Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Yatırımcıların sık sık kullandığı, kısa ama derinliği olan bir söz vardır: “Trend dostunuzdur.” 2013’te gıda sektöründe bizleri nelerin beklediğine bakalım bugün

2013 TRENDLERi

1- Restoranlarda iki belirgin eğilim var: Birincisi, büyüyor ve güçleniyorlar. Sermaye grubunun parçası haline geliyorlar ki, 2012’nin ikinci yarısında Türkiye’de de bunun örneklerini gördük. İkincisi; dünyada bunun tam zıttı yönde, küçülen ve minimum kadroyla iyi yemek yapmaya çalışan lokantalar açılmaya başladı. Türkiye’de henüz örneklerine rastlamasak da ABD, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi dünya gastronomisine yön veren ülkelerde bu eğilimi görmek mümkün. Tahminim, ileride herkes bu iki yoldan birini seçmek zorunda kalacak. Ya dev bir grubun parçası haline gelinecek ya da bir şef, bir bulaşıkçı bir de garsondan oluşan çekirdek kadroyla, iyi yemek ve servis anlayışıyla, küçük mahalle lokantası olarak devam edilecek. Avrupa‘daki kriz sonrası özellikle Fransa’da, iyi şeflerin ara sokaklarda açtığı, basit, uygun fiyatlı, misafirleri kasmayan ve lezzetli yemekler sunulan bu lokantalar çok ama çok moda oldu. Maksimum
25-30 kişilik bu mekânlarda, Michelin standartlarında yemekleri beşte bir fiyatına yiyip, büyük beklentilere girmeden, ödediğiniz ücretin karşığını alıp çıkabiliyorsunuz.
2- Çin ve Güney Amerika gelecek 10 yılın gastronomi anlamında en çok konuşulacak iki bölgesi olacak. 2013’ün bu anlamda başlangıç olacağını düşünüyorum. ‘Restaurant’ dergisi tarafından yayınlanan ‘En İyi 50 Restoran’ listesinin tepesinde, bu yıl Noma’nın yerinde DOM’u görürseniz şaşırmayın.
3- İspanyol mutfağı son 10 yıla damgasına vurdu. Bunda kuşkusuz iki restoranın payı büyük: El Bulli ve Arzak. Her iki restoran da 2013 ilkbaharında önemli adımlar atacak. İspanyol mutfağının miladı kabul edilen Arzak, nisanda Londra’da yepyeni bir lokanta açacak. Efsane şef Ferran Adria da yaz aylarında El Bulli’yi yeniden açacak. Nasıl bir konseptle geri geleceği şu an için büyük sır. Açıldıklarında çok konuşulacak bu iki büyük restoranın İspanyol mutfağına nasıl yön vereceğini hep beraber göreceğiz.
4- 2012’de en çok Michelin Yıldızı’nı yine Japonlar aldı. 2013’teyse şimdiden iki tane 3 Michelin Yıldızlı butik suşi restoranının Japonya’yı terk edip Londra ve New York’a gideceği haberi çıktı. Bunların arasında birçokları tarafından dünyanın en iyi suşi lokantası kabul edilen ‘Araki’, mayısta Londra’da olacak. Enteresan olansa, bu bir şube olmayacak! Japonya’daki restoranlarını kapatıp, Londra’da yenisini açacaklar. Restoranların bu şekilde radikal lokasyon değiştirmesini önümüzdeki yıllarda daha sık göreceğiz gibi geliyor.