Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

7 Haziran genel seçimlerine sayılı günler kala en çok tartıştığımız konu ‘seçim güvenliği’... Birçoğumuz endişe içinde şikayet ederken, diğer tarafta ‘zehir gibi’ gençlerin kurduğu muhteşem bir ekip, onbinlerce gönüllüsüyle birlikte elini taşın altına koymuş, gece gündüz ‘şeffaf ve güvenli seçimi sağlamak’ için çalışıyor.
‘Oy ve Ötesi Derneği’nin kurucularından, yönetim kurulu başkanı ve dernek sözcüsü Sercan Çelebi’yi dinlerken; böyle iyi eğitimli (Alman Lisesi ve Yale Üniversitesi mezunu), zeki, kararlı, kendinden ve yaptığı işten son derece emin ‘genç kahramanlar’ımızın olması içimi çok rahatlattı, onlar varken sırtımız yere gelmez evelallah! Çelebi; “Bu ülkede yaşamak istiyorsak şikayet ederek oturma lüksümüz yok, harekete geçip fark yaratmalıyız” diyor ve herkesi ‘Oy ve Ötesi’ne katılarak ülkemizin geleceğinde ‘gerçek anlamda’ etkili olmaya davet ediyor.

Duymayan kalmamalı!
“Sandık güvenliği, seçim günü bağımsız bir platform tarafından kontrol edilmeli ki; seçimden sürecin doğru işlediğinden emin, yüreğimiz ferah çıkalım” diyen Çelebi; “daha fazla kişinin oy vermesi, bilinçli oy verilmesi ve herkesin verdiği oya sahip çıkması” için yola çıkan ‘Oy ve Ötesi’nin ilk toplantısına sadece 3 kişi geldiğinde pes etmeyi aklından bile geçirmemiş. “Hedefimizin doğruluğundan çok emindik, tekleyip duvara çarpsanız bile bunun arkasında durmalısınız, biz de öyle yaptık” diyor. Şu anda ise onbinlerce gönüllüleri var! “Geleceğimiz açısından varlığı son derece önemli olan ‘Oy ve Ötesi’ sesini yeterince duyurabiliyor mu?” soruma; “Özellikle gençler arasında bizi duymayanlar, hala seçim gözlemciliğinin ne olduğunu bilmeyenler var” cevabını verdi. Halbuki hepimiz, seçimlerin öneminin farkında olmalıyız, internet üzerinden ‘Oy ve Ötesi’ni takip ederek bile kendimizi bilgiyle donatabiliriz, unutmayın! Çelebi, bilmeyenler için “seçim gözlemcisi ile sandık görevlisi” arasındaki farkı da anlattı: “Sandık görevlisini YSK ve siyasi partiler görevlendiriyor, işin sorunsuz ve tarafsız yürümesinden sorumlular. Gözlemciler ise işleyişi denetliyor.
‘Oy ve Ötesi’ sürecin yasa ve yönetmeliklere uygun gerçekleştiğinden emin olmak için gözlemciler üzerine kurulmuş bir organizasyon...”

Etkili olacaklarından eminler!
Esas merak ettiğim konu resmi seçim sonuçları, ‘Oy ve Ötesi’nin sonuçlarıyla örtüşmez ise bir yaptırım güçlerinin olup olmadığıydı. “Bilgili insanların süreci denetlediğini hissettirmenin ‘caydırıcı etki’si olduğunu, hatalar olduğunda ise 298 sayılı seçim kanununa göre ‘Oy ve Ötesi’ gönüllülerinin itiraz etme, gördüklerini tutanak altına alma gibi net müdahale hakları” bulunduğunu belirtti Çelebi... “Siyasi partilerden bağımsız ve tarafsız” dernek, olası hataları engellemeye kesin kararlı!
Bir sonraki yazıma; Çelebi’nin hepimiz için ‘hayati önem taşıyan’ açıklamalarıyla devam edeceğim ancak bu arada ‘ülkesini seven’ herkese tavsiyem; ‘oyveotesi.org’ adresine girerek ‘sandık gözlemcisi’ gönüllülerinin arasına katılmaları olacak. Şikayet etmekle bir yere varamayız, bu etkili harekete dahil olmalıyız!