Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Benim için yaz mevsimi ızgara balık ve et demekse, güzün gelmesiyle birlikte tencere yemekleri ön plana çıkar. Uzun süre pişen bu yemeklerde, bonfile veya antrikot gibi hayvanın pahalı ve kassız bölümleri yerine, daha hareketli ve kanımca en lezzetli yerleri olan kol ve bacakları kullanılır.

Kısık ateşte, artık et kemikten ayrılma noktasına gelinceye dek (tüm kaslar yumuşayana kadar) bazen saatlerce pişirmek gerekebilir. Güzel pişmiş bir dana incik bunun en iyi örneği.

Hemen hemen her mutfakta farklı bir biçimde karşımıza çıkan dana inciğin, İtalyan mutfağındaki popüler karşılığı ise ‘Osso Buco’.

Haberin Devamı

Önümüz malum bayram. Kurulan büyük sofralarda beraberce yenilen keyifli yemekler zamanı. Barış ve huzur içinde, afiyetli sofralar dileğiyle…

DANA İNCİK

Malzemeler:
- 6 adet dana incik (Kasabınızdan bir parmak eninde kesmesini rica edin.)
- 1 soğan
- 1 havuç
- 1 sap pırasa
- 2 diş sarımsak
- 2 dal taze biberiye
- 2 dal taze kekik
- 1 adet defne yaprağı
- 20 gr. salça
Hazırlanışı: Soğan, havuç ve pırasayı iri, eşit parçalara dilimleyin. Tencereyi kızdırıp az ayçiçek yağı ekleyin. Her iki tarafını tuzladığınız dana inciklerini iyice karamelize edin. Sonrasında sebzeleri de ekleyip, kavurmaya devam edin. Son olarak sarımsak, kekik, biberiye ve defne yaprağını ilave edin. Salçayı ekleyip, hızlı hızlı kavurun. İnciklerin bir parmak üzerine gelinceye kadar sebze suyu ekleyin. Kısık ateşte etler kendini kemikten bırakana dek pişirin. (Bu işlem en az iki saat kadar sürer.) Etler piştikten sonra dışarı alın ve kemikten ayırıp üçgenler halinde kesin. Bunları en son tencerede kalan sosla ısıtıp servis edin.

RİSOTTO

Malzemeler:
- 500 gr. arbario pirinci
- 1 litre sebze suyu
- 1 soğan
- 1 diş sarmısak
- 30 cl. beyaz şarap
- 50 gr. tereyağı
- 75 gr. parmesan
- Safran (opsiyonel)
Hazırlanışı: Soğan ve sarımsakları minik küpler halinde doğradıktan sonra zeytinyağıyla soteleyin. Pirinci ve safranı ekleyip iki dakika kadar kavurun. Beyaz şarabı ilave edip çektirdikten sonra bir miktar sebze suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Pirinçler yenecek kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Al dente kıvama gelince (çok fazla pişirmeniz pirinçlerin ezilmesine, az pişirmenizse çok sert kalmasına neden olacaktır) ocaktan alıp rendelenmiş parmesan ve tereyağıyla karıştırıp kenara alın ve servis edin.