Cadde ‘Müzik beni arındırıyor’

‘Müzik beni arındırıyor’

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl ülkemizi dördüncü kez ziyaret edecek olan XJAZZ’de sahne alan Peter Broderick, “Müziğim beni hayali bir coğrafyaya götürüyor. Aynı zamanda benim için çok arındırıcı bir şey, ilaç gibi” dedi.

‘Müzik beni arındırıyor’

Berlin’in özgün müzik festivallerinden XJAZZ’de dördüncü kez Türkiye’ye geliyor. Caz severlerin yakından takip ettiği festival, bu sene de yerli ve uluslararası birçok müzisyeni ağırlayacak. Türkiye ve Almanya sahnesini bir araya getirecek etkinlik öncesinde, ABD’li sanatçı Peter Broderick, soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

- Berlin’in müziğinize bir etkisi oldu mu? Bazen “Müzik türümü değiştirsem’’ dediğiniz oluyor mu?

Berlin’de yaşadığım yıllar benim için çok ilham verici oldu. Birçok harika müzisyenle tanışma fırsatı buldum ve uluslararası bir şehir olması sebebiyle, pek çok farklı müzik türüyle temasım oldu. Örnek olarak, çok sevdiğim bir arkadaşım olan Greg Haines ile Berlin’de tanışmam neticesinde, Dub müzik ve Afrikalı, dünya müziği üretimleriyle haşır neşir oldum. Hiçbir zaman tek bir müzik türüne çakılı kalmak istemezdim doğrusu.

‘Müzik beni arındırıyor’
- Müziğiniz sanki, her zaman bir yerleri tasvir ediyor gibi. Bunu bilerek ve isteyerek mi yapıyorsunuz?

Müziğim beni hayali bir coğrafyaya götürüyor, bu hem çaldığımda hem de yazdığımda böyle. Müzik aynı zamanda benim için çok arındırıcı bir şey, ilaç gibi. Bu yaratıcı çıkış noktasına sahip olduğum için şükrediyorum, hayatımı zenginleştirmeme olanak sundu.

Haberin Devamı

- Genelde ne tip şeylerden ilham alıyorsunuz?

Her şeyden! Bugüne kadar edindiğim tüm deneyimler yaptığım işe yansıyor. İçinde bulunduğum ortamlar da aynı şekilde. Geçmişte ve günümüzde beni etkileyen sayısız müzik ve müzisyen var. Arkadaşlarımdan ve ailemden de çok etkileniyorum.

- İstanbul ve Türkiye hakkında ne söylemek istersiniz?

İstanbul’a daha önce bir kere geldim. Harika bir deneyimdi ve üzerimde büyük bir etki yarattı. Kedileri çok seviyorum ve şehirin sokaklarında dolanan kediler sebebiyle tam olarak büyüye kapıldım. Feribota binip Boğaz’ı geçmek, martılar ve Kapalıçarşı... Tekrar gelmeyi iple çekiyorum. Keşke daha uzun vakit geçirebilseydim.

‘Her türden ortak proje yapmayı seviyorum’

- Amerika’dan Danimarka’ya gitmeniz sonrasında Efterklang ile tanıştınız ve birlikte çaldınız. Bu durum nasıl hissettiriyor?

Aslında Efterklang ile internet üzerinden tanıştım. Müziklerini çok beğeniyordum. Birkaç yıl süren uzun mesafe iletişiminden sonra beni, taşınmam ve kendileriyle turne yapmam adına Danimarka’ya çağırdılar. Bu, benim için hayatım boyunca unutamayacağım bir deneyim oldu. Her türde müzisyenle ortak proje yapmayı seviyorum, sınırlarımı genişlettiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘Müzik beni arındırıyor’

‘Müzik beni arındırıyor’