Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Intel’in İrlanda’nın Shannon kasabasındaki merkezinde Türkiye’den yalnızca CADDE’yi davet ettiği toplantısında, şirketin yeni teknolojileriyle tanıştık
Intel’in İrlanda Shannon’daki AR-GE üssünde yalnızca çip üreticisi diye bildiğimiz şirketin yaşam alışkanlıklarımızı değiştirmeye aday yeni projelerine tanık olup denedik.


PARMAK UCUYLA Dijital alışveriş


30 gazeteci Shannon’da en yeni teknolojileri denedi.
AKILLI RAF

‘Digital Signage Endcap’ diye isimlendirilen sistemi bir süre önce Avrupa’da bir mağazada görmüştüm. Shannon’da ise Lego’ya uyarlanmış versiyonu vardı. Mekanizmanın önündeki lego kutularından birini alıp, kamerasına tutuyorsunuz. Monitörde birden elinizdeki kutunun içindeki lego parçalarının birleştirilmiş hali 3D olarak beliriyor. Mesela elimdeki kutunun tüm parçalarıyla bir uçak yapılabiliyordu. Lego parçaları bir uçak olarak bütünleşti ve kutuyu pist olarak kullanıp havalandı. Akıllı alışveriş diye tanımlanmayı hak eden bu sistem sayesinde ne satın aldığınızı tam olarak biliyorsunuz.

Haberin Devamı


PARMAK UCUYLA Dijital alışveriş



adiVerse
Intel’in Adidas ortaklığıyla geliş-tirdiği adiVerse, alışveriş deneyi-mini sonsuza kadar değiştirme iddiasında. Sistem, bir duvara yerleştirilmiş dev monitörler ve bilgisayarlardan oluşuyor. Ekrana dokunarak Adidas envanterinde bulunan 8 bin ayakkabıya erişebiliyorsunuz. Sistem cinsiyetinizi algılayarak işinizi kolaşlaştırıyor; size uygun seçenekleri sunuyor. Dokunmatik ekranda ayakkabıları fiyat aralıklarıyla kolayca tarayıp, istediğinizi seçebiliyorsunuz. Ayakkabı karşınıza 3D geliyor. Altında fiyatı ve mağazada bulunan numaralar yazıyor. Bazı ayakkabılarda, giyen futbolcular ve onunla attıkları goller gibi bilgiler yazıyor. Hatta monitörden sosyal ağlara bağlanıp, ayakkabıyla ilgili tartışmaları görebiliyorsunuz. Ayakkabıyı satın almak istediğinizde, elinde bir tablet olan satış temsilcisi devreye giriyor. Bütün modelleri sergileye-meyecek küçük mağazalar için ideal seçenek. Hatta satış için tek bir duvar ve depo bile yeter.

PARMAK UCUYLA Dijital alışveriş


EV ENERJiSi YÖNETiMi
Bu sistemle akıllı ev kavramı bir adım öteye taşınmış. Tek bir interaktif panelle evin enerjisi kontrol altında tutulabiliyor. Bu da ev ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Intel Home Energy Management isimli sistemin tablet bilgisayarlar veya cep telefonlarından kontrol edilebilmesi büyük avantaj. Evin enerji tesisatının kalbindeki panele dokunarak ısıyı yönetip, sistemin tavsiyeleriyle tasarruf yapabiliyorsunuz. Uzun vadeli hava durumunu da veren sistem, video mesajlar kaydedip, aile bireylerine gönderebiliyor. Bir güvenlik mekanizması işlevi de gören yapı, bağlı olduğu kameralardan aldığı görüntüleri internetten ev dışında olan aile bireylerine yayınlıyor. Evdeki birçok cihazın wireless aracılığıyla sisteme bağlanabilmesi de bir artı.

PARMAK UCUYLA Dijital alışveriş


YEMEK PLANLAMA
Intel’in Kraft Gıda ortaklığında geliştirdiği ‘Meal Plannig Solution’ isimli sistemin kalbinde ikinci nesil Core i7 Intel işlemci yer alıyor. Markaların satış noktalarının ötesinde müşterileriyle buluşabilmesini sağlayan sistem, cep telefonu uygulamaları aracılığıyla, yemek tarifleri ve önerileri seçtiğiniz ürünle ilgili önerileri anında bildiriyor. Tek yapılması gereken seçilen ürünün barkodunu sistemin tarayıcısına okutmak.

PARMAK UCUYLA Dijital alışveriş