Cadde İşte gerçek 'Slumdog Milyoner'!

İşte gerçek 'Slumdog Milyoner'!

20.03.2009 - 15:04 | Son Güncellenme:

Hindistan'da "Kim Milyoner Olmak İster?" yarışmasında büyük ödülü bugüne kadar alabilen tek kişi, yoksul bir gençti. İşte Harsh'ı ödüle ulaştıran sorular...

İşte gerçek Slumdog Milyoner

Bu sene Akademi Ödülleri’ne damgasını, hiç kuşkusuz Slumdog Millionaire vurdu. Mumbai’in kenar mahallelerinden çıkıp, “Kim Milyoner Olmak İster?” yarışmasına katılan ve büyük ödülü kazanan gencin hikayesini, milyonlar izledi.

Alman Spiegel dergisi bu hikayenin çok benzerinin Hindistan’da 2000 senesinde yaşandığını ve yarışmanın büyük ödülünü 27 yaşındayken kazanan gencin, bugün Mumbai şehrindeki “kenar mahalle” çocuklarına yardım için yaşadığını yazdı.

Harshvardhan Nawathe, Hindistan’da “Harsh” olarak tanınıyor. 2000 yılında katıldığı "Kaun Banega Crorepati", yani “Kim Milyoner Olmak İster?" yarışmasında, büyük ödül olan 10 milyon Rupi’yi (150 bin Euro) kazanan ilk ve tek kişi oldu.

35 yaşındaki Harshvardhan Nawathe şimdi, Mumbai’in kuzeyinde bulunan küçük dairesinde yaşıyor. Kazandığı paraya rağmen mütevazi bir hayat sürmeyi seçmesinin nedeni ise, kendini fakir ailelerin çocuklarının eğitimine adamış olması.

Harsh, çalıştığı vakıf aracılığı ile varoşlardaki çocukların, eğitim alması için uğraşıyor. Öğretmenlerin maaşlarını ödüyor, kitap ve kıyafet sağlıyor, bilgisayar kursları veriyor ve hepsinin eğitimlerini tamamlamaları için uğraşıyor.

FİLM HAYALKIRIKLIĞI OLDU
Şu an dört aylık bir oğlu olan Harsh, Slumdog Millionaire filmi vizyona girdiğinde hemen izlediğini ve filmde kendi hikayesinden birşeyler aradığını söylüyor. Filmin yönetmeni Danny Boyle veya senaristleri kendisi ile hiç bağlantı kurmamış. Filmin senaryosunun esinlendiği kitabın yazarı da onu hiç aramamış. Filmin Harsh üstündeki etkisi ise hayalkırıklığı olmuş.

“Öylesine bir film. Bir Hollywood masalı. Veya Bollywood masalı. Hiç farketmez. Gerçek çok farklı. Benim hayatım gerçek.” diye anlatıyor hissettiklerini.

Zaten Harsh hala sokakta tanınıyor. Özellikle Mumbai’de bir halk kahramanı muamelesi görüyor ve Hindistan’da onun hikayesi filmdeki hikayeden çok daha fazla seviliyor ve anlatılıyor.

19 Ekim 2000 tarihinde kaderini değiştiren yarışmaya katılan Harsh, filmdeki kadar sefalet içinden gelmediğini, sokaklarda dilenmek zorunda kalmadığını söylüyor. Durumları çok iyi olmasa da, ilgili bir anne-baba ile büyüdüğüne ve yarışma öncesinde çok kitap okuduğuna dikkat çekiyor.

İŞTE HAYATINI DEĞİŞTİREN SORULAR
Hindistan’ın efsanevi film yıldızı Amitabh Bachchan’ın sunduğı “Kim Milyoner Olmak İster?”i akşamları annesi ile izlediklerini hatırlıyor. Amitabh Bachchan, filmdeki Cemal’in de uğruna dışkı dolu bir çukura atladığı Bollywood yıldızı.

Harsh’ı milyonerliğe götüren soruların bazıları ve cevapları şöyle:

* Tirupati tapınağı hangi eyalettedir? (Andra Pradeş)
* Hindistan’ın son genel valisi Lord Louis Mountbatten’in karısının adı nedir? (Edwina)
* Dünyanın ilk kadın Başbakanı kimdir? (Sri Lanka Başbakanı Sirimavo Bandaranaike)
* Şu anki Pakistan Devlet Başkanı’nın adı nedir? (Bu soru üzerine Harsh seyirciye sorma hakkını kullandı. Seyircilerin yüzde 70’i başkanın Pervez Müşerref olduğunu söyledi, ama okuduğu bir gazete makalesini hatırlayarak doğru cevabın Refik Tarar olduğunu buldu.)
* 10 milyon Rupi’yi getiren soru ise Hindistan Anayasası ile ilgiliydi. Aşağıdakilerden hangisi Hindistan Anayası’na göre parlamento oturumlarında yer alabilir? (Eyalet Başsavcısı)

350 MİLYON KİŞİ İZLEDİ
Harsh’ın milyoner olduğu yarışma, Hindistan'da bir izlenme rekoru da kırdı. Yarışmayı, ülkenin üçte biri, yani 350 milyon insan izledi. O gecenin sonunda Harsh sokakta yürüyemeyecek kadar tanınıyordu. Hala da sokaklarda kendisini tanıyanlar var.

Ancak milyoner oluşundan sonra hayat beklediği gibi gitmedi. Her gün kendisine rica mektupları, evlenme istekleri geliyordu. Mağaza açılışlarına katılması için teklifler alıyordu. Hala Mumbai’de Harsh’ın ismini taşıyan alışveriş merkezleri var. Bollywood yıldızları ve kriket oyuncuları ile arkadaş olmaya başlamıştı.

Ancak Harsh o dönemin sonunda depresyona girdiğini söylüyor. Bu durumdan kurtulmak için İngiltere’ye eğitime gidiyor ve döndüğünde yepyeni bir hayata başlıyor. O hayatın merkezinde ise fakir mahallelerde yaşayan çocuklar var.
Şu an “Naandi” adlı çocuklara yardım örgütün başkan yardımcısı olan Harsh, birçok çocuğun okumasına yardım ediyor. (NTVMSNBC)

Yazarlar