Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

NOKIA’DA ‘HEYECAN’ DORUKTA
Eski Microsoft yöneticisi Nokia CEO’su Stephen Elop’un şirket çalışanlarına gönderdiği notla Nokia’yı ‘yanan bir platform üzerinde’ konumlandırması geçen haftanın en bomba tekno haberi oldu. “İlk iPhone 2007’de çıktı ve bizim hâlâ iPhone’a yaklaşabilecek bir tecrübemiz yok. Android sadece iki yıl önce çıktı ve bu hafta akıllı telefon piyasasındaki satışlarda liderliğimizi elimizden aldılar. İnanılmaz” diyen Elop, Nokia’da bir devrimi haber veriyordu.
Şimdi Nokia alamet-i farikası işletim sistemi Symbian’ı (sonunda!) terk edip, Windows’a geçmeye hazırlanıyor. Ki Microsoft’u cep telefonu işinde ‘başarılı’ diye tanımlamak da zor. Bence Nokia’nın, bütün yargıları bir kenara bırakıp geleceği garanti olan Android’i göğüslemesi gerek.
Bu arada seçimiyle Microsoft kasasını dolduracak Elop’un, Amerikan şirketinin Nokia içindeki Truva Atı olduğu da yaygın bir dedikodu. Hatta bir gazeteci Elop’a “Truva Atı mısınız?” diye sordu. Elop’un yanıtı netti: “Hayır!”
Dün gözüme çarpan bir haberde de Elop’un 174 bin Microsoft hissesi olduğundan bahsediliyordu.
Nasıl? Gerilim filmi kıvamında değil mi?..


iPAPARAZZi!
iPhone 4 için geliştirilen bu mini tele, telefon sahiplerini birer paparazziye dönüştürebilir. Photojojo’nun lensi,8x zum yapabiliyor. Böylece iPhone’un fotoğraf yeteneğinin sınırlarından yakınanlar, fazladan fotoğraf makinesi ihtiyacından kurtuluyor.

GERiLiM


DAHiLERi TERLETEN ROBOT
GERiLiM


WATSON’DAN KORKUYORUM
IBM, dehalara karşı yarıştırdığı yenilmez bilgisayar Watson’la övünedursun, nüansları ayırt edebilen yapay zekanın geldiği nokta, insanlığın Matrix, Terminatör, Saylonlular formundaki kabuslarını körükleyecek boyutta

Teknoloji dünyasının gözü, Jeopardy yarışmasında IBM’in süper bilgisayarı Watson’a karşı yarışan iki dahi yarışmacının neler yapabileceğine dikilmiş durumda. Verilen cevaplara göre yarışmacıların doğru soruları bulmaya çalıştığı Jeopardy bilgi yarışmasında süper bilgisayara karşı yarışan iki dahi zor anlar yaşıyor. Önceki şampiyonlar, Jeopardy yarışmasını arka arkaya 74 kez kazanan Ken Jennings ile yarışmadan 3.3 milyon dolar kazanarak rekor kıran Brad Rutter, yarışmanın geçen perşembe yapılan ısınma turlarında şampiyon Watson’un gerisinde kalmıştı.

Haberin Devamı

Ne yapalım böyle robotu?
Üç kategoride yapılan ve Jennings ile Rutter’ın 1000 dolar kaybettiği dostluk yarışmasında yaşananlar aslında geleceğe dair işaretler taşıyordu. Çünkü yarışmanın önceki gün gerçekleşen ilk gününde insan yarışmacılar Watson’un karşısında fena halde terlediler. Watson ve Rutter ilk gün 5 bin dolar kazançla birinciliği paylaşırken, Jennings 2 bin dolar kazanabilmişti.
Burada önemli olan Watson’ın kazanması değil. Üç yılda bu denli şaşırtıcı bir projenin hayata geçirilmiş olması. İnsanlığın bu dehadan nasıl bir hasat alacağı merak konusu. Beklentiler büyük olsa da geleceği bilimkurgunun biçimlendirdiğini düşünen biri olarak Watson, benim Terminatör veya Saylonlular korkularımı körüklüyor.

15
Watson’un RAM’i 15 terabyte, yani 15,728,640 MB!

‘Deep Blue’ hikaye

GERiLiM


Watson’un bugün yapabildikleri, 1997’de büyük satranç ustası Gary Kasparov’la karşılaşan ‘Deep Blue’dan çok daha karmaşık. Satrançta çok sayıda olası hamle içinde rakibe karşı en başarılı olanı seçiliyor ama her şey belli kurallar çerçevesinde kalıyordu.
Oysa Jeopardy’de Watson, çok daha zorlu bir görevi göğüslüyor: İnsan dilini anlamak, ima edilen ifadeleri kavramak, günlük dilde kullanılan sözcüklerin anlamını çözmek zorunda. Doğal bir dille konuştuğumuzda aynı bilgiyi yüzlerce farklı şekilde ifade edebiliriz. Örneğin bazı bilgileri kısa bir şiir biçiminde anlatabilir ve bundan doğru bir çıkarımda bulunulmasını isteyebiliriz.
Peki, bunu bir bilgisayardan isteyebilir miyiz? İşte Watson, tüm bu ince ayrıntıları ayırt edebiliyor ve aynı nedenle yapay zeka alanında dönülen muhteşem bir virajı temsil ediyor. Martta sona erecek olan yarışmanın sonuçlarını bütün dünya merakla bekliyor. Ben Jennings ile Rutter’ı tutuyorum!