Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Aylık dergilerden birini karıştırırken karşıma çıkan konu dikkatimi çekti, boş geçirdiği her dakika için kendine kızanlardanım ben... Oysa yazıda birçok dünyaca ünlü yazarın tembelliği öven düşüncelerine vurgu yapan, tembelliğin anlamsız bir boşluk değil, bir disiplin ve yaratıcılık alanı olduğundan, tüketim toplumunun hepimizde robot gibi sürekli çalışma baskısı yarattığından bahseden ‘How to Be Idle’ (Boşta Olmak Nasıl?) kitabından bahsediliyor. Ve son zamanlarda şehirden kaçıp sakin yerlere yerleşenlerden... Bu şehirden kaçış konusundan ben de zaman zaman bahsederim, o kadar çok arkadaşım, “Başlarım şehrin stresine, karmaşasına” deyip, güneye yerleşiyor ve aşırı mutlu oluyor ki... Biz de büyük şehirlerde, “Çalışmam, daha çok çalışmam lazım” diye kendimizi kemire duralım!
Tembelliği öneriyor değilim ama boş zaman geçirince suçluluk duymanın, kendini bir çalışma girdabında boğmanın da anlamı yok. En son ne zaman yağmur yağdığında toprağın kokusundan, her gün geçtiğiniz yoldaki açan çiçeklerin güzelliğinden veya bacaklarınıza dolanan bir kedinin sevgisinden keyif aldınız? Koşturmaktan yaşamayı, durup nefes almayı unutuyoruz. Bir-iki gün tembellik etsek, hemen suçluluk duygusuna kapılıyoruz, Montaigne’in, “Bir şey yapmadım ne demek? Yaşadınız ya!” sözünü arada hatırlamak lazım!

SİNEMASEVERLER YAZIN DERTLİ!
“Hadi güzel bir film bul da, sinemaya gidelim” annemden en çok duyduğum cümlelerin başında gelir! Bayılırız patlamış mısırımızı alıp, birlikte sinemaya gitmeye, izlediğimiz filmler üzerine yorum yapmaya, kadın karakterlerin giyiminden saçına stillerinden bahsetmeye... Ama yaz geldi mi gidecek güzel film bulmak imkansız! “Netflix’e yüklenelim” desen, filmlerin çoğu gerilim ve korku; gülecek, eğlenecek bir şey yok. E hayatlar zaten yeterince gerilimli ve stresliyken, hiç değilse film izlerken eğlenmek istiyor insan!
En son Jennifer Aniston’la Adam Sandler’ın Netflix’e özel ‘Murder Mystery’ (Gizemli Cinayet) filmi geldi, arada bir-iki güldük ettik ama filmi bitiremedik valla, absürtlüğün de bir sınırı olur! Vasatlığına rağmen belli ki insanlarda dünya çapında bir eğlenceli film arayışı var ki; ilk üç gününde 30 milyon 869 bin 863 hesap tarafından izlenerek, bir Netflix filmi için en iyi hafta sonu açılışını yaptı. Apple TV desen tam bir boşvermişlik halinde! Ayrıca herkes bu platformlara sahip olamıyor ve sinemada film izlemenin keyfi de bambaşka. Açık hava sineması iyi bir alternatif olabilir, tabi iyi film olmayınca, o da hikaye. Yani yaz geldi mi, filmsiz kalıyoruz a dostlar!

NÖBETÇİ ECZANE KITLIĞI!
Geçenlerde acil nöbetçi eczane ihtiyacımız oldu. Nöbetçi eczaneleri gösteren uygulamalara baktık, deliler gibi arabayla dört döndük, yakınlarda bulamadık, kilometrelerce uzağa gittik, hatta yan yana birçok eczanenin olduğu merkezi bir semtte bir tanesini bile açık bulamadık. Hani çok daha ciddi bir durum olsa Allah korusun, oracıkta ‘hık’ diye gidersin! Diğer şehirlerin de farklı olduğunu sanmıyorum ama her köşe başında eczane olan İstanbul’da nöbetçi eczane kıtlığına çözüm gelmeli.