Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şirketinin eski çalışanı, ilk dokunmatik telefon prototipinin nasıl öldürüldüğünü anlattı

Henüz iPhone’un esamesi okunmuyordu, çünkü böyle bir telefon yoktu. Cep telefonu üreticilerinin mutlu mesut günlerinde Nokia mühendisleri, geniş dokunmatik ekranlı, internette sörfe hazır bir telefonun prototipini hazırlamıştı. Mühendisler bu telefonun hızla büyüyen akıllı telefon pazarında şirkete güçlü bir avantaj sağlayacağını düşünüyordu.
2004’te Nokia’nın Finlandiya’daki merkezinde prototipin sunumu yapıldı. O günkü sunumda hazır bulunan eski bir Nokia çalışanı, 60 serisinin sorumlularından Ari Hakkarainen, Amerikan New York Times gazetesine ikna olmayan yöneticilerin, telefonun şirkete pahalıya patlayacak bir başarısızlık olacağını düşünerek prototipi rafa kaldırdığını anlattı. Hakkarainen “Kimse dokunmatikteki potansiyeli görmüyordu. Yapımı pahalıya patlayacak bir cihazdı... Yönetim her zamankini yaptı ve onu öldürdü” dedi.
Şimdi Nokia’nın yeni CEO’su Stephen Elop’un zorlu bir görevi var: Hâlâ dünyanın bir nuramalı cep telefonu üreticisi olan şirketini akıllı telefon pazarında bir numara yapmak. Ve bu görevde yakında piyasada olacak yeni amiral gemisi N8’e büyük iş düşüyor. N8’in performansı, Nokia’nın Apple, RIM, ve HTC’ye karşı verdiği savaşın seyrini etkileyecek. Heyecanla bekliyoruz...

DiZiMiN ÜSTÜ

Windows Vista o kadar insanı canından bezdirdi ki ben ve birkaç arkadaşım sorunsuzluk adına ‘platform’ değiştirmek zorunda kaldık. Windows 7’nin başarılı olduğu söylense de bilgisayarların çalıştıkça ağırlaştığı saf değiştirmeyen arkadaşlardan gelen haberler arasında. Bu çark eylemi, birbiri ardına çıkan güzelim dizüstü bilgisayarlara gıptayla bakmama neden olmuyor da değil.

SAMSUNG
SF ve NF serisi havalı tasarımıyla dikkat çekiyor. SF serisinin en iddialı üyesi SF510, ekimde Türkiye’de de satışa çıkacak. Parlak, fildişi rengi ile dokunma hissi uyandıran dışı, mat siyah içi ve rahat klavyesi ile göze batıyor. Kasası çizilmezlik iddiasında olan seri farklı ebatlarda Intel Core i3 / i5 işlemcilerle geliyor. 7.5 saate kadar pil ömrü de serinin iddialı olduğu bir diğer alan.

PANASONIC
Toughbook S9 savaş bile kazandıracak potansiyelde. 75 santimetre yükseklikten düştüğünde, 100 kilo ağırlık altında kaldığında bir şey olmuyor. Motosikletinizle üzerinden gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz. Batarya ömrü 11 saat, işlemcisi Core i5, 12.1 inç, yurtdışı fiyatı da ‘yakışır’ dedirten cinsten: 2 bin 500 dolar. Savaş muhabirleri, dağcılar, falan, filan için ideal.

LG
G. Kore devinin ekimde piyasaya süreceği A510’u rakiplerinden ayıran bir özelliği var: 2 boyutlu görüntüleri 3D’ye çeviriyor. Berlin IFA’da Vaio’nun aynı özelliğe sahip prototipini denemiş ve beğenmiştim. LG elini çabuk tutmuş. 15.6 inç dizüstünün kalbinde Core i7 işlemci ve GeForce GT425M ekran kartı var.

PES SONUNDA TÜRKÇE
En iyi futbol oyunlarından Pro Evolution Soccer (PES) 2011, önceki akşam Baltalimanı Portaxe’de yapılan bir lansmanla basına tanıtıldı. Ekimin ilk haftasında satışa çıkacak olan PES 2011’in en önemli özelliği menülerin Türkçe olması ve oyuna biraz daha gerçekçilik katan manuel pas. Son birkaç yıldır ezeli rakibi FIFA serisi karşısında hezimete uğruyan PES’in, 2011’le kaybettiği itibarı geri kazanması bekleniyor. Her iki serinin de taraftar gibi fanatikleri var, kolunu kessen kan değil PES akacak sanki. Benim tribünüm de belli: PES.