Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çok kurban veren belalı müzikal ‘Spider-Man: Turn off the Dark’ta Örümcek Adam’ın tam dokuz dublörü var. Bono’yla birlikte besteleyen The Edge’e göre rock operayla, rock’n roll sirki arasında bir yerde duran ve kapalı gişe oynayan müzikali beğenen de var beğenmeyen de

Broadway’de sahnelenen Örümcek Adam müzikali ‘Spider-Man: Turn off the Dark’, Kasım 2010’da daha gösterime girmeden önce başlayarak sıkça tartışılmıştı. Provalarda sakatlanan, ölümden dönen oyuncuları ve dublörleri, 182 önizleme perfonmansı (Broadway rekortmeni), 75 milyon doları bulan bütçesi (yine rekortmen) ve acımasız eleştirilerle Amerikan ve İngiliz gazetelerinin kültür-sanat sayfalarında birçok kez manşet olan şovun müziklerini U2’dan Bono ve The Edge besteledi.
The Edge’in rock operayla rock’n roll sirki melezi diye tanımladığı müzikali, geçen cuma Broadway’de Foxwoods Tiyatrosu’nda izleme şansı buldum. 2010’dan bu yana çeşitli vesilelerle gündem olan müzikali birkaç kez CADDE’de işlemiştik.

Haberin Devamı

ÖRÜMCEK ADAM DOKUZ DOĞURUYOR

Bu fotoğraf provalardan. Müzikalden önce fotoğraf çekiminin
kesinlikle yasak olduğu duyuruldu.

2011’de resmi açılışının ardından, bir haftada 2.9 milyon dolar hasılat yaparak Broadway rekoru kıran müzikal, bu başarısını sürdürüyor. Bilet fiyatlarının 49-149 dolar arasında değiştiği Örümcek Adam, o gece de kapalı gişeydi.
Başlamadan önce yapılan “Gösteri sırasında bir sakatlığa yol açmamak için sakın yerinizden kalkmayın” uyarısı, göreceklerimizin teminatıydı.
Peter Parker’ın Örümcek Adam olduğu dönem ve Green Goblin’le mücadelesine odaklanan müzikalin sahne tasarımı çok etkileyiciydi. Çizgi romanın ruhunu başarılı şekilde yansıtan sahne, bütçenin neden 75 milyon dolara ulaştığını çok iyi açıklıyor; dekor göz açıp kapayana kadar değişiyordu. Müzikali birlikte izlediğim Türk gazeteci grubunun yarısı, ilk perde sonunda ‘sıkıldıklarını, performansı kötü bulduklarını’ söyleyerek tiyatroyu terk etti.
İtiraf etmeliyim ki ilk perdede ben de sıkıldım, Habertürk’ten Rahşan Gülşan gibi Örümcek Adam’ı canlandıran Reeve Carney’nin sesini ben de beğenmedim. Salonu terk edip etmeme düşüncesi arasında gidip geldim.

Haberin Devamı

ÖRÜMCEK ADAM DOKUZ DOĞURUYOR

Damardan aksiyon
Ama ikinci perdede damardan aksiyon vardı, Örümcek Adam ve Green Goblin tepemizde, salonun bir o köşesinde bir bu köşesinde ‘ölümüne’ dövüşüyor, bazen seyircilerin arasına dalıyordu.
Aksiyon, birkaç hafta önce eski Örümcek Adam dublörlerinden birinin, bedenine uygun kostüm verilmediği için tavandan düşerek sakatlandığı gerekçesiyle açtığı 6 milyon dolarlık davayı da açıklıyordu. Performans sonunda gördük ki Örümcek Adam’ın tam 9 dublörü varmış!
Üzerime vazife değil ama eleştiresim geldi; müzikale genel olarak 10 üzerinden 6, müziklere 6, aksiyon ve sahne tasarımına da 9’ar puan veriyorum.
Performans sonunda Peter Parker’ın gözlüğü, AIDS hastaları ve onların çocukları yararına açık artırmayla 250 dolara satıldı. Çıkışta da yine aynı amaçla ‘gönülden ne koparsa’ yardım toplandı.

ALNIMIZDA ENAYİ YAZIYOR!
Samsung Galaxy S4’ün lansmanı için bulunduğum New York’ta, uzun süredir hayalini kurduğum GoPro Hero 3’ten de edindim. Piyasadaki en iyi aksiyon kamerasının ‘Black Edition’ını, resmi satış fiyatı 400 dolardan (720 TL) aldım. Bu kameranın Türkiye’deki resmi satış fiyatı 1.250 TL. İthalatçıya sorsam vergilerin yüksekliğinden yakınarak, astronomik etiketi haklı çıkarmaya çalışacak. O halde sorumu, ithalatçının yanında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de kapsayacak şekilde genişletiyorum, “Yazık değil mi bize?”

Haberin Devamı

ÖRÜMCEK ADAM DOKUZ DOĞURUYOR

Burası New York!
Bu arada dönüş yolunda New York JFK Havaalanı’nda, Donanım Haber’den Erdi’yle (Özüağ) bir 40-50 dolar da vergi iadesi alabiliriz umuduyla, ilgili departmanı ararken danıştığımız polisin, bir parmağı havada çevresinde dönerek ve kahkaha atarak, yani dalga geçerek verdiği tepki şuydu; “Neee, vergi iadesi mi? Adamım, burası New York!” Oysa kamerayı satın alırken Best Buy yetkilisi havaalanında vergi iadesi alabileceğimizi söylemişti. JFK’deyse böyle bir uygulamadan haberi olan tek bir kişi bile yoktu. Ödediğim 720 TL’ye şükrederek ülkemin yolunu tuttum. Ama tabii, ilk paragraftaki serzenişim baki.

KIRMIZI AYRICALIK
Kısa süre öncesine kadar, “Sonu geldi gelecek” denilen BlackBerry, Z10’la atağa kalktı. Bu hamle BlackBerry’ye birkaç yıl yetecek cephane sağlamış durumda. BlackBerry, yakın ilişki içinde olduğu Vodafone Red’le, geçen hafta sonu Kartalkaya’da Dünya ve Olimpiyat şampiyonu kayakçı Alberto Tomba’nın da katılımıyla bir etkinlik düzenledi. Sık seyahat biri olarak etkinlikte, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt’ün açıkladığı 2013 sürprizleri ilgimi çekti: “Vodafone Red’liler, RentAPlay mağazalarında kayak malzemelerini yüzde 50 indirimli kiralıyor, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel ve Kartal Otel’de yüzde 15 indirim uygulanıyor. Red’liler, Budget’tan yüzde 50 indirimli araç kiralıyor; havaalanı transferini şoförlü VIP transferle yapabiliyor. Havalimanlarının iç ve dış hatlardaki TAV lounge’larından ücretsiz yararlanıyor.”