Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nokia, gücünü Windows Phone işletim sisteminden alan Lumia serisine asıldıkça asılıyor. Her şeyden önce iOS ve Android işletim sistemlerinin domine ettiği pazarda Windows Phone, stil ve performans açısından stabil duruşuyla kendisine özel bir yer edindi. Nokia’nın, artık hücrelerine işleyen Microsoft DNA’sının kazandırdığı özelliklerle yeni bir döneme girdiğini söylemek hiç yanlış olmaz.
2008’den bu yana her yıl, Nokia’nın o dönemdeki ‘Amiral Gemisi’ modelini en az üç ay deniyorum. Şimdi elimde yeni Amiral Lumia 1020 duruyor. Her Lumia gibi bu da kullanıcısını ilk bakışta tavlayacak şekilde tasarlanmış. Ama Lumia 1020’nin piyasadaki onlarca çeşit akıllı telefondan en büyük farkı xenon flaş ve Zeiss lensle tamamlanan
41 MP’lik PureView kamerası. Bu kamera, yarı profesyonel fotoğrafçıların tüm ihtiyacını görebilecek, profesyonel fotoğrafçıları bile tavlayabilecek özelliklerle donatılmış.

Haberin Devamı

Profesyonel ayar
Nokia Pro Cam uygulaması, profesyonel bir fotoğraf makinesindeki gibi ayarları sizin insafınıza bırakıyor. Bu da fotoğraflara gerekli sanatsal dokunuşları yapabilmenizi sağlıyor. Ekstra bataryaya sahip bir “grip” olarak gelen kılıfsa, 1020’yi gerçek bir fotoğraf makinesine çeviriyor. Bir tripod sayesinde gece çekimlerinde de şaşırtıcı sonuçlar veren 1020, HD video konusunda da iddialı. Kaotik ortamlarda sesi de mükemmel temiz şekilde avlayan Lumia 1020, bu özelliğiyle, Nokia’nın her zaman övündüğü “makinelerimizle dizi de çekiyoruz” geleneğini sürdürecek gibi. Dediğim gibi Lumia 1020’yi bir cep telefonu diye tanımlamak haksızlık olur; o daha çok bir fotoğraf makinesi.
1020’nin, içindekilerle toplam 158 gram çeken yekpare polikarbonat gövdesi adeta ruhunuzu ele geçiriyor. 4.5 inç büyüklüğündeki AMOLED ekranı koruma altına alan Gorilla Glass 3, 1020’yi ömür boyu çizikten muaf tutma kudretinde.
Windows Phone 8 işletim sistemi için yaratılan Lumia 1020’nin 2GB RAM’i görevlerinin üstesinden başarıyla geliyor. 1.5mhz çift çekirdekli işlemciyse Windows Phone 8’in dengeli duruşuyla, bazı Android’lerin övündüğü dört çekirdekli işlemcilerden daha hızlı sonuçlar veriyor. Ancaaaak, Sim kartımı takıp 1020’yi denemeye başlamamın ikinci gününde beklenmedik bir gelişme oldu; telefon dondu. Başınıza gelirse şunu yapın; ses düğmesiyle yanındaki açma düğmesine aynı 5, 6 saniye basın. Telefon, bilglerinize bir zarar gelmeden açılıp kapanacaktır.
Maksimum 32MB depolama kapasitesine sahip Lumia 1020’de bir microSD slotunun eksikliği hemen hissediliyor. 41 MP’lik devasa fotoğraflar, kapasitenin kısa sürede alarm vermesine neden olabilir.
Sözün özü; Türkiye’de 2 bin TL’ye satılan Lumia 1020, iyi bir cep kamera ve yetenekli bir akıllı telefon arayanlara tek bünyede ilaç olacaktır.

Haberin Devamı

BiR TAŞLA iKi KUŞ

Bu fotoğrafı da 1020’yle çektik.

BUNLAR DA VAR

LG G2
LG’nin yeni “Amiral Gemisi” G2, 5.2 inç’le büyük ekran sevenleri cezbedebilir. Akıllı telefonun dikkat çeken özelliği, ön yüzünde fiziki bir tuşa yer vermemesi. Güç ve ses butonu telefonun arka yüzeyinde kamera lensinin altında yer alıyor. Kaliteli plastik kasa,
143 gram ağırlığında. 13MP kamera, iyi sonuç veriyor. İşletim sistemi Android 4.2.2. Optimus arabirimi sayesinde telefonu özelleştirmek mümkün. Telefonun 1080x1920, True HD-IPS, LCD ekranı renkleri oldukça canlı veriyor. G2’nin rakiplerine fark atan özelliğiyse 3000 mAh gücündeki bataryası.

Haberin Devamı

SONY XPERIA Z1
Su geçirmezlik özelliğiyle ekstrem uğraşlar içinde olanların da hoşuna gidecek Xperia Z1, 20.7 MP’lik kamerasıyla “Social Live”, “Info-EyeTM”, “TimeShift” ve “Augmented Reality Effect” gibi sosyal kamera uygulamalarıyla akıllı telefon deneyimine yeni bir boyut katıyor. BIONZ görüntü işlemcisi, 27 mm geniş açı ve parlak F2.0 diyaframla geliştirilen geniş 1/2.3 tipi CMOS görüntü sensörü Exmor RS, ve “G” lens, 20.7MP kamera, cep telefonunda kameraya önem verenlerin dikkatini çekecektir. Bu telefonla su içinde de müzik dinlenilebilmesi de kayda değer.