Cadde MÜZiKTE SINIR TANIMIYORLAR

MÜZiKTE SINIR TANIMIYORLAR

29.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

2010’a iki gün kala, çigan ve roman müziğini klasik müzikle harmanlayan Gypsy Devil, yılbaşı konseri için İş Sanat'a geliyor. Grubun beyni Ernest Sarkozi'yi konser öncesinde Cadde'ye davet ettik

MÜZiKTE SINIR TANIMIYORLAR

Çigan müziğinin Avrupa’da ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?
Sokağı ve zorlukları iyi bilen halklar, müziği de tıpkı hayat gibi dolu dolu hissederek aktarıyor. Sanırım tüm zorluklara ancak müzikle dayanabiliyoruz. Göçebe halklar farklı toprakların yaşayışlarını ve zenginliklerini biriktiriyor.

Farklı müzik türlerini birleştirmek nereden aklınıza geldi?
Klasik müzikle geleneksel müzikleri bir araya getiren çok fazla orkestra yok. Bizim yaptığımız geleneksel müzikleri folk müziği sınırlarından çıkarmak. Roman müzikleri en fazla 20 yıldır büyük salonlarda çalınabiliyor. Bu konuda kendi adımıza çaba sarf ettiğimizi söyleyebilirim. Klasik müzik salonlarında müzik yapan ilk Roman orkestrasıyız.

'Schindler’in Listesi' filminin soundtrack albümündeki bir parçayı yeniden yorumladınız. Özel bir nedeni var mıydı?
'Schindler’in Listesi' herkesin canını yakan ve gerçek trajedilerin acımasızlığını anlatan özel bir film. Filmde yaşananlar gibi bizim büyüklerimiz de, İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya’da büyük acımasızlıklara uğradılar. Yaşananların asla unutulmadığını hissettirmek istedik.

Yeni albümünüz hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Bizi temsil eden 'Pasion Turca' albümlerimizi Türkiye’de de yayınlayacak. Şu anda yine bir senfoni kaydı üzerinde çalışıyoruz. Son albümümüzün Türkiye’de yayınlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu akşam konserimizi izleyen herkes albümümüzü almak isteyecek.

Parçaları yeniden yorumlarken 'acaba sahipleri bize kızar mı?' diye aklınızdan geçiyor mu?
Eserlerini yeniden yorumladığımız tüm besteciler çok büyük isimler. Bu yüzden klasik müzik dinleyicilerinin karşısında sınav veriyor gibi oluyoruz. Şimdiye kadar dinleyicilerden güzel tepkiler aldık. Ben de klasik müzik hayranıyım ve parçalarını yorumladığımız besteciler yorumlarımızı severlerdi diye düşünüyorum..

Yaklaşık 10 yıl önce İstanbul’a gelmiştiniz. Sizce aynı heyecanı yakalayabilecek misiniz?
2000’de İstanbul’a geldiğimizde çigan müziklerinin bu kadar sevilmesi bizi çok mutlu etmişti. Geçtiğimiz yaz Kuzey Kıbrıs’ta da büyük coşkuyla karşılandık. Repertuvarımız çok zengin. Sahnede ne kadar dinamik olduğumuzu bu akşam yakından göreceksiniz. Gittiğimiz her ülkede 'şeytan' lakabının bize yakıştığını söylüyorlar. İstanbul’daki izleyici de aynı zevki yaşayacak.