Cadde iTO’DA 300 YAŞINDA BiR ÇAM AĞACI

iTO’DA 300 YAŞINDA BiR ÇAM AĞACI

12.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kandilli’deki Cemile Sultan Korusu’nda yer alan İstanbul Ticaret Odası tesisi, bir tatil beldesi gibi. 131 yılı geride bırakan kurumun bu tesisinde 300 yaşında bir anıt ağaç bile var. İTO Vakfı Müdürü Levent Can Ülfer, korudaki bitki örtüsünü korumaya büyük özen gösterdiklerini söylüyor

iTO’DA 300 YAŞINDA BiR ÇAM AĞACI

* İTO’nun tesisinden kimler faydalanabiliyor?
Resmi olarak tesise girenler vakıf ve Ticaret Odası üyeleri. Ticaret Odası’na üye aşağı yukarı 350 bin kişi var. Şirket sahipleri ve yöneticileri de rezervasyon yaptırarak giriş yapabiliyor. Tabii kapımız dışarıya kapalı değil. Vakfımızın destek verdiği üniversitemizin öğrencileri de tesisten faydalanabiliyor. Yılda 150 bin ziyaretçi geliyor.

* Bu tesise nasıl üye olabiliriz?
İTO’ya kayıtlı şirketlerin sahipleri bir defaya mahsus 4 bin 500 TL bağış yapıyorlar. Ayrıca yıllık 50 TL alıyoruz.

* Üyeliğin avantajları neler?
Kartlarını gösterdikleri zaman tesise giriş çıkış yapabiliyorlar. Hizmetlerimizden yüzde 10 indirimden faydalanabiliyorlar. Otoparkımızı kullanıyorlar. Düğünlerde ve davetlerde indirim imkanı oluyor.

* Sunulan hizmetler neler?
Üç kapalı restoranımız var: Koru Restoran, Hünkar Köşk ve Sultan Köşk. Kışın bu kapalı alanlarda hizmet veriyoruz. Ama yazın hizmet alanlarımız daha da artıyor. 7-8 noktada korunun içinde alakart sistemiyle düğün davet hizmetleri verebiliyoruz. Şirketlere yönelik toplantı salonlarımız var. Gün boyu isteyen şirketlere tahsis ediyoruz. Hafta sonları da kahvaltı ve brunch var. Burada konaklama yok ama sabah erken saatlerde açılıyor ve gece geç saatlere kadar hizmet veriliyor.

* Spor yapmak isteyenler için ne tür seçenekler sunuyorsunuz?
Yarı olimpik yüzme havuzumuz var. Kışın oynanabilmesi için üzerini kapatabildiğimiz iki tenis kortumuz, basket sahalarımız, mini golf tesisi ve doğal yürüyüş alanlarımız var.

* Üye olmayan ancak düğün ya da davet vermek isteyenler bu imkanlardan yararlanabiliyor mu?
Bir üyemizin referansıyla davetler yapılabilir. Kapı üye olmayanlara kapalı değil. Burada üst seviyede bir servis ve kalite var. İTO’nın gözbebeği tesislerinden biri. Personel kalitesi ve hizmetin niteliği çok yüksek. Buna karşılık fiyatlarımız uygun. Düğün davetlerinde geçen yazımız dolu geçti.

* İş toplantıları için ilgi nasıl?
Toplantı salonlarımız haftanın her günü dolu. İki seneden beri çok yoğun ilgi var. Hatta konaklama olmamasına karşın son dönemde büyük firmalar 3-4 günlük eğitim veriyor. Burası hem şehir içi hem şehir dışı gibi. Şehir dışına çıkmış hissi uyandırıyor, toplantıya katılanları rahatlatıyor ama mesafe olarak şehrin içinde.

* Bir tarihi korununun içinde bulunmak nasıl sorumluluklar getiriyor?
Vakfımızın ağaçların yenilenmesi ve bakımıyla ilgili sorumlulukları var. Doğayı korumaya özen gösteriyoruz. Yedi kişiden oluşan bir bahçıvan kadromuz var. Her gün 9.00-17.00 arasında bakımdan sorumlular. İçeride bir de anıt ağacımız var. Ticaret Odası 131 yaşında, anıt ağaçsa 300 yaşını buldu. Çiçek ve bahçe bakımından daima tebrik ve beğeni alıyoruz.

* Ağaçlara destek kampanyalarınız devam ediyor mu?
Bazı özel günlerde özellikle TEMA ya da çevreyle ilgili başka vakıflarla çalışmalar yapıyoruz. Geçen sene Anneler Günü’nde, brunch’a katılan her misafirimiz adına TEMA’dan bir fidan aldık. Her sene bu tarz şeyler yapıyoruz. Ayrıca burası erguvan noktası. İki sene evvel Üsküdar Belediyesi’yle erguvan şenlikleri yaptık. Bu sene yine böyle bir şenlik düzenlemeyi planlıyoruz.

NiSANDA LALE BAHÇESi OLACAK

Hüseyin Okay / İTO Bahçıvanı: 100 dönüm arazide 101 çeşit ağaç var. Tesisimizin yüzde 90’ı ağaçlık. 300 yaşında bir sarıçam ağacımız var mesela. 1700’lü yıllarda dikilmiş. Hikayesini bilmiyoruz. Ona özenle bakıyoruz. 100 yaşına gelen 20 ağacımız daha var. Yazın ilaçlama ve sulama, kışın daha çok bakım yapılıyor. Kış ayları çapalama ve budama için uygun. Şu an çuha ve menekşe var bahçemizde. Geçen yıl ilk defa dikilen laleler yeraltında döllendi, 1300 taneydi, 3 binden fazla lale oldu. Dipte çoğaldılar. Bir tane açan yerden bu sene dört tane çıkacak. Laleler
nisanda açar, mayısın 15’inde biter.

LEZZET DURAKLARI

Koru Restoran: Havuzla beraber Bebek koyunu gören güzel bir manzara var. Yazın havuz başında hem düğün hem alakart yemek hizmeti sunuluyor. Ayda bir gün fasıl yapılan bu restoranda geniş bir dünya mutfağı var.
Hünkar Köşk: Rumeli Hisarı’nı gören restoranın mönüsü Akdeniz mutfağı ağırlıklı.
Sultan Köşk: Kanlıca ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü manzaralı bu mekanda Türk mutfağının lezzetlerini bulmak mümkün.

YAZ DÜĞÜNLERiNiN GÖZDE MEKANLARI
Havuz Başı: Bebek manzaralı havuz çevresinde düğün yapmak isteyenler 750 kişi davet edebilir. Ücreti kişi başı 115 TL+ KDV’den başlıyor.
Kırtepe: Her iki köprüyü gören manzarası, doğayla başbaşa bir düğün ortamı isteyenler için cazip. Ancak davetli listesinin 350 kişiyi geçmemesi gerekiyor. Ücreti yine kişi başı 115 TL+KDV’den başlıyor.
Şehzade: Gölet manzaralı bu kokteyl alanına 500 kişi davet edilebilir. Ücret 80 TL+KDV’den başlıyor.