Murat Dokur

Murat Dokur

Tüm Yazıları

ALDATMA VAR MIDIR?
Bugün; burada aldatmanın nedenlerini, kimlerin aldattığını ve aldatmasızlığın nasıl olduğunu konuşmak amacında değiliz.
Aldatmanın kelime anlamı, sadakat, ahlak kavramları da, konuşmamız dışındadır. Üstelik her iki cins de, çok eşli olabilirlik potansiyeline sahiptir.
Bunun yanında; “Aldatma yoktur, ilişki gerçekliği vardır” dediğimizde; bir ilişki içine ‘aldatan / aldatılan’ tanımları girdiğinde; ciddi ve talihsiz bir tanımlılık gündeme gelmektedir.
Seanslarda karşımıza kadın, adam, aldatan ve aldatılan olarak dört birim gelmektedir. O görüşmelerde bunun üstesinden gelinebilir. Ama o çift, hayatlarında baş edemeyecekleri bir yarılmış gerçeklikle karşılaşmış olacaklardır.
Her iki kişi için de travmatik olan bu durumda; bu olgu, kişilerin hem mağdur hem de musdarip olmaları ile birlikte, ilişkiye musallat bir belirlenmişlik olarak hüküm sürecektir.

Haberin Devamı

ALDATMA MI ÖNCE BAŞLAR, İÇİNDE ALDATMA OLAN İLİŞKİ Mİ?
Burada istenilen; aldatmış olmak mı, yoksa aldatan/aldatılan ilişki şeklinin tuzaklanmışlığı mıdır?
Kişilerin aldattıklarından ya da aldatıldıklarından bahsettiğimizde, ilişki içinde kimin kimi aldattığı konusu karışmaktadır. Çok çeşitli ‘aldatma’ hikayeleri içinde birçok zaman, bu türden etiketlemelerin olması başka, yaşanan gerçeklik başka olmaktadır. Bir diğer ilişkide olma isteği; kişinin ruhsal yapısının bazı özelliklerinin eş ilişkisinde harekete geçmesiyle, ilişkiden bağımsız bir durum olarak ortaya çıkabilir.

ALDATMA; ZOR-GERÇEK BİR İLİŞKİ OYUNU
Kime, Nereye?
Çoklu gerçekliğin olduğu bir yapıda, aldatma denilen olgunun, kime yapıldığının ve/veya kimlerle ilgili olduğunun bilinebilmesi zordur. Aldatıldığını düşünen kişinin kendisini ilgilendiren bu durumun, kendisiyle ilgili olmayabileceğini kestirmesi zor ama gerekli olabilir.

ALDATMA BİTSE DE, ALDATMA OLGUSU SÜRER
Aldatma kelimesinin, bu yazıda da olduğu gibi, sözünün geçtiği her yerde ciddi bir bulaşmışlığı ve bırakmayışı ile karşılaşırız. Sonrasında çiftler arasında her düşünme, konuşma ve davranma bu kelimeyle başlar ve biter hale gelir. İlişki sadece bu sebeple de bozulmaya devam edebilir. Her iki kişinin de çaresizliğe sürüklenmesi o kişilerin kendilerinin bu durumun dışına çıkabilmelerini imkansız hale getirecektir.

Haberin Devamı

NE YAPILABİLİR?
Bu tanımın dışında veya yüksüzlüğünde ilişkileri değerlendirmek, her şeye rağmen mümkün olabilmektedir. Kişiler bu şekilde düşünme ve davranmaya muktedir olabilirlerse eğer, ilişkilerin telafisi, iyileşmesi ve yenilenmesi söz konusu olabilir. Aldatılmanın nasıl tespit edildiği değil, olası böyle bir durumun ne anlama geldiğinin anlaşılması ve takibi olumlu sonuca ulaştırabilir.
Böyle bir durumda tatsız olan gerçeğin fark edilmesi üzerine, kişiler kim ve nasıl olduğunun ayrıntılarını konuşmaya eğilim gösterirler. Bu noktada gelen her detay bilgi, kişilerin ilişki yüzeyi ve ayrıntılarında işleyiş bozuklukları ve hasarlara yol açabilecektir.
Bu nedenle; aldatma olgusunda detayları bilmek istememe hakkımız olabilmelidir.