Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünyanın en iyi iki şefi olmasalar da, en popülerlerinden Gordon Ramsay ve Jamie Oliver şimdi de Londra’nın doğusunda açtıkları karşı karşıya dükkanlarda rekabet ediyor

Gordon Ramsay Jamie Oliver’a karşı

Gordon Ramsay

İkisinin de televizyon programı, onlarca restoranı, 50 milyon pound civarında yıllık geliri, yemek kitapları, adlarına üretilmiş tencere-tava setleri var. Geçmişte birbirlerinden nefretlerini açıkça beyan eden bu ikili, Londra’da yer kalmamış gibi Bread Street’te karşılıklı iki restoran açtı. İlk önce Jamie Oliver ‘Barbecoa’ ismiyle bir et lokantası; ardından Gordon Ramsay tam karşısına ‘Bread Street Kitchen’ adında İngilizvari bir bistro kurdu. ‘Bread Street Kitchen’ Gordon Ramsay’in Heatrow Havalimanı’na açtığı ve oldukça başarılı olmuş ‘Plane Food’ isimli lokantanın devamı niteliğinde. İki restoranın konsepti ve mönüsü birbirlerine oldukça benziyor.

Gordon Ramsay Jamie Oliver’a karşı

Jamie Oliver

Haberin Devamı

Neyi paylaşamıyorlar?
Karakterleri, lokantalarının misafir profilleri, mönüleri, konuşma tarzları ve hayat görüşleri farklı olan bu ikili, yıllardır her fırsatta kameralar önünde birbirlerini aşağılamak için ellerinden geleni yapıyor. Olayı başlatan ve tetikleyen her ne kadar genellikle Gordon Ramsay olsa da, Jamie Oliver da benzer uslüpla cevap vermekten geri kalmıyor. Aşçılık kabiliyetlerine baktığımızda Gordon Ramsay’in daha yetenekli olduğu su götürmez. Ancak televizyona yansıyan karakterinden ötürü çok da sevilen biri değil. Bunun yanında Jamie Oliver, mütevazı tarzı ve evinde yemek yapmaya yeni başlayanlara uygun stiliyle sempati kazanmış durumda. Özellikle de okul yemeklerinin daha sağlıklı bir hale getirilmesi konusundaki çalışmalarından sonra kadınların gönüllerindeki tahtını daha da sağlamlaştırdı.
Dünyanın farklı yerlerindeki restoranlarıyla toplam 13 Michelin Yıldızı sahibi olan Gordon Ramsay’in Jamie Oliver’a sataşırken söylediği ilk şey “Michelin Yıldızı alsın, öyle karşıma gelsin” oluyor. Ne zaman buna benzer bir laf etse, Jamie Oliver da bel altı vuruyor. Konu başlıkları genellikle Gordon Ramsay’ın metresleri, vergi borçları veya küfürlü konuşmaları oluyor.
Gordon Ramsay, fine-dining restoranlarıyla biliniyor. Jamie Oliver’sa pizza ve el yapımı makarnaların mönüde yer aldığı, İtalyan mutfağı ağırlıklı bistro zincirleriyle... Televizyon programlarında Gordon Ramsay daha sofistike yemekler hazırlarken, Jamie Oliver herkesin 5-10 dakika içinde kolaylıkla hazırlayabileceği pratik yemek tarifleri veriyor. Jamie Oliver mülayim ve hafif peltek konuşma tarzıyla yan komşunun oğluymuş hissi uyandırırken, Gordon Ramsay her cümlesinde küfür ve/veya aşağılama olan konuşma tarzıyla dikkatleri üzerine topluyor. İngiltere’nin, belki de dünyanın en popüler iki şefi olmaları dışında hiçbir ortak özellikleri olmayan bu ikili, şimdi de yolun iki tarafındaki lokantalarıyla kapışıyor. İkilinin yeteneklerini kıyaslamak isteyen ve ne yaptıklarını merak eden hayranları için Londra’nın doğusundaki Bread Caddesi haritalarda görülmesi gereken turistik yerler listesinde ilk sıralarda yerini alacaktır.