Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

NUR TOPU GiBi BiR MACBOOK AIR OLDU



“MacBook ile iPad ilişkiye girse, çocukları neye benzer” diye soran Apple’ın yeni MacBook Air’i, yalnızca 1.73 santimetre kalınlığında



Apple’ın önceki gün Cupertino’da ilan ettiği yeni MacBook Air, şirketin gelecek vizyonunda önemli bir kilometre taşı olabilir mi? Teknoloji dünyasının merak ettiği soru bu. iPad ve çok sayıda tablet bilgisayarın ardından dünyada dizüstü bilgisayar satışları her geçen gün düşerken, - ki benim çevremde bile bir sürü insan yeni dizüstü planlarını rafa kaldırıp, iPad planlarına başladı - Apple neden böyle bir adım attı. Çünkü öncelikli hedefi içerik görüntüleme olan bir tablet şimdilik asla bir bilgisayarın görevlerini yerine getiremez. İleride mutlaka bu da gerçekleşecek. Şimdilik tabletin yeri ayrı, bilgisayarınki ayrı.
Apple CEO’su Steve Jobs, yeni MacBook Air’ı tanıtırken, “Kendimize şu soruyu sorduk: MacBook ile iPad ilişkiye girerse ne olur?” dedi.

Haberin Devamı

Hard disk yerine flaş bellek
MacBook Air’in özellikleri yukarıdaki sorunun yanıtında gizli. 13.3 ve 11.6 inçlik iki model halinde piyasaya çıkacak MacBook Air’da önceki nesil gibi CD, DVD sürücüsü yok. Yeni kuşakta ayrıca hard disk de yok. Bunun yerine iPhone’daki gibi flaş bellek kullanılmış.
Büyük model 1.73 santimetre kalınlığında, 1.3 kilogram ağırlığında; batarya ömrüyse 7 saat. Küçük model bir kilogram geliyor ve bataryası 5 saat dayanıyor. Her ikisinin bataryası da ‘standby’da 30 gün yetiyor. Küçük model, 64 GB flaş belleklisi 999 dolar, 128 GB’lisi 1,199 dolara satılacak. Büyük modelde 128 GB belleklisi 1,299 dolara,
256 GB belleklisi 1,599 dolar.



ÜÇÜNCÜ BOYUTA BEN DE GiRDiM
Sonunda üç boyutlu televizyon sahibi oldum. Seçimimde IFA’da yaptığım testler etkili oldu. Yakında bir 3D oyun bombardımanı başlayacak. Bu konuda ahkâm kesen biri olarak 3D TV’min olmaması düşünülemezdi.
Bu arada 24 Ekim’e kadar Panasonic, ‘3D Dünyası’ başlığı altında, markanın 3 boyutlu TV’lerini Kanyon ve İçerenköy CarrefourSA’da test edebilirsiniz. Panasonic’in 3 boyutlu kamerası da teste açık. Kişisel bir ‘Avatar’ınız olsun istiyorsanız, gidin deneyin.


EN POPÜLER TELEFON
Akıllı telefonları boşverin; Nokia’nın ilk kez 2003’te piyasaya sürdüğü kullanımı basit, fazla özelliği olmayan 1100 modeli bugün dünyanın en popüler cep telefonu diye anılıyor. Çıktığı günden bu yana 250 milyon Nokia 1100 satılması, kaba bir hesapla dünyada her 26 kişiden birinin bu telefonu bir şekilde aldığını gösteriyor.