Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Yabani pirinç, kendine has tadı ve sağlıklı beslenmeye katkılarından dolayı, tüm dünyada daha çok kullanılır oldu. Şekil olarak siyah bir pirinç tanesini anımsatıyor ve bu yüzden ‘yabani pirinç’ olarak anılıyor ama esasen pirinç familyasından değil, buğday familyasından. Tam tahıllı olması, normal pirince göre iki kat fazla protein içermesi ve düşük karbonhidrat değerleriyle, yaz mevsiminde formda kalmak isteyenler için ideal bir yiyecek. Tüm bu artılarına, bir de lezzet faktörü eklenince, yabani pirincin yazın popüler olması süpriz sayılmaz.
Çaysa her daim gözde ama farklı çeşitleriyle bu yazın en çok konuşulan içeceklerinden olacak. Batı’da üç çay türü ilgi görüyor. Bunlar mine çiçeği çayı (verveine), beyaz çay (white tea) ve isli çay (lapsang souchong). Benim gibi kahve tiryakisine bile çayı sevdiren bu türler, şefler tarafından yemeklerde de sıkça kullanılmaya başlandı. Sütlü tatlılarda (sütlaç, creme brulee, panna cotta gibi) çayların değişik aromalarını kullanarak
sürpriz bir lezzet ortaya sunulabileceği gibi, özellikle balıkları çayda buğulama yapmak da şeflerin yeni tercihlerinden.
Demlediğiniz çayın buharında pişirdiğiniz taze bir balık ve yanında bir parça yabani pirinç, yaz akşamınıza ayrı bir keyif
katacak. Hafif, sağlıklı ve lezzetli bir yemek... Şimdiden afiyet
olsun...

Haberin Devamı

Çayla buharda pişirilmiş levrek ve yabani pirinç

Malzemeler
* 1 adet deniz levreği (yaklaşık 2-3 kg. arası)
* 2 çay kaşığı çay (yasemin, bergamot veya arzu ettiğiniz farklı bir çay)
* 300 gr. yabani pirinç
* 300 ml. sebze suyu veya normal su

Hazırlanışı
Levrek
* Levreği kılçıklarından ayırıp, bir tanesinden
6 adet, 150-200 gr. arası porsiyon çıkarın.
* Alt yüzeyi geniş olan bir tencerenin içine 2 parmak kadar su koyun ve kaynama noktasına getirin.
* Altını kısıp, suyun içine yasemin çayını ekleyin ve
10 dakika demleyin.
* Tencerenin içine, buğulama yapmak için suyun üzerinde duracak bir ızgara teli veya ters çevrilmiş bir tabak yerleştirin.
* Balıklarınızı telin üzerine yerleştirip tencerenin kapağını kapatın.
* Balıklar büyüklüklerine göre 12-13 dk. içinde hazır olacaktır.

Yabani pirinç
* Pirinçleri yıkayın.
* Sebze suyunuzu tencereye dökün ve kaynama noktasına getirin. Arzu ederseniz, aroma vermesi için sebze suyunun içine de çok az çay koyabilirsiniz.
* Pirinçleri ekleyin ve pişinceye dek haşlayın. Türüne göre değişiklik göstermekle birlikte, pişirme işlemi en az yarım saat alır.