İstiklal’in hormonlu AVM’si Demirören’in, iznin iki katı fazla alana kaçak inşaat yaptığı ortaya çıktı. İstanbullular, uyanın! Demirören’den alışveriş yapmayın, tepkinizi gösterin

Rivayet o ki Beyoğlu’nda nüfus, hafta sonları iki milyona çıkıyor. Düşünün, başlı başına bir şehir nüfusu, bir ilçede toplanıyor! İstiklal Caddesi’nin Taksim’den Tünel’e uzanan hattını, ara ve paralel sokakları, esnafını, mekanını şöyle bir göz önüne getirirseniz, yalan değil.
İşte bu sokakları dolduran genç nüfus, iştahları o kadar kabartıyor ki Beyoğlu’ndan pay kapma yarışı kontrolden çıkıveriyor.
Malum... İstiklal’in başında devasa bir alışveriş merkezi açıldı. Renovasyon adı altında yeniden inşa edilen Demirören AVM’si , hormonlanmış bir kabak görünümünde. İsteyen kelebek de diyebilir.

Haberin Devamı

Palmiyesi eksik
Ön cephesi öyle bir ışıklandırılıyor ki gözlerinizi alıyor. Ne zaman önünden geçsem kalabalığın içgüdüsel olarak girişinden uzaklaştığına şahit oldum. Sanki biri biber gazı atmış, orası boşalmış gibi. Acaba insanlar, sessizce tepkisini koyuyor olabilir mi?
‘Büyük, iyidir’ şiarından hareketle kocaman bir girişi, kat kat yayılan mağazalarıyla Demirören AVM, görkemli mi görkemli. Fakat bir o kadar da tatsız-tuzsuz. İstiklal’in mimarisine, küçük dükkanlarına uyum sağlamayan, çiğ bir tüketim mabedi havasında.
Hadi çiğliğinden de geçtim! Ona alıştık! Fakat göz göre göre, İstiklal’in göbeğinde, bütün kuralları altüst ederek kaçak inşaat yapmak ne oluyor?
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Emek sineması tartışmaları sırasında görüştüğümde “Beyoğlu’ndaki pis, bakımsız binaları yenilememize direniyorlar” diye yakınmıştı.

İğne bile almam

Sayın Demircan! Yenileme dediğiniz, tarihi yapılara zarar veren, mimarisi uyduruk, kaçak inşaatlarsa, tabii ki insanlar isyan eder, size güvenmez !
1567 tarihli Ağa Camii’ne bile zarar vermeyi göze alıyorsanız, siz ne Emek’i aslına uygun restore ettirirsiniz, ne AKM’de açıklanan projeyi uygularsınız. Sonra da tepkileri “marjinal” ilan edersiniz.
Şahsen adaletin işlemesini bekleyecek değilim, zaten ümidim yok. Bireysel tepkimi koyar, Demirören AVM’sinden iğne bile almam. Bakarsınız Beyoğlu’na sahip çıkan başkaları da vardır...

REZALETİN DANİSKASI

* Radikal gazetesi, süreci en başından beri izliyor. Haricinde kimsenin umrunda değil. Demirören’e 2004’te 19 bin metrekarelik alan için inşaat izni verilmiş.
* Ancak nasıl olduysa, Yenileme Alanı Koruma Kurulu’nun izniyle AVM’nin iki mislinden fazla alana yayılıp 50 bin metrekareye çıktığı anlaşıldı. Bunca yıl, herkesin gözünün önünde!
* Radikal, pazar manşetine Kültür Bakanlığı müfettişlerinin raporunu taşıdı. Bakanlık, Yenileme Alanı Koruma Kurulu, Beyoğlu Belediyesi Başkanlığı, Demirören AVM’nin sahipleri için suç duyurusunda bulunacak.
* Teftiş Kurulu raporuna göre AVM’nin kaçak olan üçte birinin yıkılması gerekiyor. AVM’nin hem son iki katı, hem yeraltındaki kısımları ve arkaya bakan bir bölümü kaçak.
* Yeraltında 30 metre derine inilirken çevredeki tarihi eserlere zarar verilmiş. Tescilli binalar yıkılmış, Ağa Camii’nde büyük hasar olmuş.

TABELALARA NE OLDU?

* Çok değil, dört-beş yıl önce İstiklal’deki bütün mağaza ve bankalara standart tabela yasası getirilmişti. Büyük marka ve kurumlar, ‘görüntü kirliliği’ gerekçesiyle paşa paşa tabelalarını indirip kahverengi üzerine pirinç harflerle logolarını yazdılar.
* Yazdılar da ne oldu? İstiklal’de bugün bu kurala uyan yok. Hamburgercisinden bankacısına, herkes birer birer, rengarenk, boy boy tabelalarını astı.
* Peki madem uygulanmayacak, neden o kural getirilmişti? Eee... Burası Türkiye! Kurallar, çiğnenmek ve arkasından dolanmak için yapılıyor! Yeter ki kaynaklarımızı israf edelim, yeter ki birilerini zengin edelim...


Haberin Devamı