Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kuzey Kutup Dairesi’nin dibindeki ‘İsveç Deneme Alanı’, otomotiv sektörünün yeni ürünlerini zorlu koşullarda test ettikleri bir merkez

SINIRLARI ZORLAMAK

SPG’nin farklı pistlerinde, karda tutunma, kızaklama, fren, çekiş,
buzda tutunma, tırmanış, emniyetli sürüş gibi birçok parametre test ediliyor.

İsveç’in Vidsel köyü yakınlarında Swedish Proving Ground (İsveç Deneme Alanı-SPG) geçen cuma çoğu otomotiv medyasından 15 Türk gazeteciyi ağırladı. İskandinav ülkesinin, Kuzey Kutup Dairesi’nin dibinde yer alan bu ücra köşesindeki mevcudiyetimizin nedeni buz kesmiş ortamda Bridgestone ve Lassa’nın yeni kış lastiği modellerini deneyimlemekti.
SPG, otomobil ve lastik üreticilerinin prototiplerinin zorlu kış koşullarındaki performanslarını test için rağbet gösterdiği bir merkez. Testlerin büyük bölümünde bana, 1987-92 arasında birçok kez kürsüye de çıktıktan sonra F1’den emekli olan İtalyan pilot Stefano Modena eşlik etti.

Haberin Devamı

SINIRLARI ZORLAMAK

Swedish Proving Ground

GPS destekli
Isının -40’ı bulduğu SPG’de gerçekleştirilen testlerde, aracın hareketleri GPS tabanlı optik sensörlerle ölçülüyor. Böylece mühendisler lastiğin zemindeki tutunma kuvvetini hesaplayabiliyor. Veriler ışığında lastik dizaynında eksik olan unsurlar kesin bir şekilde tespit ediliyor.
SPG, tüm araç tiplerinin hem kar hem de buz performanslarının test edilebileceği farklı alanlara sahip. Bu alanlarda karda tutunma, kızaklama, fren, çekiş, buzda tutunma, tırmanış, emniyetli sürüş gibi pek çok parametre test ediliyor.

SINIRLARI ZORLAMAK


Kar/buz olsun olmasın, 7 derecenin altındaki ısılarda yaz lastikleri hemen sertleşiyor ve tutuş gücünü kaybediyor. Bu yüzden kış aylarında mutlaka kış lastiği kullanmak gerekiyor. Yaz lastiklerini depolama imkanı olmayanlarsa, Lassa’nın uygun saklama koşulları sağlayan ‘Lastik Oteli’ni kullanabilir.
Brisa Tüketici Ürünleri Direktörü Egemen Atış’ın verdiği bir bilgiyi de aktarayım; ‘lastiklerin raf ömrü’ diye bir algı var ya; yok öyle bir şey. Aslında var ama yok. Atış, uygun saklama koşullarında lastiklerin raf ömrünün 10 yıl olduğunu söyleyerek, bazı lastik bayilerinin körüklediği ‘yeni lastik efsanesi’ne bu satırlar aracılığıyla son verdi.

Haberin Devamı

CiHAZINIZI SiGORTALATIN

Elektronik cihazlara sigorta, Avrupa’da yaygın bir uygulama. Son yıllarda Türkiye’de de satın alınan cihaz, bozulma, kırılma veya çalınmaya karşı anında sigortalatılabiliyor. Mapfre Genel Sigorta, teknolojik cihazları kapsayacak şekilde geniş bir sigorta harekatına başladı. Mapfre aracılığıyla yapılan sigorta işlemleri bir yıllık oluyor. Yaygın kullanılan bazı cihazların yıllık sigorta bedelleri şöyle;
* Samsung Galaxy Note 2: 150 TL
* MacBook: 96,80 TL
* iPhone 5: 150 TL
* Samsung Galaxy S III: 120 TL
* Nokia Lumia 920: 150 TL
Sigorta poliçesi, kırılma, sıvı teması, hırsızlık, gasp, kapkaç, yüksek voltaj, doğal afet gibi hem kullanıcı hatalarına hem de sizin kontrolünüz dışında gelişen tatsız durumlara karşı bir güvence oluşturuyor. Sigorta kapsamındaki ürünler yetkili servislerce onarılıyor. Onarılamama durumunda cihazın yenisi ya da bedeli sigortalıya ödeniyor. Ayrıntılı bilgi; ekask.com.tr adresinde...

Haberin Devamı

SAKAR ERKEKLER

Teknolojik cihaz kullanıcılarını inceleyen Teknokask’a göre, erkekler cihaz kullanımında kadınlardan daha özensiz ve sakar. 2012 içinde, otomatik olarak sigortalanan cihazların yaklaşık yüzde 53’ü için hasar veya hizmet talebi bildirimi yapıldığını belirten Teknokask Genel Müdürü Tayfun Gülgeç, erkeklerin kadınlara göre daha dikkatsiz olduğunu söylüyor. Hasar bildirimi yapılan cihazların yüzde 60’ı erkekler tarafından gelirken, yüzde 40 kadınlara ait.
Ancak kadınlar hırsızlık, gasp, kapkaç olayları sonucu en çok mağdur olan grup. 2012’de kayıp/çalıntı ihbarı yapılan 32 bin 775 cihazın büyük çoğunluğu kadınların.

SINIRLARI ZORLAMAK

XPERIA Z’YE DENEYSEL LANSMAN

Sony’nin tüm efsane teknolojilerini bir araya getiren ‘süper telefon’ Xperia Z’nin Türkiye tanıtımı, değişik bir lansmanla yapıldı. Gazeteciler, Xperia Z’nin tüm özelliklerini kurgu bir evin farklı modüllerinde denedi. ‘Süper Telefon’ diye yeni klasman olma iddiasındaki Xperia Z, martta piyasada.
Dünkü lansmanda en ilginç deneyim, jakuzide, su altındaki Xperia Z’yle Full HD film ‘keyfi’ oldu.
Sony Mobile Communications Türkiye, Yunanistan ve İsrail Pazarlama Müdürü Aysun Şabanlı, “Bu yılki amiral gemisi ürünümüz Xperia Z, Sony’nin TV, ekran, müzik, film ve oyun konusundaki benzersiz uzmanlığını bir araya getirirken; sıra dışı bir ‘süper telefon’ deneyimi sunuyor” dedi.
Xperia Z, Qualcomm’un 1.5 GHz, dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcisi, 13 megapiksel kamerası ve 4G LTE özellikleriyle de göz alıyor.

SINIRLARI ZORLAMAK

LAMBASIZ PROFESYONEL
Panasonic’in HDBaseT teknolojisine sahip dünyanın ilk lambasız profesyonel projektörü bu konudaki beklentileri karşılayacak kudrette. Geleneksel lambanın, LED ve lazer diyotlarıyla değiştirildiği Panasonic’in tescilli teknolojisinde 3.000 lümenden fazla uzun ömürlü yüksek parlaklık sunuluyor. Lambasız modellerde iki seri bulunuyor: PT-RZ470 ve PT-RZ370. Bu seriler 1080p (1920x1080) ve WXGA (1280 x 800) olmak üzere iki farklı çözünürlüğe sahip.