Cadde Kadınların dünyasını anlattım

Kadınların dünyasını anlattım

22.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yeni filmi “Yengeç Oyunu-Adalet”in çekimlerini tamamlayan Ali Özgentürk “Bu filmde hep kadınlar güçlü. Onlar beni sürükleyip götürdü” dedi

Kadınların dünyasını anlattım

Ali Özgentürk, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği “Yengeç Oyunu-Adalet” adlı filminin 22 Eylül’de başlayan çekimlerini tamamladı. 1900’lü yıllarda Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yaşanan bir cinayet olayını konu alan filmin başrollerinde Ayşe Kökçü, Ayça İnci, Özcan Varaylı ve Anadolu Üniversitesi’nden öğrencileri oynatan Özgentürk, yeni filmini Cafe Milliyet’e anlattı.

Filmin konusu nereden aklınıza geldi?
İki buçuk yıl önce gazetede çıkan bir haber vardı. Sabancı Üniversitesi’nde Halil Ünalcık, öğrencileriyle 15. yüzyılda Osmanlılar nasıl bir mahkeme yapıyorlar? diye bir araştırma yapmış. İlgimi çekti. Buradan yola çıkıp bir hikâye kurdum ve bir yazarla birlikte çalıştık.

Filmin konusu nedir?
Eskişehir’de; dedeleri trenci bir ailenin üç kız kardeş ve annelerinin hikâyesi ortaya çıktı. Evin büyük kızı üniversitede araştırmacı... Eski mahkeme kayıtlarını öğrencileriyle birlikte inceliyor ve bir cinayeti araştırıyorlar. Yüzyıllar önce işlenmiş bir cinayetinin sanıklarının bugünkü torunlarıyla yaşananları anlatıyor. Filmde yüzyıl önce kadınların yaşadığı adaletsizliklerin bugün de yaşandığını göreceğiz. Kısaca eğlenceli duygusal bir film yaptım. Bugüne kadar böyle bir tarz da bir film yapmadım. İki yaşında bir kızım var bütün ümitlerimi bu filmin içine koydum ki ona ümit dolu bir film bırakayım istedim.

Filmi neden Eskişehir’de çekmeye karar verdiniz?
Filmde insanın iç dünyasının hiç değişmediğini büyük şehirler dışında küçük şehirlerdeki kahramanları anlatmak istedim. Küçük taşra şehirlerinde büyük kahramanlıklar vardır ve kimse farkında değildir. Yöneticileri şehre çok iyi sahip çıkmışlar. Burada filmimizin başından beri Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli’nin çok büyük desteği oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum.

Kadınların gözünden bir film ortaya çıktığını söyleyebilir miyiz?
Evet bu kadınlarla ilgili bir film oldu. Filmimizde bir erkek kahraman var ama yenik bir erkek. Bu filmde hep kadınlar güçlü. Bu erkek kahramanımızın silik kalması nedeni de kadınlar... Onlar beni sürükleyip götürdü. Filmin başında kadınların yanına güçlü bir erkek koyacağımı düşünürken kadınlar beni yönetti ve onların dünyasını anlattım. Onlar bana çok enerji verdi ve tam anlamıyla ilham verdiler.

Filminizde tecrübesi olmayan ve gençlere yer verdiniz, bu risk değil mi?
Bunların hepsi risk değil. Yaptığım deneme çekimlerinde en aşırı en uç oyunculuk çalışmalarını yaptırdım. Onlardan emin olduktan sonra yola çıkabileceğimi gördüm. Geçmişte oyuncu seçiminde bazen hatalar yapmış olabilirim. Burada o kadar özgür çalıştım ki şu anda enteresan bir dönem yaşıyoruz. 90’a yakın film çekiliyor. Çok azında tanınmış oyuncular var. Mümkün olduğunca dizilerden olmayan insanlarla çalışmak istedim. Bu büyük bir risk ve seyirci hiç tanınmamış oyuncularla ilgili bir filmi kabul etmeyebilir.

Gişe kaygınız var mı?
Doğru bir soru... İlk sinema filmim “Hazal”dı, çok büyük bir seyirciyi yakalamıştım. Bunu filmi izledikten sonra seyirci karar verir. Filmime güveniyorum.

Filmin bütçesini ne kadar?
Bir milyon doları biraz geçiyor.

Başka film projeniz var mı?
Bu film bir üçleme. “Adalet” filmiyle ilgili yapılan anketten “Yengeç Oyunu” çıktı. “Adalet”i “Yengeç Oyunu”nun altında alt başlık olarak kullanacağım. Bu filmin ardından “Merhamet” ve son olarak “İhanet” filmini çekeceğim. Eskişehir halkı sahip çıkarsa filmimin ilk galasını burada yapmak isterim.


