Cadde KANSER-KALP BiLiMi ONKOKARDiYOLOJi - SIK GÖRÜLEN KALP SORUNLARI

KANSER-KALP BiLiMi ONKOKARDiYOLOJi - SIK GÖRÜLEN KALP SORUNLARI

18.09.2013 - 19:09 | Son Güncellenme:

Kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve ritim bozuklukları, kanser tedavisi gören hastaların bazılarında ortaya çıkan sorunlar arasında

KANSER-KALP BiLiMi ONKOKARDiYOLOJi - SIK GÖRÜLEN KALP SORUNLARI

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, kanser hastalarında görülebilecek kalp sorunlarını anlattı.

Haberin Devamı

Kalp yetmezliği
Kalp yetmezliği tanısı ; klinik durum değerlendirmesi, hastanın özellikle nefes darlığı, çarpıntı yakınmasının varlığıyla başlayan, muayene, EKG, akciğer filmi ve ekokardiyografiyle tamamlanan testlerle konur. Bazı ilaçlara bağlı kalp yetmezliği geri dönüşümlüyken bazıları da geri dönüşümsüzdür. Bu durum, hastaların yakından takip edilmesinin ve kalp yetmezliği gelişminin erkenden tanınmasının ne kadar hayati önem taşıdığını gösterir.
Kalp fonksiyonlarında olabilecek değişikliklerin net olarak anlaşılabilmesi için öncelikle kanser tedavisi başlamadan kalbin durumu değerlendirilmeli. Kalp fonksiyonlarının takibinde en uygun yöntem, ekokardiyografik inceleme. Son yıllarda özellikle 3 boyutlu ekokardiyografi ve doku doppleri denen yeni, hassas yöntemlerle kalp hasarını çok ileri düzeye erişmeden erkenden tanıma olasılığı arttı.
Kalp yetmezliği gelişiminin önlenmesinde en önemli nokta, kalp kası hasarını erkenden teşhis edebilmek. İkinci girişim, özellikle antrasiklin grubu kemoterapi ilaçlarında toplam biriken dozun sınırlandırlması olabilir. Bunun yanı sıra kalbe hasar verme ihtimali düşük ilaçların kullanımı, kalp koruyucu ilaçların verilmesi de önlemler arasında.

Haberin Devamı

Damar tıkanıklığı
Özellikle eski radyoterapi teknikleri yüzünden kalp kası beslenme bozuklukları, damar tıkanıklıkları ve kapak hasarları görülür. Bir grup kemoterapi ilacı da nadir olmakla birlikte koroner damar tıkanıklıklarına, hatta kalp krizlerine yol açabilir. Sıklıkla tedavinin başlamasından 2-5 gün sonra kalpte sorunlar da başlar. EKG’de damar tıkanıklığı işaretleri veya kan testlerinde kalp hasarının göstergelerinde yükselme olur.

Tromboembolizm
Vücutta herhangi bir damar sisteminde pıhtı oluşması, trombüs ve bu pıhtının kopup başka bir yere giderek, başka bir damarı tıkaması da emboli olarak adlandırılır. Kanserin kendisinin trombüs ve emboli oluşumuna zemin hazırladığı bilinir. Özellikle metastazları olan hastalarda ve bazı kanser türlerinde artmış pıhtılaşma eğilimi belirgindir. Bazı ilaçlar da bu eğilimi artırır.

Haberin Devamı

Ritim bozuklukları
Yaşa bağlı kalbin elektrik sisteminde iletkenliğin yavaşlaması, radyoterapi ve kanserin kendisine bağlı nedenler nabız yavaşlamasına yol açabilir.
Kemoterapi uygulaması esnasında ritim takibi yapıldığında bazı ajanların diğerlerine göre daha sık nabzı yavaşlattığı saptandı. Bu yavaşlama, geçici pil girişimi yapılacak kadar derin olabilir.

TAM TEDAVi
Onkokardiyolojinin yapmaya çalıştığı iş, kanser tedavisinde çok etkili olan, tam tedavi sağlayabilen, yaşam süresini uzatan ve hayat kalitesini artıran güçlü ilaçları hastalara vermek değil. Aksine bu etkin tedavilere devam edilebilmesi için kalp açısından güvenli ortamın gerek tanı gerek takip ve gerekse tedavi anlamında sağlanması. Hastaları kanserden iyileştirirken tedaviyle ilişkili gelişen kalbe ait sorunları önlemek ve hastaların yaşam süresiyle kalitesini artırmak hedefimiz. Aslında kanser tedavisinde tam başarı budur.

YARIN: MEME KANSERİ TEDAVİSİNİN ETKİLERİ