Cadde Kalbin atışı, darbuka ritmi: DÜM TEK TEK

Kalbin atışı, darbuka ritmi: DÜM TEK TEK

14.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi Eurovision’da temsil edecek şarkının bestecisi Sinan Akçıl, “Evrensel olabilecek Türkçe bir laf bulmam gerekiyordu. Kalbin atışı, darbuka ritmi derken bu şarkı ortaya çıktı” diyor

Kalbin atışı, darbuka ritmi:  DÜM TEK TEK

BU yıl 55. kez düzenlenecek olan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Hadise’nin seslendireceği “Düm Tek Tek” adlı şarkının bestecisi Sinan Akçıl, müzik hayatında en zor sınavlardan birini vermeye hazırlanıyor. Akçıl “Bütün dünyada evrensel olabilecek Türkçe bir laf bulmam gerekiyordu. Kalbin atışı, darbuka ritmi gibi derken ‘Düm Tek Tek” çıktı” diyor.

GENÇ müzisyen şarkının sözlerinin çalıntı olduğu iddialarına ise en iyi cevabı sokaktaki insanların vereceğini söylüyor: “Bu söylentilere Eurovision klasiği diyorum. Fakat biz öyle bir rüzgâr aldık ki, ilk günden itibaren. O kötü söylentileri hemen söndürdü. Mayısa kadar daha ne polemikler olacaktır bir tanesini atlattık, sırada ne var diyorum.”


Eurovision’a kadar aşka paydos

Eurovision’da Hadise’nin seslendireceği “Düm Tek Tek” şarkısına imza atan Sinan Akçıl “Mayıs ayına kadar aşka paydos diyorum. Şu an hayatımda sadece Eurovision var” diyor


Müzisyen bir ailenin çocuğu olan Sinan Akçıl, müzik hayatında başladığı günden itibaren en büyük sınavlardan birini vermeye hazırlanıyor. Bu yıl 55. kez düzenlenecek olan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil edecek olan Hadise’nin yılbaşında seslendirdiği “Düm Tek Tek” şarkısına imza atan Akçıl, bestelediği şarkının sözlerinin çalıntı olduğu iddialarına en iyi cevabı sokaktaki insanların vereceğini söylüyor.

Eurovision maceranız nasıl başladı?
Hadise’nin menajeri Süheyl Atay bana telefon açtı ve beste yapıp yapamayacağımı sordu. Kabul ettim ve biraz zaman istedim. Eurovision’un matematiğini ve Hadise’nin ses aralığını düşünerek çalışmaya başladım. Hadise’nin birkaç albümünü dinledim ayrıca Eurovision’un son 10 yılın birincilerini inceledim. Sonra böyle bir şey ortaya çıkardım. Bütün dünyada evrensel olabilecek Türkçe bir laf bulmam gerekiyordu. Kalbin atışı, darbuka ritmi gibi derken “Düm tek tek” çıktı.

Şarkınızın seçildiğini ne zaman öğrendiniz?
İngilizce sözleri yazdıktan sonra müziğini yaptım. Ardından Sibel Gürsu’yu çağırıp şarkıyı okumasını istedim. Şarkıyı oluşturmuş oldum. Sonrasında Hadise’yi ve ekibini çağırdım. Bestenin seçilip seçilmediği yılbaşı gecesi açıklanacaktı o zaman kadar kendi kendime unutmaya çalıştım. Çünkü son iki hafta çok yoğun çalışmıştım. Gece 24’te telefonuma mesaj geldi ve şarkının seçildiğini haber veriyordu. Mesajın geldiği saatten sabahın ilk saatlerine kadar telefonum susmadı. 2009’a çok güzel girmiş oldum.

Şarkının sözlerini yazarken nereden esinlendiniz?
Şarkının şu anki sözlerini üç kişiye ait. Nakarat bölümündeki sözler bana ait, nakaratın bir bölümünü Hadise ve Stefaan Fernando tamamen değiştirdi. Bir üçleme gibi olsun istedim, kalbin atışı tak tak değil de düm tek tek olsun istedim.

Şarkının sözlerinin çalıntı olduğu iddiaları ortaya atıldı. Bu sizi nasıl etkiledi?
Önce övgüler başladı ondan sonra neler olacak diye düşündüm. Ve çok çabuk bir şekilde kötü haberler geldi. Bu söylentilere Eurovision klasiği diyorum. Fakat biz öyle bir rüzgâr aldık ki, ilk günden itibaren. O kötü söylentileri içinden hemen söndürdü. Sokaktaki manav, bakkal bana “ Nasıl uğraşmaya başladılar bu işin sonu bir yere varmaz” diye konuşuyordu. Zaten varmaz bu eleştiriler bir yere... Çünkü gerçekten bir yere dayanmadan atılmış bir iddia oldu. Sırf polemik olsun diye yapılmış. Mayısa kadar daha ne polemikler olacaktır bir tanesini atlattık sırada var diyorum.

