Cadde İSTANBUL'UN BİLİŞİM ÜSSÜ

İSTANBUL'UN BİLİŞİM ÜSSÜ

26.02.2012 - 21:59 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden farklı dolandırıcılık yöntemlerindeki artış, Emniyet Müdürlüğü’nü de harekete geçirdi. Bilişim suçlarıyla mücadele için İstanbul’da 22 bin metrekarelik kapalı alana sahip dev bir ‘Bilişim Üssü’ inşa edilecek

İSTANBULUN BİLİŞİM ÜSSÜ

Bilgi ve bilişim suçlarındaki artışa bağlı olarak polis de bu tür suçlar ve suçlularla mücadele etmek için imkanlarını genişletiyor. Bilişim suçlarıyla mücadele, 2004 yılında bir komiser ve bir memurdan oluşan ‘masa’da yapılırken, 2006 yılında Bilişim Suçları Büro Amirliği, 2007 yılında da Türkiye’nin ilk ve tek Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı olarak kuruldu.
Bugünse 2009 yılında yapılmasına karar verilen ‘Bilişim Üssü’ için çalışmalar devam ediyor. Bu Bilişim Üssü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün hemen yanında, 4 bin metrekare alana yapılacak. Bina tamamlandığı zaman, Avrupa ve Amerika’daki birçok örneğiyle yarışabilecek teknolojik kapasitede olacak. İşte bilgi ve bilişim teknolo-jileri kullanılarak işlenen suçlardaki artışın polis teşkilatına yansıması:
* 2004’e girerken bilişim suçlarıyla, Mali Şube Müdürlüğü bünyesindeki bir komiser ve bir memurdan oluşan ‘Bilişim Suçları Masası’ ilgileniyordu.
* 2006 yılında bu masa yetersiz kalınca, ‘Bilişim Suçları Büro Amirliği’ kuruldu.
* 2007 yılına geldiğindeyse artan suç oranıyla birlikte daha geniş bir mücadele birimi kurulması kararlaştırıldı. 2007’nin son aylarında Türkiye’de ilk ‘Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’ kuruldu. Bilgisayar ve elektronik üzerine özel eğitim almış polislerden oluşan bu şube, kendi içinde bölümlere ayrıldı: ‘Nitelikli İnteraktif Dolandırıcılık Büro Amirliği’, ‘Banka ve Kredi Kartı Suçları Büro Amirliği’ ve ‘Bilgi Sistemleri Büro Amirliği’. Ayrıca şube bünyesindeki bilgisayar laboratuvarlarında her türlü dijital verinin kurtarılması, veri incelemesi ve fiziki tamir işlemleri ileri teknolojiler kullanılarak yapılabilmeye başlandı. Uzmanların gelişen teknojileri takip edebilmesi için sürekli kurslar ve yurt dışı eğitim çalışmaları yapıldı.
* bilişim suçlarının bütün Türkiye’de yaygınlaşması üzerine, daha etkin mücadele ve koordinasyon amacıyla, 2011 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Bilişim Suçları Daire Başkanlığı’ kuruldu.
* bütün bunların dışında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün hemen yanı başında toplam dokuz katlı bir ‘Bilişim Üssü’nün yapılması çalışmaları hâlâ devam ediyor.

Haberin Devamı

YENİ BİNANIN ÖZELLİKLERİ

* 4 bin metrekarelik alana kurulacak, 22 bin metrekare kapalı alanı olacak.
* ‘Süper Bilgisayarlar’ olarak bilinen son teknoloji ürünü bilgisayarlar kullanılacak.
* Bilişim Üssü’nde kriptoloji ve dijital şifreleme bölümleri de bulunacak. Bu alanlarda özel personel yetiştirilecek, mevcut personelin sayısı da artacak.
* Emniyetin diğer birimlerinden farklı olarak, ‘akıllı bina’ özellikleriyle donatılacak yapı, aynı zamanda bir uzman yetiştirme birimi olacak.

* Birden çok model üzerinde yapılan ayrıntılı inceleme ve araştırmanın ardından, tasarım ve kullanım özellikleri daha uygun görülen resimdeki model seçildi.
* BSS Şube Müdürlüğü içerisinde kapalı devre yayın yapan BSS TV’yle personel ve ziyaretçiler sürekli olarak bilgilendirilecek.
* Bilişim Üssü’nde kripto-şifreleme bölümü de bulunacak. Bu alanlarda özel personel yetiştirilecek, mevcut personelin niteliği daha da geliştirilecek ve sayısı da artacak.

Yazarlar