Cadde MEME KANSERi FARKINDALIK AYI - RiSK FAKTÖRLERiNi BiLMENiZDE FAYDA VAR

MEME KANSERi FARKINDALIK AYI - RiSK FAKTÖRLERiNi BiLMENiZDE FAYDA VAR

24.10.2013 - 19:47 | Son Güncellenme:

Her kadın için geçerli olmayan ama bilinmesi gereken risk faktörleri meme kanserine yakalanma ve hastalıkla mücadele anlamında rehber niteliği taşıyor

MEME KANSERi FARKINDALIK AYI - RiSK FAKTÖRLERiNi BiLMENiZDE FAYDA VAR

Acıbadem Meme Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinin risk faktörlerini sıraladı: “Çoğu kadının bilinen hiçbir risk faktörünü taşımamalarına rağmen meme kanserine yakalandığı bilinir. Bununla beraber, risk faktörlerine yönelik önlemlerin meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülür.

Haberin Devamı

1-Tıpkı kalın bağırsak ve prostat kanserinde olduğu gibi, meme kanserinden korunmak üzere tahıl, sebze ve meyve bakımından zengin beslenme, az doymuş yağ, az kalori ve az alkol tüketilmesi önerilir. Şişmanlık, meme kanseri için bir risk faktörü. Bazı araştırmacılar, kadınlarda sağlıklı bir vücut ağırlığının sağlanması ve düzenli egzersizle meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 25 oranında azaltılabileceğini
öne sürer.
2-D vitamininin düşük düzeyde saptandığı kadınlarda meme kanseri riskinin arttığı ortaya çıktı. Bu anlamda D vitamini eksikliğine karşı önlem almak (güneş ışığından yeterince yararlanmak ve hap desteği) uygun olur.
3- Alkol tüketiminin azaltılması, aktif veya pasif sigara içiciliğinden uzak durmak, meme kanserinden korunmada etkili.
4-Özellikle ergenlik çağında göğüs bölgesine yüksek dozda iyonizan radyasyon verilmesinin erişkin yaşta meme kanserine yakalanma riskini artırdığı belirlendi. Bu nedenle bu yaşlarda çekilecek filmlerde göğüs bölgesinin korunması veya bu bölgeye verilecek radyasyonun minimal düzeyde tutulması önerilir.
5- Kadınların ilk doğumlarını 30 yaşından önce yapmaları da meme kanserinden korunmada önemli. Emzirmenin koruyucu olup olmadığıysa halen tartışmalı.
6- Böcek ilaçlarıyla çevresel ve diyetsel östrojenlerden kaçınmak da meme kanserinden korunmanın diğer unsurları.
7- Genel olarak düzenli egzersiz, uyku gibi bağışıklık sistemini ayakta tutan her türlü yöntemin diğer hastalıklara olduğu kadar, meme kanserine karşı da yararlı olabileceği varsayılabilir.
8- Ülkemizdeki kadınların ulusal kanser tarama programı önerilerine göre uygulanan meme kanseri tarama protokolüne uygun hareket etmeleri de önem taşır.

Haberin Devamı

Tabii ki bunlara dikkat etmenize rağmen meme kanserine yakalanma olasılığınız var. Eğer sizde meme kanseri saptandıysa sonuçların daha iyi olması açısından, üstteki önerilere ek olarak, gereken tedavileri uygun merkezlerde, bu konuda uzman kişilere yaptırmanız, hastalıkla savaşmak adına moralinizi yüksek tutmanız, kendinizi ve hayatı sevmeye devam etmeniz gerekir.”