Cadde Mahsun beni ağlattı

Mahsun beni ağlattı

11.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bugüne kadar çok sayıda film ve dizide rol alan Ümit Okur, “Mucize filmindeki rolümden ufak bir alacağım vardı. Mahsun Kırmızıgül, para vermek yerine birikmiş emeklilik pirimlerimi yatırmış. Bunu baba oğluna yapmaz” dedi

Mahsun beni ağlattı

Sinemaseverler onu oynadığı filmlerden, TV izleyicileri de dizilerden tanıyor. Ama oyunculuk tek işi değil... Ümit Okur, aynı zamanda Türkiye’nin ilk animatörü. Halen Bodrum’daki Thor Otel’in eğlence ve tanıtım müdürü olarak görev yapan Okur, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ‘bubble showman’i…

Haberin Devamı

Öncelikle hayat öykünüzü anlatmanızı istesek?

Hayatım tamamen mutlu olduğum işleri yaparak yaşamak üzerine kurulmuş bir felsefeye dayanıyor. Ne için çalışıyoruz? Para kazanıp iyi yaşamak için… Ben parayı devreden çıkarıp hep mutlu olduğum işleri yaptım. Zamanında Almanya’da Atom Tekniği Mühendisliği okurken bir gece şapkamı karşıma alıp atom mühendisi olunca mutlu olacak mıyım diye sordum. Beni mutlu eden işin oyunculuk olduğuna inandım ve yatay geçişle Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimleri Akademisi’ni bitirip, tiyatroda çalıştım.

Peki animatörlük hikayeniz nasıl başladı?

1981’de Tunus Jerba Adası’nda tatile gittim. Animatörler misafir şovu hazırlıyordu, beni de aldılar aralarına. Yaptığım tipleme misafirleri kahkahaya boğdu. Ertesi gün kulüp şefi, “Animatör olarak çalışır mısın?” dedi ve turizm hayatım başlamış oldu. Sonra sırasıyla Bahama, Küba, Maldivler, Tayland, İspanya ve Kanarya Adaları’nda başka zincir otellerde animasyonda çalıştım.

Haberin Devamı

Sinemaya yolculuğunuz nasıl başladı?

Kemer’de bir tatil köyünde animasyon şefi olarak görev yaptığım sırada misafirlerden biri, “Seni bir filmimde oynatmak istiyorum” dedi. Sonra o kişi diğer gelişinde bana bir zarf uzattı, “Bunu odanda oku” dedi. Zarfı açtığımda üzerinde ‘Kahpe Bizans’ yazan bir senaryo vardı. Bu ne deyince, “Ben Ferdi Eğilmez, bu filmin yapımcısıyım ve sana ‘Teodrakis rolünü teklif ediyorum” dedi. Ve sinema hayatım da ‘Kahpe Bizans’la başlamış oldu. Sonra her yıl bir film.

Birçok ünlünün arkadaşısınız. Sanat dünyasından fazla dost olunmayacağı söylenir, sizin için bu geçerli değil gibi...

Sağ olsunlar bozulmayan saygı, sevgi çerçevesinde can dostlarım var. Ben dostluğa yatırım yaptım. Mahsun’un (Kırmızıgül) bir hareketi beni duygulandırdı, ağlattı.

‘Mucize’ filmindeki rolümün karşılığı olarak 3 - 5 bin lira bir alacağım vardı. Devamlı şaka yollu paramı ödemesini istiyordum. O da efendiliğini bozmayarak “Gel yiyelim içelim parayı ne yapacaksın” diyordu.

Geçenlerde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gidip birikmiş emeklilik sigorta pirimlerimi ödemek istedim ama görevli “Borcunuz yok” dedi. Nasıl olur dedim, 8 aydır çalışmıyorum, bir yanlışlık var. “Hayır Boyut Film sizin sigorta pirimlerinizi ödüyor” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Mahsun Kırmızıgül, 30 - 40 bin lira tutan yıllık primimi ödüyor ve bunu bana hiç söylemiyor. Telefon açıp, “Bundan sonra filmlerinde bedava oynayacağım” dedim. Utanıp konuyu kapatmaya çalıştı. Baba oğluna yapmaz. Allah yardımcısı olsun.