Şarkının aranjmanı için aceleye geldiği gibi yorumlar da yapıldı. Aranjmanda bir değişiklik olacak mı?
Şarkının adrenali ve gücü bunu iki üç katı olacak. Şimdi çok fazla aranjmanını değiştirmeyin diyorlar. Biraz daha canlı enstrümanlar katılacak. Şarkımız trafiği, ritmiyle oynamayacağız. Kaval zurna ve cura kullandım. İlk denemelerini evde çaldırdım. Residence katı olduğu için biraz komik oldu. Sabah 04.30’da melodiyi bulduktan sonra kaval ve zurna üstadı Eyüp Hamiş’i çağırdım. Uğuru kaçmasın diye kayıtta onun çaldığı sesler duruyor. Yeni aranjmanda bu enstrümanları daha belirgin hale getireceğiz.

Kalbin atışı, darbuka ritmi:  DÜM TEK TEK
‘Milliyet’in düzenlediği şarkı yarışmasından ödül aldım’

Eurovision Şarkı Yarışması’nın size getirisi ne olacak?
İspanya, Hırvatistan ve İngiltere’den şimdiden birçok e - posta alıyorum. Yunanistan ve Lübnanlı sanatçılara şarkılar vermeye başlamıştım. Tabii ki bu en büyük adım olacak. Çünkü Eurovision’un artık başarı kuralı bir Avrupa hiti yaratmaktan geçiyor. Eğer bunu da başarırsak kapılar bana daha fazla açılmış olacak bu da heyecan verici.

Eurovision şarkısı yarışmasında olumsuz bir sonuç çıkarsa bu sizi nasıl etkiler?
Bugüne kadar 75 ile 100 şarkım ve bir o kadar da düzenlemem var. Yaklaşık 30 sanatçıya çalışmalarımı verdim. Ya insanları mahçup edersek dedim. Yılbaşından sonraki gün o kadar çok olumlu tepki aldım ki şunu anladım; Biz orada ne yaparsak yapalım. Bu şarkı Türkiye’nin şarkısı oldu. En azından Avrupa hiti yakaladık. Politika müziğin önüne geçmezse kötü bir derece alacağımız zannetmiyorum.

Müzikle uğraşan bir aileden geliyorsunuz.
Müzik hayatıma doğuştan geldi, babam Saim Akçıl dünyada ilk yüz klasik kemancı arasında gösteriliyor. Annem, babamın keman öğrencisiymiş o da yıllardır radyoda klasik müzik programı yapıyor. Ayrıca sanat yönetmenliği yaptı. Kız kardeşimin adı da İdil Biret’den dolayı İdil’dir. Piyano bölümüne 6 yaşında girdim. Herkesin sünnet düğünümde çalgıcılar olur benimkinde caz konseri verildi. 6 yaşında beri hayal ettiğim yolda yürüyorum. 1995- 96 yılları arasında Milliyet Gazetesi’nin Liselerarası Şarkı Yarışması’ndan ödüller aldım.

Söz ve müzik yazıyorsunuz şarkı söylemeyi denediniz mi?
Hiç denemedim. Bütün demoları aslında kendim söylüyorum ama işin mutfağının çok daha çekici ve gizemli olduğunu düşünüyorum.

‘Film müziği yapmak istiyorum’

Enstrümantal tarzda bir albüm yapmayı düşünüyor musunuz?
Böyle bir albüm yapmayı düşünüyorum. Şu anda sinemaya müzik yapmak istiyorum. Çünkü rüyamda kendimi sinema müziği yapmış olarak görüyorum ve uyanıyorum. Bu bana bir işaret ve istiyorum.

Yaptığınız Eurovision şarkısına babanızın tepkisi ne oldu?
Çok beğendiğini söyledi ama babam klasik müzik ağırlık olduğu için “Orkestrasyonu biraz daha güçlendir” dedi. Tam ondan beklediğim bir tepki verdi. Annem ise ne yapsam çok beğenir.

Hayatınızda biri var mı?
Şu anda hayatımda tek Eurovision var. Mayıs ayına kadar aşka paydos diyorum.

Yaptığınız çalışmalar arasında en çok beğendiğiniz şarkılar hangisi?
İzel için yaptığım “Gurur” şarkısı arada bir dinlediğim şarkım. “Anlayamazsın” ve içinde geçen lafların hikâyesi bire bir doğru olan “Biri bana gelsin” adlı şarkılarım beni hâlâ çok etkiler.


Rüyamda gördüm, hayata geçirdim
Rüyamda sinema müziği yaparak uyanıyorum dediniz peki rüyanızda gördüğünüz bir müzik eserini gerçeğe dönüştürdünüz mü?
Rüyamda çok fazla söz ve melodi düşünüp onu sabah kaldığımda final haline getirdiğim oldu. Örneğin İzel’in seslendirdiği “Artık bize biraz gurur lazım” şarkısı ile en son Ziynet Salı’nın “Herkes evine” şarkısıdır. Bazen yapacağım eserin rüyamda özeti geçiyor diyebiliriz.