Cadde “KEYiF PAYLAŞILINCA ARTIYOR”

“KEYiF PAYLAŞILINCA ARTIYOR”

02.06.2013 - 19:47 | Son Güncellenme:

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’la İzmir’e kazandırdığı Arkas Sanat Merkezi’nin beşinci sergisi ‘Asker Ressamlar’ın açılışında buluştuk. Arkas, “Başkaları için bir şeyler yapma hissiyatım son yıllarda arttı. Bir keyfi paylaşmaktan güzel bir şey yok” diyor

“KEYiF PAYLAŞILINCA ARTIYOR”

Koleksiyonculuk serüveniniz nasıl başladı?
Sanat koleksiyonuma yaklaşık 20 yıl önce Türk ressamlarla başladım. Aldığım ilk önemli eser Bahriyeli İsmail Hakkı Bey’in bir tablosuydu. Benim bir huyum var. Bir şeye başladığımda sahipleniyorum ve duramıyorum. Bugün bine yakın eser var koleksiyonumda. ‘Koleksiyonculuk’ koleksiyonun oluşturulması, idaresi, beğeni ve satış gücünün ötesine geçen, sanatın görsel ve kuramsal olarak analizini gerektiren, bu bulguları daima göz önünde bulundurmayı sağlayan bir birikim ve duyarlık gerektiriyor. Ben de koleksiyonculuğu hiçbir zaman bir toplama uğraşısı olarak görmedim. Mimar Niko Filidis yönetiminde uzman bir ekiple çalışıyorum.

Haberin Devamı


Koleksiyonunuzu sergilemek, sanatseverlerle paylaşmak fikri önceleri de var mıydı?
Başkaları için bir şeyler yapma hissiyatım son yıllarda arttı. İnsan gençken kariyeri için savaş veriyor. Biraz olgunlaşınca başkalarıyla paylaşma arzusu artıyor. Her zaman aynı örneği veririm: Eski Roma’da vergi yokmuş. Zengin Romalı vergi olmadığı için şehre bir şeyler yaparmış. Oyun tertip edermiş, binalar, kütüphaneler yaparmış. Efes’teki Celsus Kütüphanesi muhteşemdir. Celsus kim? Vali değil, kumandan değil. Zengin bir Romalı. İsmi hâlâ yaşıyor. Yapanla yapmayan arasında ne fark varmış? Halk yapanı büyük tezahüratla karşılar, hürmet edermiş. Yapmayanı tanımazdan gelirmiş. Bundan büyük ceza olur mu? Bir keyfi paylaşmaktan güzel bir şey yok. Bir zevk, tek başına zevk olmaktan çıkar.

Haberin Devamı

‘Asker Ressamlar’ın koleksiyonunuzdaki yeri nedir?
Türk resim sanatında, hat sanatından resim sanatına hatta figüratif resim sanatına geçiş ‘Asker Ressamlar’la olmuştur. Askeri eğitim kapsamında resim derslerinin başlamasıyla, sanat tarihimizde batılı anlamda tuval resminin ilk uygulayıcılarıdır. Esas meslekleri sanat değil, sanat hobileri, meslekleri askerlik esasında. Bu serginin adı ‘Asker Ressamlar’ ama aslında ‘Türk resim sanatının doğuşu’ diyebilirdik. Benim koleksiyonumun Türk resim sanatı bölümü de ‘Asker Ressamlar’ olarak anılan sanatçılarla başlar.


Sergiyi ziyaret edenleri ne bekliyor?
Sergide 73 tanesi Arkas koleksiyonuna ait olmak üzere 119 eser sergileniyor. Türk resminin başlangıç ve gelişim olgusu, toplumumuzda asker ressamların varlık ve etkinlikleriyle doğrudan bağlantılı. 19’uncu yüzyılın ilk çeyreğinden 20’nci yüzyılın ilk çeyreğine uzanan yüzyıllık dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi,
I. Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışının ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kapsayan savaşlar ve yeniden yapılanma döneminde yaşamış ve eser vermişler.


Siz tabloları seyrederken nasıl bir yolculuğa çıkıyorsunuz?
Tabii, çok keyif alıyorum. Koleksiyonumun bir kısmı evimde, bir kısmı evimin bahçesine yaptırdığım galeride bulunuyor. Çok yorgun olduğumda ya da canım sıkıldığında eserleri seyrederek kafamı dağıtıyorum.

Haberin Devamı


Bundan sonraki sergi, hangi temada hazırlanacak?
Bina 20 yıllığına sadece kültür-sanat amaçlı faaliyetler için bize tahsis edildi. Bu beşinci sergimiz, dört aylık periyotlarla yeni sergiler açmaya çalışıyoruz. Yani daha çok yapacak işimiz var. Benim özel bir halı koleksiyonum var mesela. Halı sergilenmesi tablolara göre daha farklı ve özel bir konu olduğu için üzerinde detaylı çalışıyoruz.

“KEYiF PAYLAŞILINCA ARTIYOR”

20 YILLIĞINA DEVREDİLDİ
Lucien Arkas’ın girişimleriyle İzmir Fransız Fahri Konsolosluğu binasının denize bakan bölümü, restorasyonunun gerçekleştirilmesi koşuluyla 20 yıllığına, yalnızca kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. Bir yıl süren çalışmaların ardından Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı.

9 AĞUSTOS’A KADAR GEZİLEBİLİR
Sergide Şeker Ahmet Paşa, Hüseyin Zekai Paşa, Osman Nuri Paşa, Süleyman Seyyid gibi erken dönem asker ressamlarıyla başlayan ve Hoca Ali Rıza, Bahriyeli İsmail Hakkı, Sami Yetik ve Hikmet Onat gibi önemli ressamların eserleri yer alıyor. 9 Ağustos’a kadar gezebilirsiniz.

Haberin Devamı

ARKAS TRİO AYA İRİNİ’DE
Arkas’ın başka bir sosyal sorumluluk projesi de müzik alanında. Arkas Trio, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 41’inci İstanbul Müzik Festivali programı dahilinde 27 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde konser verecek.