Haberin Devamı

Güneydoğu deyince aklınıza sadece kebap gelmesin. Her kebap, yöresine göre farklı yapılıyor. Tavuk dürüm olayında Urfa çağ atlamış. Bitlisli aşçılarsa başta tatlı olmak üzere, bölgenin lezzet ustaları


Doğu’nun yemeklerini, lahmacunu, çiğköftesi, künefe ve kebabıyla bildiğimizi sanırız. Ne de olsa büyükşehirlerde her yerde bulabileceğimiz tatlar bunlar. Fakat hiçbir şey, yerinde yemenin yerine geçemez.
Geçen hafta Urfa’dan başlayıp Van’da bitirdiğim yolculukta, şahane yerler keşfettim. Tabii bölgede yaşayan dostlar sayesinde. Siverek’e yolunuz düşerse, mutlaka kebabını yiyin. Kocaman bir tepside, yeşil biber, bol patlıcanla servis edilen Siverek Kebabı’nın hası, bıçakla kesiliyor. Yeme de yanında yat.


OSMANLI OCAKBAŞI-URFA

Terbiyesiz tavuk


İlk durak, Şanlıurfa’daki Osmanlı Ocakbaşı. Girişinde kocaman ‘Terbiyesiz tavuk!’ yazısı göze çarpıyor. Hatta mekanın işletmecisi dikkat çekmek için ‘Bunlar terbiyesiz ama çok lezzetlidir’ billboard’ları hazırlayıp şehrin dört bir yanına asmış.
Izgaralık etler pişirilmeden bir gün veya en az birkaç saat önce terbiye edilir. Ancak Osmanlı’da farklı bir ‘terbiye’ yöntemi bulmuşlar. Bunu da sır gibi saklıyorlar. Ben sonucu söyleyeyim: Pamuk gibi ve acayip lezzetli bir tavuk. Hele lavaşın içine acılı domates-soğan salatasıyla sardınız mı. Yanında zeytin salatası da istemeyi unutmayın. Zaten tek tatlımsı tat bu. Bol bol da ayran.
Osmanlı Ocakbaşı’nın Şanlıurfa’da üç, Adıyaman’da bir şubesi var. Yarın öbür gün Ankara ve İstanbul’da şube açsalar, acayip iş yaparlar. Ha, tavuk aynı olur mu, bilemem.


SADIK KÜNEFE-DiYARBAKIR

Terbiyesiz tavuk


Aslında künefe işinde Sıtkı Usta’nın adı çok bilinir. Ben bu defa Sadık Usta’yı, kadayıf ve künefenin asıl kralını keşfettim. Böyle bir lezzet yok!
Tam yedi yerde şubesi var Sadık Künefe’nin. Aslen Bitlisli olan sahipleri, Mardin’de beş, Diyarbakır’da iki şube açmış. Sırada Irak var. Diyarbakır Ofis’teki şubeyse bir nevi Celal Çapa mekanı. Renkler, desenler, avizeler, şıkır şıkır.
Künefeden başka kadayıflarıyla da meşhur: Sütlü fıstıklı burma kadayıf, fıstıklı kaymaklı burma kadayıf, düz ezme kadayıf, cevizli burma kadayıf. Adres: Gevran Caddesi Askerlik Şubesi Karşısı Azca 2 Apt. Ofis, Diyarbakır. Tel: +90 412 228 80 63


ÇAYCI NEZiR-DiYARBAKIR

Çaya o kadar düşkün bir milletiz ki ‘en iyi çaycılar’ın bile listesini yaparız. Diyarbakır’da da her yerde çay içersiniz ama hepsinin lezzeti iyi olmaz. Ofis bölgesindeki Nezir’in Yeri, gecenin geç saatlerine kadar şahane demli çay yapar. Muhabbet hiç eksik olmaz.
Nezir Büyüm, Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkan Yardımcısı aynı zamanda. Yakında kahvaltı servisi de başlayacak. Yiyecek isterseniz, şahane bir çiğ köfteci hemen dükkanın önünde tezgah açmış. ‘Meşhur Çiğköfteci Burhan Usta’nın hazırladıkları, çiğ köfte sıralamamda bir numaraya yerleşti.
Adres: Kışla sok. İstanbul Apt. altı, Ofis.


VAN KAHVALTISI-VAN

Son birkaç yılda şehirliler, Van kahvaltısının nimetlerini öğrendi. Ama o kahvaltının tadı da Van Gölü (denizi) kenarında çıkarılır. Şahmaran Merit Oteli’nin kahvaltısı gayet iyi. En mühimi, bal ve kaymak.
Belediye Sarayı’nın yanındaki ‘Bak Hele Bak Yusuf Konak’ kahvaltı için en meşhur adres. Yusuf Bey aşırı neşesiyle biraz yorabilir. Kaldı ki merkezde, dilediğiniz herhangi bir kahvaltı salonuna girseniz pişman olmazsınız.