Hayırlı işler, hayırlı hediyeler!

Yılbaşında ne alsam sıkıntısı başladı mı? Kimsenin işine yaramayan şeylere para harcamaktansa kadın ve çocuklara destek olacak hediyeler almanın tam sırası

Bazıları yılbaşında hediye alma, ağaç kurma veya kutlama yapmaya “Batı kültürü” ve “tüketim çılgınlığı” diye uzak durmayı tercih eder. Oysa yeni yılı neşeyle, güzelliklerle, sevdiklerimize hediye alarak karşılamak güzeldir...
Üstelik yılbaşı diye pahalı ve işe yarayacağından emin olmadığınız hediyelere para harcamak zorunda değilsiniz. Hem ihtiyacı olanlara destek olacak, hem de kullanışlı, sevimli seçimler yapmak mümkün.
İşte yılbaşı için dört anlamlı sosyal sorumluluk projesi:

Haberin Devamı

Mor Çatı tişörtü
Kadınlar için çalışan en köklü, en başarılı sivil toplum örgütlerinden biri, Mor Çatı Sığınma Vakfı. Dayanışma merkezi, sığınak ve atölyelerle şiddet gören kadınlara yıllardır destek olan Mor Çatı için kadın modacılar bu yıl tişört tasarladı. Gamze Saraçoğlu, Jale Hürdoğan, Simay Bülbül, Elif Cığızoğlu ve Ayşe Deniz Yeğin’in tişörtleri, pijama olarak değil günlük hayatta severek kullanılabilecek kalite ve güzellikte. Tişörtlerin tanıtımını Hasibe Eren, Nur Fettahoğlu, Nebahat Çehre, Şebnem Dönmez ve Tanem Sivar yaptı. adL mağazalarında satılan tişörtlerden elde edilen gelirin tamamı Mor Çatı’ya bağışlanacak.

SosyalBen şemsiyesi
Üniversite öğrencilerinin başlattığı SosyalBen projesi, 7-13 yaş arası çocukları sosyalleştirmeyi ve yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde bir öğrenci kulübü olarak başlayıp şimdi dernek olan SosyalBen, Anadolu’da müzik, dans, fotoğraf, tiyatro, satranç, teknoloji, masa tenisi gibi atölye eğitimleri veriyor. Geçen yıl başlattıkları şemsiye projesi ise Gambialı çocukların eksikliklerini gidermek için kullanılacak. Rengarenk şemsiyelerin bir özelliği de su değdiğinde çiçek açması. Ocak ayına kadar vaktiniz var... Şemsiyeler www.lidyana.com internet sitesi üzerinden ve BAÜ Beşiktaş Kampüsü’nden temin edilebilir. www.facebook.com/sosyalben

Girişimci kadına destek
Ekonomiye Kadın Gücü projesini Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile bir yıl önce hayata geçirdi. Şimdiye dek Türkiye’nin her köşesinden 68 bin dar gelirli kadına mikrokredi veren projenin yeni yüzü, Tülin Şahin... Kadınlar, el emeğiyle ürettiklerini www.ekonomiyekadingucu.com sitesindeki “Pazar yeri”nde satıyor. Keçe terlikler, ipad kılıfları, takılar, elle işlenmiş eşarplar , kurabiyeler, ne ararsanız var. 1 milyon TL’ye ulaşan mikrokredinin yanı sıra, kadın girişimcilere eğitim, pazarlama gibi eğitim desteği de veriliyor. Projeye destek kolay: Operatörünüz hangisi olursa olsun, FON yazıp 5886’ya SMS gönderiyor ve havuza 5 TL bağış yapıyorsunuz.

Direnişin kazağı
Onların direnişi tarihe geçti: Kazova tekstil fabrikası kapandı, 94 işçi tazminatları ve maaşları verilmedi. Patron binayı sattı, kayıplara karıştı. İşçiler, “Gezi’den aldıkları güç”le fabrikayı işgal etti. Bozuk makinaları tamir edip üretime başladılar. Satışları yeni mağazalarında, hafta başından itibaren sürdürecekler.
Kaliteli, direniş ruhu olan kazakları almak isteyenler için yeni adres: Şişli Merkez Mah. Perihan sok. No 2. Şişli-İstanbul. (DİSK’in paraleli)

Haberin Devamı

ÇEVRE iÇiN iKi GÜZEL KARAR

Haberin Devamı

1- KAMİLET HES’İ DURDURULDU: Rize-Arhavi’deki Kamilet vadisi, bildiğiniz yeşil cennet. Güzelim vadide HES uğruna başlayan yol çalışmasına bu yıl tanık olduğumda kahrolmuştum. Güzel haber geldi: Rize İdare Mahkemesi, imar planı olmayan Eyner Enerji’nın yol çalışmasını durdurdu. Sıra cezada ve projenin tamamiyle iptal edilmesinde.

2- SİLÜETİN DÜŞMANLARI: Radikal gazetesine helal olsun. Zeytinburnu’ndan ok gibi yükselen çirkin üçüz kuleleri (16-9) etkili yayınlarla takip etti. Mahkemeden yıkım kararı geldi, bu da tarihte ilk. Yıkım nasıl uygulanacak, İBB temyize başvuracak mı, bekliyoruz...