Yaş(lılık) ve Seksapel

Haberin Devamı

Yaş(lılık) ve Seksapel

Sharon Stone’un Cannes’daki görüntüsü insana “Vay be!”  dedirten cinsten. 51 yaşındaki bir kadın bu kadar mı formda olur? Meslektaşları ve adaşları estetik bombardımanından “yastık surat”  şeklinde dolaşırken bu sarışın hâlâ doğala en yakın şekilde (belki sadece ufak müdahalelerle) nasıl genç kız gibi durabilir?
Bana göre Sharon Stone örneği iki maddede değerlendirilmeli.
1. Yaş(lılık)
2. Seksapel


YAŞ(lılık)
51 yaşa yaşlı demeye dilimiz varmıyor. Ne şahane ki 35-40 yaşlarındakilerin genç, 50’lerindekilerin orta yaşlı olarak kabul gördüğü bir çağ bizimkisi...
Ama nihayetinde 51 yaş, 51 yaştır. 30’dan itibaren gençlik süreci tersine dönüyor. Bu, 1000 yıl önce de böyleydi, hâlâ böyle; işin kimyası değişmedi.
Fiziksel güzellik sporcu becerisine benzer; gençken zirvededir. “Her yaşın ayrı güzelliği var” sözü bizi teselli etse de insanın en güzel olduğu yaş bilimsel olarak 35’inden öncedir.
Ve Sharon Stone’un bu “taş gibi”  görüntüsü bizi 2009’da nasıl etkiliyorsa, binlerce yıl önce de aynı şekilde etkilerdi. Gençlik hastalığı sanılanın aksine sadece çağımızın hastalığı, kozmetik endüstrisinin dayatması değil.
Bakınız neden...
Arkeologlar, Güney Afrika’nın Border Mağarası  bölgesinde 40 bin yıllık kırmızı toprak boyası çubukları buldular. Güney Afrika’daki en eski sanat eseri
30 bin yıl öncesine ait olduğundan, bu çubuklarla insanların yüzlerini ve vücutlarını boyadıkları sonucuna varıldı.
Makyaj, eski Mısır’da ileri bir sanattı. Arkeologlar Tutankamun’un mezarını açtıklarında hayvan yağı ve kokulu reçineden yapılmış 3 bin yaşında bir kap nemlendirici buldular.
Yine, British Museum’da M.Ö. 1400’den kalma Mısırlılara ait bir kozmetik kutusu sergileniyor. Kutunun içinde fildişi tarak, ponzataşı, makyaj kutuları ve cilt için merhemler yer alıyor.
Eski Mısırlılar çeşitli yağlar, tohumlar ve çiçeklerden yaptıkları nemlendiricileri kaymaktaşı ve akik taşından kavanozlarda saklıyordu. Tıbbi metinlerinde kırışıklıkları ve lekeleri önlemek için formüller ve tarifler bulunuyor. Hem kadınlar hem de erkekler vücutlarını ponzalıyor ve tüylerini alıyor, peruk takıyordu.
Mısırlılar bugün bizdeki kozmetik ürünlerin çoğuna sahipti. Yani, kozmetik sektörü ne modern bir buluş ne de günümüzün toplumsal (genç görünme) baskılarına çözüm olarak ortaya çıktı.
Genç görünme arzusu insanın içinde; suçu modern topluma atmamak lazım. Binlerce yıl önce gençlik nasıl kutsanıyorsa bugün de aynı şekilde kutsanıyor ve 50’lerinde yaşının çok gerisinde görünen Sharon Stone’a şapka çıkarılıyor.


Seksapel 
Kıyafet yoluyla kandırabilir, olduğunuzdan iyi görünebilir-siniz. Doğru kıyafet ve aksesuar boynu uzun, göğüsleri büyük, omuzları geniş, beli ince, kalçaları yuvarlak, ayakları küçük ve bacakları uzun gösterebilir. Ama seksapel kıyafetle değil, insanın içinden gelir.
Sharon Stone’un belki de gerçek zaferi burada. 51 yaşında dikkatli bakıldığında mini eteği Sharon Stone bile kotaramıyor maalesef. Dizleri sarkmış, bacakları eski pürüzsüzlüğünü yitirmiş çünkü. Ama yine de bütününe bakıldığında rahatsız etmiyor, “helal olsun”  dedirtiyor. Çünkü bu kadın seksi.
İnsanı seksi kılan kıyafeti değil, kendidir. Victoria Beckham  ne giyerse giysin seksi değil, Sharon Stone ise ne giyerse giysin seksi... “Temel İçgüdü” yle toplumsal hafızada “en seksi kadın” olarak yer etmiştir.
Seksapel seks yapma arzusu değil, bir ruh halidir; o kumaş parçasının altında bir vücut, vücudun içinde de içgüdüler ve arzular olduğunu bilmektir.
Sharon Stone bunu iyi biliyor ama gerek olmasa da her kadın gibi o da kıyafeti olduğundan seksi görünmek için kullanıyor. Tabii ki bütün unsurlar birleşince yaşına rağmen, genç kızların bile 1-0 önüne geçiyor.