar TL) olarak açıklandı.
* Olimpiyat stadı 428 milyon sterline (1.2 milyar TL) mal oldu.
* Güvenlik için 533 milyon sterlin (1.49 milyar TL) harcandı.
* Olimpiyatlarda yaklaşık 10 bin atlet yarıştı.
* Oyunları izlemek için gelen 200 bin insan olimpiyatlar bittiğinde geri dönmek için 1 gün içinde Londra havaalanına akın etti.
* ABD 46, Çin 38 ve İngiltere 1908’den beri en iyi skoru olan 29 altın madalya kazandı.
* 2012 Londra Olimpiyat Oyunları boyunca, 44 dünya rekoru kırıldı.
* 8.8 milyon bilet satıldı. Bu sayı 2004 Atina olimpiyatlarında 3.4 milyondu.
* Her bir madalyanın yapımı 10 saat aldı. Altın madalyalarda 6 gram altına yer verildi.
* Olimpiyat köyünde 2.7 milyon muz yendi.
* 16 bin yataklı, 22 bin yastıklı olimpiyat köyünde atlet başına 15 prezervatif dağıtıldı.
* Olimpiyatlar için toplamda yaklaşık 12 milyar sterlin (33.8 milyar TL) harcandı.

Haberin Devamı

SPICE GIRLS YILLAR SONRA
Efsane grup Spice Girls de kapanış seremonisi ile geri döndü. Yıllar sonra ilk defa hayranlarıyla Olimpiyat kapanış seremonisinde buluşan grup ikonik Londra taksileri üzerinde sahneye geldi. 5’li, “Spice up your Life” ve “Wannabe” adlı şarkılarını seslendirdi. Törenin Spice Girls kadar dikkat çeken bir diğer etkinliği ise ünlü süper modellerin defilesi oldu.

Ekonomi ağlıyor!
Londra olimpiyatlarının maliyet hesapları şaştı. Daha önce olimpiyatlar için yapılan harcamaların ülke ekonomisine olan yükü 10 milyar sterlin olarak hesaplanmıştı. Buna karşılık yapılan araştırmalar olimpiyat döneminde eve kapanan ve dışarıda harcamasını azaltan İngilizlerin ekonomiye 1 milyar sterlinlik ek yük bindirdiğini ortaya koydu. Analistler 11 milyar sterlini bulan bu yükün geri dönüşünün 2021’i bulabileceğini ifade ediyor.

Marka ligşnde altın madalya P&G’ye gitti

Haberin Devamı

Londra 2012 olimpiyatlarında sponsorların desteklediği sporcuların kazandığı madalyalara göre yapılan sıralamada Procter&Gamble (P&G) ilk sırayı aldı. 161 sporcuyu destekleyen P&G, bu isimlerin kazandığı 52 madalyayla birincilik kürsüsüne çıkarken, ikinci 26 madalya ile Visa, üçüncü ise 24 madalya ile BMW markaları oldu.
EKONOMİ SERVİSİ