Cadde MARDiN'DE 'DiLEK AĞACI' AÇTI

MARDiN'DE 'DiLEK AĞACI' AÇTI

02.07.2011 - 21:59 | Son Güncellenme:

Her yıl farklı bir kentte köy okullarındaki çocukların dileklerini gerçekleştirmeyi hedefleyen ‘Capitol Dilek Ağacı’ projesi, gazeteci Mesut Yar tarafından belgesel haline getiriliyor. Bu çerçevede konuştuğumuz Mardin Yukarı Azıklı Kazım Duyan İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Hayrettin Sincar, dizi ve magazin programlarının gençleri olumsuz etkilediğini söylüyor

MARDiNDE DiLEK AĞACI AÇTI

* Mardin’in turizm açısından ilgi çekmesi Mardinliler için ne ifade ediyor? Mardin’e büyük çoğunluğu yerli olmak üzere yılda bir milyon turist geliyor. Buraya gelen turist sadece bir yemek yer gider, kalıcı değildir. Bize bir faydası yok. Turizmin halka katkısı yok.

* Nasıl bir fayda sağlanabilir?Bizim o turisti birkaç gün burada tutabilecek etkinlikler yapmamız lazım. Onu yapabilirsek o zaman kalıcı bir etkisi olur. Esnafa yansır, halka yansır, kültür olarak değişim dönüşüm yaşanır.

* Capitol AVM’nin 'Dilek Ağacı' projesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu etkinliklerin köylerde yapılması çok önemli. Çocuğun motive olabileceği noktalarda çok eksikler var. O yüzden içlerine kapalılar. İstanbul’a gittiği zaman çok büyük sıkıntılar çekiyor. Tamamıyla içine kapanıyor. İletişim kuramıyor. Sosyal aktiviteler olursa özgüveni artar. Kendini rahat hisseder. Onun için bir tiyatro gösterisi olabilir, sinema gösterisi olabilir. Devamını bekliyoruz.

* Çocukların Türkçe seviyesi nasıl?Buranın ana dili Kürtçe’dir. Bu bir gerçektir. Başka çocuklara göre geriden geliyor. Ana sınıfı öğrencilerine yönelik daha iyi programlar yapılabilir. Ama Türkçe sorunu eskisi gibi değil. Belli ölçüde televizyonlardan olsun, ailelerdeki bilinçten olsun eskisi kadar dil eksiği yok.

* Türkçe'nin gelişmesinde diziler etkili oluyor mu? Evet, bu açıdan mutlaka etkisi oluyordur. Ama ‘Kurtlar Vadisi’ ya da ‘Arka Sıradakiler’ gibi dizilerin olumsuz yönleri de çok. Vurdulu kırdılı mafya dizilerini izleyen ergenlik çağındaki çocuğun yürüyüşü bile değişiyor.

* ‘Arka Sıradakiler’in olumsuz etkisi nasıl oldu? O dizi lise hayatını gösteriyor. Kravat bağlamama ya da kız-erkek ilişkileri gibi orada gördüğü her şey çocuğun beyninde yer ediniyor. Dışarıda görmemiş, ailede görmemiş.

* ‘Kurtlar Vadisi’ gençlerde ne tür izler bırakıyor?Yönlendiriyor. Çocukta onun gibi kısa yoldan hayata atılma, o prestiji sağlama isteği uyandırıyor. Çocuğun aklından artık ne geçiyor bilemiyorum. Hal ve hareketlerinden görüyoruz. Çocuklarda sorunlarını kavgayla halletme isteği belirgin olarak var.

* Magazin programlarının çocuklardaki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Onların da çok olumsuz etkileri var. Birileri eğleniyor, biz de onlara bakıp eğlencesine ortak olmaya çalışıyoruz ama gerçekte bu bizde yok. Gençler eğlenceyi televizyondan görüyor ve o hayatlara özeniyorlar. Gerçek hayatta bunu bulamaz. Çelişkiye düşüyor ve kültür çatışması yaşıyor.

* Burada tek eğlence televizyon mu? Evet öyle. Radyo pek dinlenmiyor. Evlerde DVD bulunmuyor. Cep telefonu çocuklarda genelde yok. Daha çok görsel ilgi çekiyor.

* Kaç tane sinema var?
Sinema bir tane Mardin merkezde var. Ama çocuklar gitmiyor. Sosyal aktiviteler çok az. Bugünkü gibi etkinliklerin aralıklarla yapılması önemli. Mesela “Şu gün şurada şu film izlemeye gidilsin. Valilik karşılayacaktır” denilse bir zamandan sonra çocuk kendisi alışkanlık kazanır. En azından o nesil kurtarılmış olur.


NOEL BABA KISKANACAK!

MARDiNDE DiLEK AĞACI AÇTI


Mesut Yar-Gazeteci: İnsanı anlamak çocuklardan başlıyor. Kültürler arasında bir köprü kurulacaksa bu işi erken yapmak gerekiyor. Bu projeyi şartları eşitlemek için bir adım olarak görüyorum. Bana göre üç ay içerisinde bin 500 çocuğun dünyası değişiyor. Bu köprünün ayaklarını Capitol kurmuş, biz de tahta basamaklarıyız. Çocuklar dileklerinin gerçekleştiğini unutmayacak ve “Bir kere olursa yine olur diyecekler.” Kendi dileklerini kendileri gerçekleştirecek. Noel Baba görseydi çok kıskanırdı.


SÖZ MARDiNLi ÇOCUKLARDA
MARDiNDE DiLEK AĞACI AÇTI


Necmettin Sağlam: Burs istedim bir de Fenerbahçe forması. Burada olmadığı için maçları izleyemedim. Dershaneye gitmeden SGS’den 388 aldım. Büyüyünce İngilizce öğretmeni olmak istiyorum.

MARDiNDE DiLEK AĞACI AÇTI

Nefise Duyan: Bizden dileklerimizi bir kağıda yazmamızı istediler. Gösteriler oldu. Eğlenceli geçti. Dilek olarak bisiklet yazdım. Benim yoktu, arkadaşlarımın var.

BİN 500 ÇOCUĞUN DİLEĞİ GERÇEK OLDU Capitol AVM'nin 'Dilek Ağacı' projesinde ilk yıl Van, ikinci yıl Artvin’de olmak üzere toplam bin 500 çocuğun dileği yerine getirildi. Bu yıl bu sayı Mardin’de bin 500 öğrenciye çıkarılırken proje belgesel haline getirildi. 35 dakikalık belgesel, Capitol AVM sinemasında düzenlenen özel gecede tanıtıldıktan sonra çeşitli televizyonlarda yayınlanacak.