‘Kahpe Bizans’ta ilkleri yaşadım’

Rol aldığınız yapımlar arasında neler var?
Başta ‘Kahpe Bizans’ olmak üzere ‘Hemşo’, ‘Hababam Sınıfı Askerde’, ‘Ispanaktan Nağmeler’, ‘Pak Panter’, ‘Güneşi Gördüm’, ‘New York’ta Beş Minare’ ve ‘Mucize’ filmleri. ‘Tatlı Kaçıklar’, ‘Ayrılsak da Beraberiz’, ‘Zalim’, ‘Akasya Durağı’ve ‘Hayat Devam Ediyor’ gibi dizilerde de yer aldım.
Hangisi sizi daha çok etkiledi?
Tabii ki ‘Kahpe Bizans’. İlkleri yaşadığım film olduğu için... İlk filmimdi. İlk attan düştüğüm, ilk sevişme sahnemin olduğu, ilk kafama kılıç darbesi aldığım filmdi. Figüranlar savaş sahnesinde vurur gibi yapacaklarına yönetmen görür keşfedilirler diye gaza gelip vurdular.
‘Türkiye’nin ilk bubble showman’iyim’
Bu işin üstadı olarak günümüzde tatil köylerindeki animasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Oteller çıldırmış olmalı. Müthiş şovlar, zengin partiler ve çeşitli gündüz aktiviteleriyle bir yarıştır gidiyor. Basıyorsun parayı alıyorsun en kral şovu, ama ruhu yok. 45 dakika şova harcıyorsun bütün bütçeyi günün geriye kalan uzun zamanında da ucuz işlerle misafiri oyalamaya uğraşıyorsun. Aynı şov, aynı program, yan otelde de var, rakip otelde de var. Mesele yeşil elmalar arasında bir kırmızı elma olmak...
Bubble showman’lik nasıl oldu?
Trump Towers’daki tiyatrodan çocuk gösterisi yapmam için teklif gelince, geceli gündüzlü evimin banyosunda üç ay çalışıp, sabun köpüğü balon şovu hazırladım. Böylelikle Türkiye’nin ilk Türk animatörü sıfatına bir başka unvan daha eklemiş oldum; ilk ‘bubble showman’i...
Peki hayatınızda animatörlük mü ağır basıyor, oyunculuk mu?
Animasyonda her gün şovun var, her gün starsın. Animasyonda daha mutlu oluyorum. Ama sinema da hayatımın diğer yarısı, olmazsa olmazı. Sinematografimde filmler olması için yılda bir filmde oynamaktan vazgeçmem tabii…
‘Tanınmamanın keyfini yaşıyorum’
Her filmde değişik bir tiple oynadığınız için ‘bin bir surat’ lakabınız var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uğurluyum belki bilmiyorum belki de şans. Ama sadece iki yapımcının filminde rol aldım, her ikisi de Türkiye’nin en iyi projelerine imza atan şirketler. Biri Arzu Film; Ferdi Eğilmez diğeri de Boyut Film; Mahsun Kırmızıgül. Her filmlerinde ufak da olsa bir rolüm vardır. Her iki yapım şirketinin yakında çekecekleri filmlerde rol alacağım.
Değişik tiplemelere girmeyi seviyorum. Ayrıca filmlerde değişik karakterleri oynadığımdan, sokaklarda tanınmadan hayatımı sürdürüyorum.
Ünlüler bunu yapamıyor. Örneğin İstiklal Caddesi’nde rahat rahat yürüyemiyorlar.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Hayatta hep mutlu olduğunuz işi yapın. Bir iş yapın ama o işi iyi yapın, yaptığınız işin ustası olun ki saygı duysunlar. O zaman göreceksiniz ki hep mutlusunuz...