Hamza Dereci tam bir adrenalin delisi, aynı zamanda milli raftingçi. Fırtına Vadisi’nde macera parkı ve rafting merkezi Ruba Raft’ı açtı. Eğlence ve macera merakınız varsa Ruba’yı ziyaretiniz farz


Derelerin en maceraperest adamıDöndük dolaştık, yine Çamlıhemşin’e geldik. Fakat dereye girmeden, rafting yapmadan Doğu Karadeniz tatilini bitirmek kabul edilemez! Bazı turlar programa rafting’i dahil ediyor. Yoksa kendi başınıza bir merkeze başvurabilirsiniz, sıkıntı olmaz.
Fırtına Vadisi’nde pek çok rafting merkezi var, ancak Ruba Raft’taki tecrübeli kadro gibisi yok. Başta Hamza Dereci olmak üzere, çoğu Rafting Milli Takımı sporcuları. 2009’da Bosna Hersek’teki Dünya Rafting Şampiyonası’na katılan milli ekibin antrenörü Erdoğan Buçan da Ruba’nın ayrılmaz parçası. Adresi gayet basit: Ardeşen’den Milli Parklar-Ayder istikametine sapın. Dokuzuncu kilometrede, Ruba Raft tabelasını göreceksiniz. İşte orada durun. Gevşeyip, araçtan inin. Birazdan adrenalin patlaması yaşayacaksınız!
Ruba’nın patronu Hamza Dereci, Ardeşenli. Hem raftingçi, hem de tekvandocu. Kendisine Ardeşen arşidükü de diyebilirsiniz, Derelerin Özgür Adamı da. Fakat “Amanın Hamza Bey, inecek var” demeyin. Durmaz çünkü. İyisi mi işinin ehli olduğunu aklınıza yerleştirip, kendinizi teslim edin. Çok eğleneceksiniz.
Rafting sporunun bölgede yaygınlaşması, altı yıl önce Türkiye Rafting Şampiyonası’nın Fırtına’da yapılmasıyla başlamış. Giderek popülerleşmiş. Düşünün ki Fırtına’da 90’ların sonunda planlanan HES projeleri iptal edilmemiş olsaydı, doğa da spor da hayal olurdu ! Devletimiz HES’lerin turizme katkısı olacağını iddia ederken gerçekten ne düşünüyor? İnsanların kurumuş bitmiş bir derede rafting yapacağını mı?

Haberin Devamı

Zorluk dereceleri değişiyor
Raftinge dönelim... ‘Raft’ adı verilen botlarla, akış hızı yüksek nehirlerde yapılan bu sporun esprisi, botu devirmeden kürekle yönlendirerek kaya ve engellerin arasından geçebilmek. Altı ila sekiz kişilik takımlarla yapılan raftingin zorluk dereceleri, nehrin akış hızı, kayalar ve akarsuda karşınıza çıkabilecek engellere göre değişiyor. Ruba Raft’ın esası rafting ancak kano, paintball ve ‘yüksek ip aktiviteleri’ dedikleri aksiyonlar da mevcut. Olay şu: Nehrin diğer yamacına çelik halatın ucuna bağlanıp geçiyorsunuz. Ağaçlara bağlı halatların üzerinde türlü numara deniyorsunuz, fakat hep çeliğe bağlı kalarak. Düşme riski yok . Üç metre havada ipte yürümek veya ağaca tırmanmak gibi fantezileriniz varsa, çok eğlenceli. Günün sonunda ıslanmış, yorulmuş olacaksınız. Fakat damarınızda kanın gümbür gümbür aktığını hissederek. İster Ruba’nın serenderinin altında bir hamakta yayılın, ister tahta masalarda oturup Ruba’nın maskotu karga Cemşit’le oynayın...
Kesin olan şu ki “Dereler özgür aksın” sloganını gayet net anlayacaksınız.


