Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Samsung’la birlikte Android yapımcısı Google da Apple’ın mahkeme zaferinden zarar görecek. Birçok cep telefonu üreticisi Android işletim sistemine şüpheyle yaklaşacak. Nokia’yla Microsoft’sa zil takmış oynuyor adeta

ABD’de mahkemenin birçok akıllı telefon modelinde patent ihlali yaptığı gerekçesiyle Samsung’u Apple’a 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmesi, akıllı telefon pazarını yerinden oynattı. Apple’ın ‘dört köşesi de düzgün şekilde yuvarlak hatlı dikdörtgen ürün’, ‘ürünün ön yüzeyinde siyah sınırları olan ekran yüzeyi’, ‘aplikasyon ikonlarının köşeleri yuvarlak hatlı kare biçimleri’ gibi say say bitmez şekildeki patentlerinin, Samsung’u astronomik tazminata mahkum etmesi birçok uzmana göre akıllı telefon pazarında gelişmeyi ve yeniliği önleyici bir durum olacak. Karardan yola çıkan birçok marka artık ürün tasarlarken “Acaba Apple’ın bir patentini ihlal etmiş miyimdir?” diye ince eleyip sık dokumak zorunda kalacak. Bu da sektörün bariz şekilde hızını kesecek.

1 Karardan en büyük olumsuz etkiyi, Samsung telefonlarını işleten Android’in yapımcısı Google görecek. Kaliforniya Üniversitesi’nden hukuk ve teknoloji profesörü Robert P. Merges, söz konusu davaya Google’ın bulaşmamasına rağmen, Apple’ın yakında Android’in peşine düşeceğini düşünüyor. Android kullanan cep telefonlarının üreticileri, bir Apple davasının kurbanı olabilecekleri korkusuyla Android’e çekingen yaklaşabilir. Bazı telefon üreticilerinin Android’in rakibi Windows işletim sistemine yönelmesi de bekleniyor.

2 Markalar, ürünlerinin rakiplerinin ürünlerine şekil, boyut, görünüş, elde verdiği his, ikonlarının şekli gibi konularda ne kadar benzediği konusunda ciddi bir mesai yapmak zorunda kalacak. Tasarım süreçlerine avukatlar da dahil olacak.

3 Tüm bu gelişmelerden kârlı çıkması muhtemel şirketlerse Microsoft ve donanım ortağı Nokia. Nokia’nın Windows işletim sistemi kullanan cep telefonlarının tasarımı, kullanıcı arayüzü, ikonları ve davaya konu olan diğer tüm özelliklerin iPhone’la uzaktan aykından ilgisi yok. En eski cep telefonu üreticilerinden Nokia’nın da korumaya yeminli olduğu kalın bir patent dosyası var. Bu son gelişmeler şüphesiz, akıllı telefon pazarına sağlam bir dönüş hazırlığında olan Microsoft’la Nokia’nın işine yarayacak.

Nitekim mahkemenin Samsung kararının ardından Microsoft Windows Phone pazarlama yöneticisi Bill Cox şöyle bir tweet attı: “Windows Phone şimdi çooook iyi görünüyor.”
Dell, HTC, Sam-sung, LG gibi şirketler halihazırda Windows Phone’lu telefonlar üretiyor. Ancak yalnızca Nokia, tüm enerjisini bu işletim sistemine yoğunlaştırmış durumda.

Haberin Devamı

68.1

Haberin Devamı

Nisan-Haziran verilerine göre Android işletim sisteminin küresel pazar payı yüzde 68.1. Apple’ın iOS’u yüzde 16.9’luk paya sahipken, Windows Phone/Windows Mobile tüm telefonların yüzde 5.4’ünü işletiyor.

GOOGLE’IN 3G KOZU

Apple, önceki gün mahkemeden
sekiz Samsung modelinin ABD’de satışının yasaklanmasını istedi; Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2 Skyrocket,
Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G,
Galaxy S Showcase, Droid Charge ve Galaxy Prevail.
Apple’ın Android’li cep telefonu üreticileri Google’ın Motorola’sı ve HTC’yle davalarıysa sürüyor. Şirketin
20 Eylül’de 17 Android’li telefonun daha satışının yasaklanmasını istemesi bekleniyor.
Google’ın sahibi olduğu Motorola’nın elindeki patentleri kullanarak Apple’a karşı gardını alacağı düşünülüyor. Bu patentlerden Apple’ın başını ağrıtacak olansa 3G ağlarına erişim standartı!

Haberin Devamı

YENi ÜRÜNLER

TATİLLER İÇİN İDEAL

Panasonic’in Lumix SZ7’si, 10x güçlü optik zum ve 25mm ultra geniş açılı LEICA DC VARIO-Elmar lens gibi ileri fotoğrafçılık unsurlarını, taşıması son derece kolay kompakt bir tasarımda bir araya getiriyor. 14.1 megapiksel fotoğraflar çeken SZ7, 1920x1080 60i çözünürlükte Full HD video da kaydedebiliyor. Light Speed AF özelliğine sahip Lumix SZ7, 0.1 saniyelik süper hızlı odak tepki zamanla-masıyla fotoğrafseverlerin aniden çıkan anları kaydedebilmelerini sağlıyor. Satış fiyatı 799 TL.

LG’DEN YENİ 3D TELEFON

LG’nin yeni üç boyutlu cep telefonu Optimus 3D Max, Türkiye’de satışa çıktı. Optimus 3D Max’teki 3D converter’la Google Earth, Google Maps veya diğer harita uygulamalarından 2D içerikler 3D’ye dönüştürülebiliyor. Kullanıcılar Optimus 3D Max’in sahip olduğu 3D video düzenleyici sayesindeyse gerçek zamanlı olarak 3D videoları telefonlarında düzenleyebiliyor. 5MP kameralı telefon, ikili lensi sayesinde 3D fotoğraf ve video çekebiliyor. Telefonun işletim sistemi Android 2.3 Gingerbread. Fiyatı 1.399 TL.

OYUN CANAVARI TÜRKiYE’DE

Dell’in üstün performanslı oyun bilgisayarı markası Alienware’in yeni modeli M17x Türkiye’ye geldi. Kullanıcıyı çepeçevre sarmalayan yüksek çözünürlüklü surround ses deneyimi ve en iyi performans için 3D özelliğine sahip Alienware M17x, aynı zamanda en yeni NVIDIA GeForce ve AMD Radeon HD ekran kartları, THX 7.1 dijital surround ses, Creative Sound Blaster ses kartı ve Klipsch marka hoparlörleriyle tüm duyulara hitap eden bir deneyim sunuyor. Fiyat konfigürasyona göre değişiyor.