Pelin Acar
Film ve dizi tekliflerine açığım
Anadolu Üniver-sitesi Oyunculuk Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Filmde “Asya”nın kardeşi “Songül”ü canlandırıyorum. Özel bir tiyatroda oyunculuğa devam etmek istiyorum. Dizi ve film tekliflerine açığım.

Devrim Özder Akın:
10 yıldır tiyatro yapıyorum
Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda oyuncuyum. 2000’den beri burada çalışıyorum. Daha önce Devlet Tiyatroları’ndaydım. “Ters Köşe”, “Kanımdaki Barut” ve “Devrim Arabaları” gibi yapımlarda oynadım. “Hasan” karakterini oynuyorum.

Elif Yıldız
Okul bitince İstanbul’dayım
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. “Zeynep” karakterini canlandırıyorum. Üniversitede araştırma bölümündeki öğrencilerden biriyim. Okuldan mezun olduktan sonra İstanbul’a gelmeyi planlıyordum.

Zeynep Mataracı:
Para ve gelecek İstanbul’da
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Üniversite öğrencilerinden “Esra” karakterini oynuyorum. Yaklaşık bir aydır birlikte çalışıyoruz. Okurken böyle bir projede yer almam, iyi bir referans ve deneyim oldu.


Burcu Tutkunoruç:
Bu film kariyerim için önemli
Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk yapıyorum. 5 yıldır burada yaşıyorum. Bu projeyi Şehir Tiyatroları’na cast çalışmaları yapmaya geldiklerinde öğrendim. Elemelere katıldım ve seçildim. Filmde evin ortanca kızı “Tülay”ı oynadım.

Simten Demirkol
Okul biter, oyunculuk sürer
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı oyunculuk son sınıf öğrencisiyim. Film için oyuncu arandığını arkadaşlarım sayesinde öğrendim. Öğrencilerden “Nesrin” karakterini canlandırıyorum. Mezun olduktan sonra sinemaya devam etmek istiyorum.

Hakan Atalay
Elemelere katıldım ve seçildim
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Ali Özgen-türk’ün çekeceği film için oyuncuya ihtiyacı olduğu söylendi. Elemelere katıl-dım ve seçildim. İlk hedefim tiyatro yapabile-ceğim bir yer bulmak.


Tolga İskit
Eskişehir’de tiyatro yapacağım
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 4. sınıf öğrencisiyim. Öğrencilerden biri olan Orkun karakterini canlandırıyorum. Bu bizim için çok büyük bir şans oldu. Şimdilik İstanbul’u düşünmü-yorum ve Eskişehir’de tiyatro yapmak istiyorum.



Aşk defterini kapattım

Kadınların dünyasını anlattım
Filmdeki karakterinizi anlatır mısınız?
Trenci bir ailenin hukuk fakültesinde doçent olan kızı “Asya”yı canlandırıyorum.

Bu üçüncü başrolünüz. Bir yıldır sizi bir dizi filmde görmüyoruz neden?
“O Şimdi Mahkum” ve “Semum” filmlerinden sonra bu üçüncü başrolüm. Bir yıldır dizilerde rol almıyorum. İyi bir proje ve farklı roller bekliyorum. Bu film öncesi Azerbaycan’da çekilecek olan bir dizi projesi vardı ama Gürcistan’da savaş çıkınca iptal oldu.

Canlandırdığınız karakter güçlü bir kadın siz de güçlü bir kadın mısınız?
“Asya” ayaklarının üzerinde durmaya çalışan güçlü bir kadın. Dışarıdan çok güçlü gibi görünen kadınlar aslında çok duygusaldırlar. Ben de duygusalım. Türk toplumunda kadınsan güçlü olmak zorundasın. Ayaklarının üstüne basman gerekiyor. Kısaca kale gibi olmak zorundasın. İş dünyasına erkekler dünyası dendiği için kadın güçlü durmak zorunda.

Aşk hayatınız nasıl gidiyor?
Artık aşk hayatım işim. O defteri kapattım. Bir yıldır tamamen işime kanalize oldum.
Artık hiçkimseyle zaman harcamak istemiyorum. Aşkla meşkle flörtle uğraşacak 20- 25 yaşında biri değilim. Gerçekten inandığım güvendiğim direkt evleneceğim bir ilişki istiyorum. Zaman geçirecek bir ilişki istemiyorum.


Kadınların dünyasını anlattım