Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

HIRS VE BAŞARI

Yanında çalışan birinin koluna, ocağın üzerinden aldığı sıcak bıçağı bastığı için çalıştığı yerden ayrılmak zorunda kalan, 2 Michelin Yıldızlı şef Tom Aikens. Bundan böyle İstanbul Doors Group ile birlikte çalışacaklar.


Dünyada açılan her 10 restorandan dokuzunun bir sene içerisinde kapandığını veya el değiştirdiğini göz önünde bulundurursanız, İstanbul Doors Group’un başarısını daha çok takdir edebileceğinizi düşünüyorum. Grubun birçok restoranı var. Hemen hemen her segmente hizmet veriyorlar. ‘Da Mario’, ‘Vogue’, ‘Kitchenette’, ‘Gina’, ‘Zuma’, ‘Anjelique’, ‘Wanna’, ‘Mama’ bunlardan bazıları... Bunlarla yetinmeyip şimdi de yurt dışına açıldılar ve İngiltere’nin en prestijli restoran gruplarından birine ortak oldular.
Türkiye’de farklı sektörlerde işi gücü yerinde olan gruplar, yurt dışına açılmak istemez. Yurt içinde alıştıkları rahat ve rehaveti bulabilirler. Bu nedenle risk alıp bir dünya oyuncusu olmayı pek tercih etmezler. İstanbul Doors Group’sa Türkiye’de başarıyla yaptığını, İngiltere’ye taşıdı. Londra’nın en yetenekli şeflerinden Tom Aikens’ın restoranlarına ortak oldu. Tom Aikens’ın, Chelsea’de benim yemeklerini çok beğendiğim bir de 1 Michelin Yıldızlı lokantası var.

Haberin Devamı

‘Deli’ şef Tom Aikens
Tom Aikens kendi restoranlarını açmadan önce aşçıbaşı olarak çalıştığı restoranda, ‘en genç yaşta 2 Michelin Yıldızı alan şef’ unvanının da sahibi. Bu çok kolay bir başarı değil. Engel olamadığı hırsının zaman zaman kendisini zirveye taşıdığı doğru... Birçok kere kendisine zarar da verdiğini düşünüyorum. Gordon Ramsay’in yanında çalışırken iki günlüğüne lokantasında staj yapmaya gittiğimde gözüme ilk çarpan bu olmuştu. Beraber çalışılması kolay değil... Yanında çalışan birinin koluna, ocağın üzerinden aldığı sıcak bıçağı bastığı için çalıştığı yerden ayrılmak zorunda kalmıştı. Bir defasında da, bıçak ve çatallarını çalmakla suçladığı bir müşterisinin çantasını zorla aradığı için basında manşetlere çıkmıştı. Adliyelik vakaları oldukça fazla... Yanında çalışanların anlattığı efsanelerse, Londra lokantalarında çalışan aşçıların bir numaralı dedikodu malzemesi.
Açtığı ‘fish and chips’ restoranının baca sistemini bir türlü sağlıklı hale getiremediği için apartman sakinlerinden gelen şikayet sonucunda bu lokantasını kapatmak zorunda kaldı. Hırsına engel olamayıp bir sene içinde 3-4 restoran açmaya kalkınca ve ekonomik kriz baş gösterince çok zor günler geçirdi. İflasını istedi. Şirketleri bir kayyuma devroldu. Kendisi yönetimde kaldı. Lokantasına mal tedariğinde bulunan birçok firmaya yüklü borç bıraktığı için bazıları da kendisiyle birlikte iflas etti. Tom Aikens hâlâ yönetimde olduğu için, birçok tedarikçi iflasın şaibeli olduğunu iddia edip mahkemeye başvurdu. Davalar devam ediyor.
Yemeklerine gelince... Tek kelimeyle müthiş... Allah vergisi bir dehası var. Bugüne kadar bir tahtası eksik veya fazla olmayan, normal bir şefe rastlamadım zaten. Tom Aikens de bunlardan biri. Sevenleri de var, nefret edenleri de. Kimsenin inkar edemeyeceği şeyse; yeteneği... İstanbul Doors Group da cesaretinden, vizyonundan ve dünya çapında bir oyuncu olma isteğinden dolayı büyük alkışı hak ediyor.