İstanbul, Tarlabaşı’nda yapılacak tünel inşaatı yüzünden kilit. Ancak sorun, sadece Taksim meydanı düzenlemesinden ibaret değil...

Yeraltı tünelinin inşası için bir bölümü trafiğe kapatılan Taksim, dolayısıyla İstanbul, çığrından çıkmış vaziyette... Yaya için bile Taksim’e ulaşmak büyük sorun.
Ancak mesele trafikten ve ulaşımdan ibaret değil... Taksim Platformu, her gün ‘şeffaflık’ ve ‘akılcı çözüm istiyoruz’ talebini yeniliyor. İBB, İstanbul halkından ‘anlayış’ bekliyor. Taksim esnafıysa perişan vaziyette. Sadece inşaat yüzünden işyerlerinin çevresi kapatılan Gezi esnafından bahsetmiyorum.
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (Beyder) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Konar, Taksim’deki sorunun sadece şimdi ve sadece meydan düzenlemesi olmadığını söylüyor. Bir ‘master-plan’ın yokluğuna rağmen Tarlabaşı’ndan Okmeydanı’na yapılan ‘kentsel dönüşüm’e dikkat çekiyor.

Kalite böyle mi gelir?
Hatırlarsanız 2011 Temmuz’unda kamuoyunda ‘Masa- sandalye yasağı’ olarak yansıyan uygulama, Türkiye’de sadece Beyoğlu ilçesinde uygulanıyor.
Konar, “Eğer 2011’den önce eğlence sektörüne bir müdahale olacağı planlansa herkes bunun en son Beyoğlu’na uğrayacağını sanırdı. Oysa Beyoğlu ilk oldu! Öyleyse bu aynı zamanda bir rüşt ispatıdır. Neyle aynı zamanda? Eğlence sektörünün Beyoğlu’ndaki yeri, hacminin tasarlanan ‘Yeni Beyoğlu’na uydurulması, kalite adı altında Şişhane-Karaköy hattına itilip lüksleştirilerek rehabilitasyonuyla aynı zamanda.”
Beyder Başkanı, bu yasağın bir içki yasağı değil, kentsel dönüşüme uyum süreci olduğuna inanıyor.

Beyoğlu mekânları zorda
Beyoğlu’na renk ve nitelik katan mekanların bir bir kapandığını da hatırlatalım: La Brise gitti, Kaktüs kapandı, Asmalı’da onlarca mekân yok pahasına devretti, Kiki ve Smyrna Ortaköy’de alternatif yaratıyor, Pia kapandı. Son günlerde Bekar Sokak ve Erol Dernek Sokak’ta keyfi, süreli kapama çalışmaları artmış durumda. Nature&Peace bitti, Hayal Kahvesi tahliye edildi.
Ve her zamanki gibi İstiklal’de taşların bozukluğundan yürünmüyor... Emek sineması kapalı, diğer sinemalar direniyor, AKM’de ne olacağı bir muamma, Galata, Kuledibi insanlara kapatılıyor.
Bütün bunlar, Taksim’i modernleştirmek, güzelleştirmek için yapılıyor... Ancak ne esnafa, ne mimarlara, ne şehir plancılarına sormadan yapılan hamleler, zarar veriyor.
Elbette İstanbul güzelleşmeli, Beyoğlu yenilenmeli. Ama bunu yaparken halkla, esnafla, mimarla, şehir planlamacısıyla birlikte hareket edilmeli. Eğlencenin, yemenin, içmenin, yeşil alanları kullanmanın lüks değil, herkesin hakkı olduğu unutulmamalı.
Bugün örnek gösterilen Avrupa kentlerinde, tarihi 1700’lere dayanan restoran ve mekânlar, meydanlar, parklar, hâlâ ayakta ve özenle korunuyor. Boşuna değil!

Haberin Devamı

KADIN GAZETECiLER TAKiPTE!

Haberin Devamı

Kadın Gazeteciler Takipte Oluşumu, kadına şiddet istismar ve tecavüz davalarının peşini bırakmıyor! Sakarya’da 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulundukları gerekçesiyle 34 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması için 22 Kasım’da Sakarya Adliyesi’nde olacaklarını açıklayan gazeteciler, şöyle diyor:
* ”Kamuoyu vicdanında onarılması zor, mağdurun hayatındaysa geri dönüşü imkansız yaralar açan, daha önce defalarca karşılaştığımız skandal yargı kararlarına benzer bir durumla yeniden karşı karşıya kalmamak için davanın takipçisiyiz.
* Davanın ilk duruşmasında bütün tutuklu sanıklar tahliye edildi. Şu anda dava kapsamında tutuklu tek sanık yok.
* Tutuklu olan sanıkların tahliye edilmesinin yanı sıra, soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki sanık polis kayıplarda!
* Bizler, kadın gazeteciler olarak bir skandal yargı kararı daha kaleme almak istemiyoruz. 22 Kasım Perşembe günü Sakarya Adliyesi’nde görülecek duruşmada hazır bulunacağız. Sizleri de duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

Haberin Devamı