Makarnadan korkmayın

Makarna un ve sudan oluşmuyor. Protein içeriÇi yüksek olan durum buÇdayından elde ediliyor ve kan şekerini hızlı yükseltmiyor, tok tutuyor. B vitamini için de iyi bir kaynak

Makarnanın haşlama suyu dökülmemeli. Makarnanın içerdiÇi vitaminler, "suda çözünebilen vitaminler" olduÇu için haşlama suyunu dökmemelisiniz. Az suda suyunu çektirerek pişirmek, yapacaÇınız en doÇru pişirme yöntemi olacaktır. Makarna haşlandıktan sonra suyunu döken kişilerin oranı ülkemiz için yaklaşık yüzde 73.8. Makarnanın haşlama suyunu dökmek yerine çorbalarınızda bu haşlama suyunu kullanmanız da hem besleyici, hem de lezzetli bir çorba içmenize yardımcı olacaktır.Makarna besin deÇeri yönünden önemlidir. Makarna tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminlerle birlikte potasyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller içerir. SaÇlıklı beslenmeye dikkat ediyorsanız veya kilo vermeye çalışıyorsanız makarnadan korkmanıza gerek yok. Makarna un ve sudan oluşmuyor, protein içeriÇi yüksek olan durum buÇdayından elde ediliyor ve kan şekerini hızlı yükseltmiyor, tok tutuyor ve B vitamini için iyi bir kaynak. Türkiye Makarna Sanayiciler DerneÇi'nin (TMSD) yaptıÇı bir araştırmaya göre, toplumun yüzde 93,6'sı makarnanın sadece un ve sudan yapıldıÇına inanıyor. Oysa makarna "durum buÇdayı"ndan elde edilir. Durum buÇdayının protein içeriÇi yüksektir. Çok az uygulanan işlemden sonra durum buÇdayı irmiÇe dönüşür ve makarna da elde edilen bu irmikten yapılır. 500 gramlık bir paket makarna pişirildiÇinde, süzüldükten sonra 1000 - 1250 gram aÇırlıÇına ulaşır. Bu miktardaki makarna, 250 - 350 gram aÇırlıÇında, dört porsiyon olarak servis edilebilir. Bir porsiyon makarna bir öÇün için doyurucudur ve tok tutar. Kalorisi ise üzerine eklenen sostan etkilenir. Bir porsiyon sade makarna 450 kalori verir. EÇer sos ilave ederseniz kalori şöyle artar: 200 gram light yoÇurt ile 96 kalori eklerseniz 546 kalori2 dilim az yaÇlı peynir ile 96 kalori eklerseniz 546 kaloriSebzeler ile 80 kalori eklerseniz 530 kaloriLight ton balıÇı ile 120 kalori eklerseniz 570 kaloriNapoliten sos ile 173 kalori eklerseniz 623 kaloriBolognez sos 223 kalori eklerseniz 673 kaloriKremalı mantar sos ile 273 kalori eklerseniz 723 kalori almış olursunuz. Makarnada kaloriyi sosu belirler Besin deÇerleri Makarna Ekmek Pirinç Patates Protein % 11,8 % 9,1 % 6,7 % 2,1 Karbonhidrat % 75 % 56,4 % 80,4 % 17,1 YaÇ % 1,2 % 0,8 % 0,4 % 0,1 Enerji 369 kkal 276 kkal 363 kkal 76 kkal Lif % 0,3 % 0,2 % 0,3 % 0,5 A vitamini 0,06 mg 0 0 Eser B1 vitamini 0,02 mg 0,09 mg 0,07 mg 0,10 mg B2 vitamini 0,08 mg 0,06 mg 0,03 mg 0,04 mg Niasin 2,1 mg 0,8 mg 1,6 mg 1,5 mg Sodyum 120 mg 585 mg 5 mg 3 mg Kalsiyum 20 mg 19 mg 24 mg 7 mg Demir 2,1 mg 0,7 mg 0,8 mg 0,6 mg Besin deÇerinin karşılaştırılması Düşük kalorili makarna tarifleri (5 KİŞİLİK)Malzemeler:1 paket fiyonk makarna1 kutu light labne peynir2 çorba kaşıÇı sıvı yaÇ1 - 2 diş sarmısakKıyılmış maydanozKarabiber, az tuz PEYNİRLİ MAKARNA Makarna, suyu dökülmeden haşlanır, kıyılmış sarmısak ve maydanoz yaÇ ile hafifçe çevrilir.Makarna ile sarmısaklı maydanozlu sos ve labne karıştırılır, üzerine karabiber serpilerek servis eldir. Yapılışı: (5 KİŞİLİK)Malzemeler:1 paket kepekli makarna1 avuç soya filizi1 kilo mantar3 domates150 gram tavukSoÇan2 çorba kaşıÇı sıvı yaÇ, az tuz KEPEKLİ MAKARNA Makarna, suyu dökülmeden haşlanır. YaÇda önce soÇan, mantar, domates ve tavuk sote edilir. İndirmeye yakın soya filizi ilave edilip, makarna ile harmanlanır. Yapılışı: GittiÇiniz restoranda garsona soru sormaktan çekinmeyin. Beyaz ekmek yerine kepekli seçeneÇini mutlaka sorun ve isteyin. BilmediÇiniz sosların içeriÇini öÇrenmeye çalışın. Kilo verme programlarında duraksama dönemi olması çok normaldir ve bu durum herkesin başına gelir. Böyle dönemlerde sakın umutsuzluÇa kapılmayın. İlk haftalarda hızlı bir su kaybı olabilir. Sonrasında yaÇ yakacaÇınız için yavaş kilo vermek sizi korkutmasın, devam edin.Yemek öncesi servis edilen ekmek ve zeytinyaÇ sosları, yiyeceÇiniz salatadan daha fazla kalori almanıza sebep olur. İştahınızı kontrol etmek için yavaş yemeye çalışın. Her lokmadan sonra çatal - bıçaÇı bırakın. YemeÇinizi seyredip, mutlu bir ifadeyle tekrar ikinci lokmayı alın. Yemekle savaşmak yerine, onu gerçekten bir kutlama haline getirin. bilgi@mezurasaglik.com.tr Bodybank hesabınızı gözden geçirin

16 Ekim 2019 Magazin Bülteni.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber