Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

2002’de inişe geçen Hannover’daki CeBIT, üç yıldır ebat olarak istikrar sağlasa da ruhunu kaybediyor. Bu, ‘bulut bilişim’in damga vurduğu fuarda Nintendo 3DS’i denememe, Vodafone Türkiye’nin ‘Locate’i gururla sunmasına tanık olmama engel değil
Geçen yıl İstanbul’daki bilişim fuarı CeBIT izlenimlerimi ‘CeBİTMİŞ’ başlığı altında aktarmış, teknolojik açıdan gayet kısır fuara ağırlığını koyan kuruluşların teknoloji şirketlerinden çok Diyanet, AK Parti, TOBB, Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşlar olmasını eleştirmiştim. Fuar alanında Tahtakale tipi, casus kameralar satılması da tuz biber olmuştu. Bu yıl da rüzgar CeBIT’in şahı, Hannover’dekine savurdu. Gezip, gördüklerimiz ve dinlediklerimiz de şu karamsar tabloyu çıkardı: CeBITiyor! kimilerine göre bu yıl ortak ülke olarak Türkiye’nin seçilmiş olması bile bitiş sürecinin bir işareti.

İşte CeBIT’ten birkaç not:
‹ IBM standında, riziko yarışmasını insan dahileri yenerek kazanan Watson’la tanıştık. Arkadaşlarla bilgisayarın bir yapay zeka olarak tanımlanıp tanımlanama yacağını tartıştık. Sonuçta bilgisayar sorulara hafızasına kayıtlı 200 milyon sayfayı anahtar kelimeleri tarayarak yanıt veriyor. Bir tür Google’lama artı hız denebilir.

‹ Türkiye’de dün lansmanı yapılan gözlüksüz üç boyutlu el konsolu Nintendo 3DS’i CeBIT’te denedim ve beğendim. Zımbırtı, geriye doğru bir üç boyutlu derinlik yaratıyor, yani ekrandan bir şeyler fırlamıyor. Ancak yine de başarılı. Siz oynarken yancılarınız oyunu üç boyutlu göremiyor; bu özellik yalnızca ekranı karşısına alan kişiye özel. Cihaz üç boyutlu fotoğraf da çekiyor.

‹ Türk bayraklarıyla süslü fuarın önemli salonlarından biri Türkiye’ye ayrılmıştı. Vodafone, Turkcell, Türk Telekom gibi firmaların standları görkemliydi. Ancak en kalabalık olanlar tüketiciye yönelik ürünlerin sergilendiği salonlardı. Oyun cihazlarının, 3D televizyonların olduğu standlar ana baba günüydü.

‹ Mıcrosoft demişken cep telefonu işletimsistemi Windows Phone’dan bahsetmemek olmaz. Samsung, HTC gibi farklı telefonlarda denediğim işletim sisteminin yüzü ve hızı hoşuma gitti. iPhone’u saymıyorum ama Windows Phone’un Android’e ciddi bir rakip olacağını anladım. Yakında Nokia telefonlarda da Windows logosunu göreceğiz.

‹ Fuarın ana çekim odaklarından biri de ‘bulut bilişim’di. Daha önce de yazdım, çizdim, hatırlatalım: ‘Bulut bilişim’, bilgisayar işlemlerinin sizden çok uzaklardaki sunucularda halledilmesinin adı. Yani sizin güç gerektiren bilgisayar işlemleri için güçlü bilgisayarlara ihtiyacınız kalmıyor. İşlemi uzakta yapıp, dökümanınızı uzakta kaydediyorsunuz. En basitinden örnek gerekirse Google’ın birçok işlemi zaten bulutlar üzerinde yürütülüyor. Mesela Google Documents bir bulut bilişim ürünü. Yani bilgisayar işlemi için yalnızca bir internet tarayıcı veya mobil herhangi bir zımbırtı bile yeterli. Bu da kişi ve şirketlere para ve yer kazandırır.

‹ 4 bin 200 firmanın yer aldığı bu yılki fuarı 334 bin kişi ziyaret etti. Büyüklük olarak 2001’de zirve yapan CeBIT, o yıldan bu yana ebat olarak yarı yarıya küçüldü.

VODAFONE, PATRONLARI ‘BÜYÜK BİRADER’ YAPIYOR!
İşten kaytarmaya son! Davetlisi olduğum Vodafone Türkiye, CeBIT’te lokasyon bazlı servis altyapısı hizmeti Locate’i ilk kez Almanya’da kullanıma sundu. Locate’in en önemli özelliği Vodafone Türkiye’nin Türk mühendislerden oluşan araştırma geliştirme şirketi Oksijen tarafından geliştirilmiş olması. Locate ise şirketlerin çalışanlarını GPS ya da mobil şebeke ağıyla takip edebilmesini sağlayan bir hizmet. Yani çalıştığınız şirket Vodafone’dan bu hizmeti alıyorsa, ne zaman, nerede olduğunuz anında patronun monitöründe.
Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, fuarda Oksijen’in 360 milyon abonesi olan Vodafone Grubu’na teknoloji ihraç etmesinin haklı gururunu yaşıyordu. Biraz detaylandıralım; Vodafone Locate ile çalışanlar toplantılarını koordine edip, katılım zamanı ve konumlarını sistem üzerinden belirleyebiliyor, ayrıca, filo yönetimi için adres ve rota sorgulama özelliklerine sahip olup, lokasyon ve takvim özelliklerini bir arada kullanarak toplantıların daha etkin yönetilmesini sağlayabiliyor.
Vodafone Locate’in bir başka özelliği ise firmaların ilgi noktalarını sisteme yükleyip, filo yönetimi yapabilmelerini sağlaması. Ürün aynı zamanda harita üzerinden rota tanımlamaya, yön bulmaya ve ilgi noktası eklemeye de olanak tanıyor.