İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali bu yıl üçüncü yaşını kutladı. Bu defa tema ‘Şehir ve Yemek’ti. Sabit Fikir dergisi, edebiyatla mutfak arasındaki ilişkiyi masaya yatırdı

CÜMLELERiN LEZZETi

Şehir, festivallerle daha güzel... 3. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali geçen hafta bitti, ama geride güzel bir lezzet bıraktı. Hem edebiyatta, hem de damaklarda!
Her yıl farklı bir tema seçilen festivalde bu yıl ‘mutfak’ başroldeydi. Ne alaka demeyin. Hem uluslararası, hem Türk edebiyatında yeme kültürü giderek daha çok ilgi görüyor. Severek takip ettiğim aylık edebiyat dergisi Sabit Fikir , kapak konusunu ‘Mutfakta Edebiyat’ olarak belirlemiş.
Bu pazar, Elif Tanrıyar’ın hazırladığı bu leziz dosyadan bazı satırbaşları seçtim...
* Roland Barthes ‘Göstergeler İmparatorluğu’’nda edebiyat-yiyecek ve sanatsal güzellik arasında şöyle bir ilişki kuruyor: “Yiyecekler aynı bir sanat eseri gibi estetik duygularımıza hitap edebilirler.”
* Brillant-Savarin (Fransız politkacı ve gastronom): “Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.”
* Yiyecekle edebiyatın kesiştiği en muhteşem sahne: Marcel Proust ’un ‘Kayıp Zamanın İzinde’sindeki unutulmaz çaya batırılan çikolatalı keki ağza atma anı...

CÜMLELERiN LEZZETi

İŞTAHLI WOOLF
* Lezzet düşkünü ünlü edebiyatçılar: Ernest Hemingway, özellikle ‘Paris bir Şenliktir’de çeşitli sofralardan bahseder. Virginia Woolf ‘Deniz Feneri’nde iştahla sofraya getirilen bir et yemeğini anlatır.
* Yemek sahneleriyle ünlenen eserler: Laurel Esquivel ‘Acı Çikolata’, Isabel Allende ‘Afrodit’.
* Yeni çıkan ‘mutfak’ temalı kitaplar: Muriel Barbery ’den ‘Gurmenin Son Yemeği-Une Gourmandise’. Felsefeci Barbery, ünlü ve aksi bir yemek eleştirmeninin ölüm döşeğinde anımsamaya çalıştığı özel bir lezzetin etrafında dönüyor.
* Fatih Akın’ın ‘Soul Kitchen’ filminin senaristi Jasmin Ramadan, aynı isimle öyküyü derinleştirip romanlaştırdı. Kitapta yemek tarifleri de var!

Haberin Devamı

TÜRK EDEBİYATI VE MUTFAK
* 20. yüzyıl edebiyatında Refik Halit Karay, hem yemekten bahseder, hem de günümüzün ‘yaşam tarzı’ yazılarının ilk örneklerini verir.
* Yusuf Atılgan, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Oğuz Atay, Sait Faik unutulmaz sofra sahnelerine kitaplarında yer veren yazarlar.
* Selim İleri’nin ‘Oburcuk Mutfakta’ adlı kitabı, mutfağın edebiyat tarihimize izdüşümünü anlattığı kitaplarının bir araya getirilmiş hali.
* Yemek, bir romanın kahramanı da olur. Çağdaş edebiyatın en parlak isimlerinden Aslı Perker’in ‘Sufle’si, hayal kırıklıklarını mutfakta tamir eden üç karakteri anlatıyor.
* Özlem Kumrular , ‘Sultan’ın Mutfağı’nda Osmanlı mutfağından egzotik tatlar eşliğinde bir öyküyü kaleme almış.

Haberin Devamı


PLAJDA DÜĞÜN!
* Bu yıl benim için en yaratıcı ve haliyle en eğlenceli düğünlerin yılı oldu! Gazeteci Mine Akverdi’yle işadamı Levent Bektaş 8 Ekim’de Mersin-Akçakıl koyunda evlendi.
* Genç çiftin nikahı, deniz kenarında kurulan sade ve fevkalade şık podyumda kıyıldı. Begonviller ve deniz kabuklarıyla süslü mekan Hawaii’de kıyılan bir nikahı andırıyordu!
* Geleneklerden kopmadan, abartıya kaçmadan, kapalı salonlara ve sıkıcı debdebeye tıkışmadan, davetlilerin de deli gibi eğlendiği düğünler Türkiye’de de yapılmaya başlandı. Ne güzel!
* Mine’yle Levet’e mutluluklar ve teşekkürler... Sayelerinde Akçakıl’ı gördük, denize girdik ve evliliğin hayatın doğal ve eğlenceli bir parçası gibi kutlanabileceğine şahit olduk.

YAZARLARIN FAVORİLERİ
* Reha Çamuroğlu: Teneke Trampet ve Murakami’nin ‘Sahilde Kafka’sındaki yılan balığı hikayesi.
* Mario Levi: ‘İstanbul Bir Masaldı’da Mösyö Jak cenaze yemeğinde rakılı kurabiyeyle patlıcalı börek yer ve bu tatların kendisine hatırlattıklarıyla baş başa kalır.
* Ahmet Ümit: Vedat Türkali’nin romanlarındaki yemek sahneleri ve Ahmet Rasim’in metinleri.

Haberin Devamı