Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

İtalyan mutfağının öne çıkan makarnası gnocchi, hazır olarak satılsa da, evde yapılması kolay bir çeşit...

Genellikle un kullanılarak yapılan tipik makarnaların aksine, gnocchi patatesle hazırlanıyor. İtalyan mutfağının bir parçası olduğundan, giderek popüler olmaya ve kullanılmaya başladı.
Roma medeniyetinden bu yana İtalyanlar’ın kültürel ve gastronomik değeri olan gnocchi, 16. yüzyıl öncesinde tam buğday veya irmik kullanılarak yapılıyordu. Avrupa’nın 15. yüzyıl sonrası patatesle tanışması ile birlikte, özellikle Abruzzo ve Venedik bölgelerinden başlayarak ağırlıklı olarak patates kullanılarak hazırlanmaya başladı.

HAYDİ MUTFAĞA!
Gnocchi yapmaya, patatesleri kabukları ile birlikte yıkayıp, sonrasında 180 dereceye getirilmiş bir fırında pişirerek başlıyoruz. Haşlasak da olur ancak fırınlamak daha doğru bir pişirme şekli. Zira ileriki aşamada mümkün olduğu kadar kuru ve susuz bir patates püresi ile çalışmak, hamurumuzun kalitesini artıracak. Yaklaşık 45 dakika sonra patatesler tam olarak piştiğinde, kabuklarını soymaya başlıyoruz. Sonrasında yine patatesleri soğutmadan püre haline getiriyoruz.
Püre haline gelmiş bir kilogram patates için dünyanın en iddialı İtalyan restoranları 300-400 gram arası un kullanıyor. İtalyan mutfağının eski reçetelerinde, iyi bir gnocchi ustasının bir kilogram patates için 100 gramdan fazla un kullanmaması gerektiği yaz sa da, Michelin yıldızlı restoranların kullandığı tarifi bu anlamda baz alabiliriz.

Haberin Devamı

PÜF NOKTALAR...

Sıcak haldeki patates püresine 300 gram un ekleyelim. Hızlı bir şekilde karıştırdıktan sonra, ortasını boş bırakıp, iki yumurta kıralım. Bu karışımı hamur haline getirirken, hızlı olmak gerekiyor. Aksi halde pişirdiğinizde, gnocchi’miz sakızımsı olacaktır. Eğer kıvamı iyiyse, daha fazla un eklemeyin.

FARKLI LEZZETLER KATIN
Gnocchi’ye, taze rendelenmiş muskat çok yakışır. Ayrıca ince kıyılmış adaçayı yaprakları ayrı bir lezzet katar. Hamurumuzun içine bir tutam dilimlenmiş adaçayı, bir tutam muskat, tuz ve karabiber ilave ettikten sonra sıkma torbasının içerisine koyalım. Bir tepsinin üzerine uzun silindirik şeritler halinde sıkalım. Buzdolabına koyup, 15 dakika dinlendirelim. Sonra 1.5 santimetrelik silindirler şeklinde keselim.
Kaynayan suyun içerisinde, pişirmemiz mümkün olsa da benim tercihim biraz farklı. Orta sıcaklıktaki bir tavaya tereyağ koyup, gnocchi’leri hafifçe sallaya sallaya pişirebiliriz.
Sonrasında istediğiniz bir sosla birleştirip yiyebilirseniz. Şimdi sıra sizde... Afiyet olsun.