Donna Karan burs verdi. Sex and The City dizisinin giysilerini hazırlayan ekiple çalıştı. Sonra İstanbul’a dönüp kendi atölyesini açtı. Milano Belediyesi’nin özel davetiyle Türk tasarımını tanıtmaya hazırlanan Hakan Başak, herkese meydan okuyor...

Moda dinozorların elinde

Sibel Tüzün (solda) ve Zeynep Talu, Hakan Başak’ın tasarımlarını giyip Cadde için mankenlik yaptı.

FOTOĞRAF: BÜNYAMİN?AYGÜN


Donna Karan burs verdi. Sex and The City dizisinin giysilerini hazırlayan ekiple çalıştı. Sonra İstanbul’a dönüp kendi atölyesini açtı. Milano Belediyesi’nin özel davetiyle Türk tasarımını tanıtmaya hazırlanan Hakan Başak, herkese meydan okuyor...


Moda dünyası bir tuhaf. Birincisi, ilişkiler çok girift. İkincisi, döne dolaşa aynı isimlerin arasından genç isimlerin sıyrılması zor. Buna rağmen kendi çabalarıyla inatla tek başına ayakta duranlar, aradan sıyrılanlar yok değil. Hakan Başak gibi.
Nişantaşı Akkavak sokakta, bir apartmanın çatı katında sürekli dolup taşan bir atölyesi var Başak’ın. Büyük markalar için çalıştığı gibi kendi koleksiyonunu da burada sergiliyor. Arzum Onan, Sibel Tüzün ve Zeynep Talu devamlı müşterilerinden. Tüzün ve Talu, Başak’ın tasarımlarını giyip Cadde için poz veriyor.
Şu günlerde tatlı bir telaş hakim atölyede: Hakan Başak, Milano Belediyesi’nden aldığı özel bir davetle 22-27 Nisan’da İtalya’nın moda başkentine gitmeye hazırlanıyor. Milano metropolü direktörü Renato Galliano, İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti seçilmesiyle Türk kültür ve tasarımını tanıtması için Başak’ı bizzat davet etmiş.
Bu amaçla şehrin merkezindeki “CreatiCityGate”de 150 m2’lik bir showroomu beş gün Türk tasarımcıya tahsis ediyor. Dileyen herkes gezebilecek, ayrıca Milano bazlı Gucci, D&G ve Armani gibi firmalar da davetli olacak.
Madem ‘Kültür Başkenti’ kapsamında Türk-İtalyan ilişkileri geliştirilmek isteniyor, bu projeye devlet veya Büyükşehir Belediyesi destek çıkmıyor mu? Ne yazık ki Belediye, yurtdışında bu tarz bir sponsorluk üstlenmiyormuş.

Haberin Devamı

Türk kadını gerçekte ne giyer?
Hakan Başak, geçen yıl Bilbao’dan gelen davetle yine 460 kişinin izlediği bir defile düzenlemiş. Milano’da yapmak istediği “Türk kadını gerçekte ne giyer” sorusunun cevabını vermek. “Türk tasarımını anlatmak isteyen iç mimar, takı tasarımcısı, aksesuar üreticisilerine de kapım açık. Gelsinler, Milano’da Türk tasarımını anlatalım, bu büyük bir fırsat” diyor.
Türkiye’de onca tekstil firması ve tasarımcısı varken neden Hakan Başak’ı seçmişler diye merak ediyorum... Aslında CV’sine bakınca cevabı belli: Genelde moda eğitimi dahi almayan kişilerin tekelindeki tekstil sektöründe o, fazla kalifiye.
“Birkaç iyi ismin dışında her şey kendini geliştirememiş dinozorların elinde. Genç tasarımcılar bırakın işlerini sergilemeyi, kapılarına bile gelemiyor” diyor Başak: “Bir takım moda dernekleri, üyelik sistemiyle yaşıyor. Galata Moda Haftası mesela. Derneğe üye değilseniz, yılda 2-3 bin TL aidat vermiyorsanız orada stant açamıyorsunuz. Bu prosedür niye? Türkiye’deki bütün tasarımcılara açık olmalı.”
İyi de New York Moda Haftası’na davet edilen isimler de var? “Davetli olanlar, genelde büyük markalar. Günün en değerli saatleri onlara verilir. New York Moda Haftası’nda parayı bastıran, sabahın 8:15’i gibi kimselerin gitmediği saatlerde yer buluyor. Bazen de otel odalarında şov yapıp, Türk basınından isimleri ağırlayıp dönüyorlar.” Anlayana...


KADIN PROJELERİ TAM GAZ!
-BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun 1-12 Mart arasında New York’ta düzenleyeceği organizasyona Türkiye, “Kardelenler” projesiyle katılıyor. Çağdaş Yaşam’ın başlattığı bu çok önemli eğitim kampanyasını 10 yıldır Turkcell destekliyor ve her yıl 10 bin kız çocuğuna burs veriyor. Kardelenler belgeseli ve fotoğraf sergisinin açılışı, yarın New York’ta yapılacak.
- 8 Mart’ta yapılacak ve ünlü kadınların sembolik bir maç yapacağı ‘Kadın futboluna destek’ organizasyonu ise Türkiye Futbol Federasyonu’nun projesi. Geçen gün karıştırıp, Turkcell’in olduğunu yazmıştım. Turkcell’in hem spor, hem de sosyal sorumluluk projelerinde adının yer almasından olsa gerek, hata yapmışım. Düzeltirim.
- Bu yanlışlıktan hareketle, mesajı yenileyip bir daha vereyim: Bu ülkenin belli başlı kurumlarının, kadına karşı şiddet ve kadın ayrımcılığına son konusunda daha fazla proje üretmesi şart!

CARRIE’Yİ 8 YIL GİYDİRDİ
- Hakan Başak, dünyanın en iyi moda okullarından kabul edilen, New York FIT (Fashion Institute of Technology) mezunu.
- Üniversitenin son yılında Donna Karan’dan burs alıp iki yıl DKNY’de çalışmış.
- Asıl tecrübeyi, Sex and the City dizisinin kadın oyuncularını giydiren Patricia Field’in 13 kişilik grubunda çalışarak edinmiş. Sekiz yıl boyunca Sarah Jessica Parker’ı giydirmiş.
- Dizi bitince New York’u bırakıp, İstanbul’a dönen Başak, kendi koleksiyonun yanında ‘kişiye özel gardırop’ düzenliyor. Gece ve gündüz giysileri için gömleğinden elbisesine, kişinin tarzına göre komple bir koleksiyon hazırlıyor.

Haberin Devamı