RAFTING SÖZLÜĞÜ
Ne giyilir: Mayo, şort-tişört. Merkezde mutlaka can yeleği ve kask temin edilir. Plastik ve kolay ayağınızdan çıkmayacak terlikler kaymayı önler.
En uygun zaman: Mayıs-haziran-temmuz en ideali, ağustos ise derenin en zayıf aktığı zaman. Fırtına’da her dönem rafting yapılıyor.
Hangi parkurlar: 1) Çamlıhemşin Ardeşen Parkuru. Uzunluğu 20 kilometre 2) Dikkaya- Timisfat Köprüsü: Rafting Şampiyonası’nda nehir inişinin yapıldığı yer. Zorluk derecesi yüksek ve 5 kilometre uzunluğu olan parkuru profesyoneller tercih ediyor. Ama suların düşük olduğu dönemlerde acemi raftingçiler de deneyebilir. 3) Pelegivat Köprüsü Fırtına Köprüsü: Bu parkurun uzunluğu 6 kilometre. Hiç rafting yapma-yanların profesyonel rehberle kullanabilecekleri bir parkur.
Nasıl yapılır: Hayatınızda ilk kez rafting yapıyorsanız bile kaskınız, can yeleğiniz, takımınız ve profesyonel rehberiniz varsa sorun yok. Parkurun başlayacağı noktada rafta nasıl oturmanız, acil durumda ne yapmanız gerektiği anlatılıyor.
Kürek çekme tekniği nedir: Sabit bir kürek yeri yok, kürekçiler botun kenarlarına oturup ayaklarını sağlamca yerleştirerek kürek çekiyor. Rehber arkada, kürekçileri komutlarla yönlendirerek botu idare eder.
Ya düşersem: Takım durup sizi alacak, merak etmeyin. Genelde biri düşerse geri kalan herkes de devriliyor, herkes birbirine yardım edip toparlanıyor.
Bilgi için: Ruba Raft, Çamlıhemşin Karayolu 9’uncu kilometresi
Pınar Alabalık Tesisleri Ardeşen/Rize
Tel: 0 464 752 42 25


TAPINAKTA TAPINILACAK BİR KADIN!
Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Side Kültür ve Sanat Festivali’nde bu gece olağanüstü bir ses, olağanüstü bir mekanda sahneye çıkacak: Tania Maria, Apollon Tapınağı’nda!
36 yıllık müzik kariyerinde 25 albüme imza atan Brezilyalı şarkıcı, bir kez de caz kategorisinde Grammy müzik ödüllerine aday gösterildi.
Akdeniz’deyseniz, asla kaçırılmayacak bir konser olacağını garantileyebilirim! Dünyanın dört bir yanındaki caz festivallerinde konser veren divayı Side’ye getirebilmek büyük başarı.
Side Belediyesi’nin gerçekleştirdiği, sanat yönetmenliğini Remzi Buharalı’nın yürüttüğü festivalde tüm etkinlikler ücretsiz. Ayrıca Side Kültür ve Sanat Festivali bu yıl Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) de üye kabul edildi.
Güzel havadis, festivalin 29 Ekim’e kadar sürecek olması. 30 ve 31 Ağustos’ta Acaristan Halk Dansları Topluluğu, 1 Eylül’de yurt dışından da ilgi ile takip edilen Gevende sahne alacak.


SAMSUNG SERViSi 1 AYDIR UYUYOR
Netbook’uma haziran sonunda kavuştum: Samsung’un N150 serisinden 2GB’lık şahane bir alet. Özellikle seyahatlerde taşımak için ideal, çok pratik ve sevimli. Fakat sevincim uzun süremedi. Bir mola yerinde, garsonun sodayı foşurdayarak açması sonucunda benim güzel netbook’um bir güzel duş aldı. Panik içinde kurutmaya çalışırken alet karanlığa gömüldü.
İstanbul’a döner dönmez, Beşiktaş’taki Samsung servisine koşturdum. Bilgileri not edip beni arayacaklarını söylediler. Tarihe dikkat: 27 Temmuz.
Aradan bir hafta geçti, ses yok. Servisi aradım. Gevrek bir ses, teknik servise henüz Netbook’un ulaşmadığını söyledi. 10 gün daha sabrettim. Tekrar aradım. Bu defa başka bir ses, teknik servisin çok yoğun olduğunu ve sabretmemi, hasarı tespit ettiklerinde beni arayacaklarını söyledi. “Yani hâlâ hasarın ne olduğunu bile bilmiyorsunuz?” dedim. Sorum, havada asılı kaldı.
Bugün 28 Ağustos. Netbook’umu Samsung servise bırakalı bir ay olmuş. Ne arayan var, ne soran. Tüketiciye tavsiyem, sakın ha Beşiktaş Samsung servisine işiniz düşmesin!

Haberin Devamı