Cadde MARDiN iSTANBUL’A TAŞINDI

MARDiN iSTANBUL’A TAŞINDI

03.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Cercis Murat Konağı, çoğunuzun bilmediği, tanımadığı 10 bin yıllık lezzetleri İstanbullularla buluşturuyor. Restoranın şubat ayı boyunca tadabileceğiniz ‘Süryani Mönüsü’, sürprizleriyle son derece davetkâr

MARDiN iSTANBUL’A TAŞINDI

Geçen hafta, cuma günü CADDE ekibiyle yollara düşme gafletinde bulunduk. İstanbul’u bilenler bilir, cuma akşamı, tam da iş çıkışı saatinde, üstelik Avrupa yakasından karşıya geçmek akıllı insan işi değil neticede. Bağcılar’dan yola çıktığımızda saatlerimiz 17.40’ı gösteriyordu, Suadiye’ye vardığımızda tam 20.00’yi. Matematiği siz yapın. Kısacası, başlangıç güzel değildi yani. Oturmaktan karıncalanmaya başlayan bir toto, ağrıyan beliniz ve sigarasızlıktan delirmenin eşiğine gelmiş kafanız. “Çileli yolculuğa değse bari” diye geçirdim içimden. Değdi de...

Haberin Devamı

Daha önce neredeydiniz efendim?
Cercis Murat Konağı’nda farklı bir yemek bizi bekliyordu. Dekorasyonundan sunumuna, malzeme kalitesinden kültürüne, şık ve bilgili sahibesi Ebru Baybara Demir’den işinin ehli garsonlarına “Ben iddialıyım” diyordu lokanta. Otantik kimliği yitirmemeleri önemli. Ayrıca bir misyon üstlenmişler bu lokantayı açarak. Süryani mutfağına özgün lezzetleri ve özel sunumları günümüze taşımak, yani Süryani kültürünü yaşatmak.
Bu kadar laf yeter, gelelim mutfağa. Mönüde, Kilice çöreği, meze, salata, ara sıcaklar, sıcak salatalar, ana yemek ve tatlı alternatifleriyle süryani köylerinde üretilen özel şarabı ikram ediyorlar konuklarına. Sunum, Süryani Çöreği hikayesiyle başlıyor. İçerisinde birçok baharatın kullanıldığı Kilice adı verilen bu özel çörek, ‘iyi başlangıçları’ simgeliyor.

Haberin Devamı

Kuzu biraz yavan mı ne?
Soğuklarla birlikte masaya kurutulmuş narlı roka salatası geliyor. Ya da isterseniz soslu semizotu salatası, fettuş denen semizotu ve küp küp kesilmiş bayat ekmekler, bol sarımsak ve kuru naneli salatayı seçebilirsiniz. Özel soslu pazı sarmanın arkasından kibbe, nar ekşili lahmacun veya ikbeybet’den (haşlanmış içli köfte) birini alabilirsiniz. Sonrasında sofraya sıcak salatalar geliyor: Kaşık içinde alluciye (ekşili erik yahnisi) ve incasiye (pekmezli erik tava). Benim gibi alışık olmayan bünyelere göre değil özellikle incasiye. Bir kere çok tatlı. Ana yemek olarak Dobo’yu (But Dolması) deniyoruz. Kuzunun eti biraz yavan geliyor bana. Kuzu gerdanlı keşkek, rahipler için özel olarak hazırlanan kitel raha (lokum köfte), vişne kebabı veya ayvalı kavurma diğer alternatifler. Masamızda Mardinli bir kardeşimiz vardı, onun tavsiyesiyle ‘Süryani Mönüsü’nde yer almamasına rağmen Ortadoğu mutfağının geleneksel lezzet- lerinden işkembe dolmasından da tattık. Herkese göre bir lezzet değil baştan söyleyelim... Yöresel tatlılarla ve çok hoş bir sunumu olan acı kahve ve çayla geceyi sonlandırıyoruz. Mönünün fiyatı kişi başı 65 TL.
Gözünüzü karartıp (Siz siz olun, köprülerden değil denizden gelin Konak’a. Bakırköy ya da Yenikapı’dan deniz otobüsüyle Bostancı’ya geçebilirsiniz. Mekan oradan yürüyüş mesafesinde) Cercis Murat Konağı’na gidin. Farklı lezzetlerle tanışın, Ebru Hanım’la sohbet edip Mardin mutfağının inceliklerini öğrenin. Pişman olmayacaksınız.
Adres: Yazmacı Tahir Sokak No: 22 Suadiye
Tel: 0 216 410 92 22 0 216 410 92 23 0 216 464 36 71