Cadde KALP HASTALIKLARININ TEDAViSiNDEKi GELiŞMELER - TOPALLAMA VE KRAMP BELiRTi OLABiLiR

KALP HASTALIKLARININ TEDAViSiNDEKi GELiŞMELER - TOPALLAMA VE KRAMP BELiRTi OLABiLiR

14.04.2014 - 21:34 | Son Güncellenme:

Kalp hastalıklarının başlıca nedeni, damar sertliği ve tıkanıklığı. Sigara, alkol, yüksek tansiyon, kolesterol ve dengesiz beslenme yüzünden damarlar, yaş ilerledikçe sertleşip tıkanıyor

KALP HASTALIKLARININ TEDAViSiNDEKi GELiŞMELER - TOPALLAMA VE KRAMP BELiRTi OLABiLiR

Dünyadaki ölüm nedenlerinin büyük bir kısmını oluşturan damar tıkanıklığı, Türkiye’de yaşamı tehdit eden hastalıkların yüzde 38’ini oluşturuyor.
Damar tıkanıklıklarının tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, damarın açılması için hayati önem taşıyan stentlerin uygun hasta ve damarlarda kullanılmadığında, başka ciddi sağlık sorunlarına neden olması.
Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Harun Arbatlı, bacak damar tıkanıklıklarında stent uygulaması hakkında bilgi verdi:
“Şeker hastalığı bulunan ve sigara içen hastalarda bacak damar tıkanıklığı gelişme riski çok yüksektir. Bunun ilk belirtisi topallama olarak ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Yürürken bacakları çabuk yorulan, kramplar yüzünden durmak zorunda kalma ve merdiven çıkarken daha önce sorun yaşamayanların, birkaç basamaktan sonra nefes nefes kalması, bacak damar tıkanıklıklarının belirtisi olabilir.
Bacak damar tıkanıklığı tedavi edilmediğinde; kansız kalan organlarda ortaya çıkan doku ölümüyle birlikte kangren ve uzvun kaybedilmesi gibi sorunlar görülür. Ayrıca birtakım metabolik hastalıklar, böbrek kayıpları ve enfeksiyonlar gelişebilir.
Şeker hastalarının anjiyolarının ve klinik bulgularının, bacak damar tıkanıklıklarının tedavisi için vereceği sonuçlar çok önemli. Hastalık özellikle diyabetlilerde; doku ölümleriyle birlikte organ kayıplarına yol açabilir. Ancak bazen uzvun kaybedilmesi de bu hastaların yaşamları için gerekli olabilir. Çünkü iltihaplı bir doku varlığının uzun süre vücutta kalması, iltihabın tüm vücuda yayılmasına zemin hazırlar. Bu nedenle özellikle şeker hastalarında erken müdahale, hayati önem taşır.

Haberin Devamı

BÖBREKLERE DİKKAT!
Diyabet sistemik bir hastalıktır ve göz, kalp, boyun damarları ile sinir sistemine kadar olan bütün organları etkiler.
Bu nedenle yapılacak girişimler sırasında bu hastaların zarar görmesi söz konusu olabilir.
Bunun başında da böbreklerin kullanılan ilaçlara bağlı olarak hasar görmesi gelir. Diyabet hastalarına uygulama yapılırken; yaralarının zor iyileşmesi göz önüne alınmalı ve durumun sadece bir damar tıkanıklığı değil sistemik bir problem olduğunun bilinerek hareket edilmesi gerekir. Araştırmalar, bu hastalarda yüzde 1.5 oranında böbrek yetmezliği geliştiğini ve hastaların bu nedenle kaybedildiğini gösteriyor.

ÖZEL ANJİYO YÖNTEMİ
Böbrek ve şeker hastaları, anjiyo öncesinde bazı ilaçlar ve bol sıvı verilerek operasyona hazırlanmalı.
Anjiyo sırasında kontrast ajan olarak karbondioksit kullanmak, böbreklerde oluşabilecek hasarı engeller.
Bu özel yöntem için bazı özel pompalar ve hassas radyolojik cihazlar gerekir.

BACAĞA STENT UYGULAMASI

Bacak damar tıkanıklığında stent işlemi, yaklaşık 20 yıldır üzerinde durulan ve ameliyatsız bir tedavi olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. En çok damar tıkanıklığına yol açan diyabette tıkanma biçimi daha çok uç damarlardan yukarı kısma doğrudur. Bu sebeple hastalık stent uygulamalarına çok uygun değildir ve mutlaka alanında uzman bir doktorun karar vermesi gereken bir konudur. Bacak damar tıkanıklıklarında stent uygulaması; damar sertliği ve pür damar sertliği hastalarında başarılı sonuçlar verir.

Haberin Devamı

DÜZENLi EGZERSiZ VE BESLENME ŞART

Spor, diyabet hastalarının şeker düzeylerinin kontrol edilmesi ve obeziteyle başa çıkabilmesi açısından son derece önemli. Hastalar, lif oranı yüksek gıdalarla beslenmeli. Bunların glisemik indeksi düşük olduğu için şekerin kana karışma oranı daha yavaştır. Özellikle karbonhidratlardan kaçınılması, un ve şeker gibi gıdalardan uzak durulması, diyabetin kontrol altına alınması ve damarlardaki yağlanmanın önlenmesi önem
taşır.

YARIN: KALP KAPAĞI AMELİYATLARI