5 sezondur izleyenleri o evrenden bu evrene koşturan dizi, duygusal bir finalle veda etti. Akıllarda Walter, ‘cortexiphan’, paralel evren, bolca kehribar ve birçok soru bırakarak...

FRINGE’E VEDA

Dün gibi hatırlıyorum. ‘Lost’ta işler karışmaya başlamışken, J.J. Abrams’ın ‘X-Files’ tarzı bir dizi yapacağı haberini aldım. Dizi başladı, iki sezon geçti ama ben izlememek için direndim. Hem ‘X-Files’ı çok tutmadığımdan, hem de ‘Lost’un finalinde yarattığı hayal ve gönül kırgınlığından... Fakat CADDE editörlerinden Tülin Açıkbaş’ın, “Çok eğlenceli oğlum, izlemelisin” baskıları inadımı kırmıştı. Geçen ay ekrana veda eden ‘Fringe’la tanışıklığım böyle başlamıştı.
J.J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanan yapım, açıklanamayan olayları aydınlatmak için kurulan Fringe takımını anlatıyor. Dizi tarif edildiği gibi, “Modern bir ‘X-Files’” benzeri. Oradaki Mulder-Scully ikilisinin yerine Olivia Dunham-Peter Bishop gelmiş, uzaylılar da mekânı şekil değiştirenler ve ‘Gözcüler’e bırakmışlar. Ama ‘Fringe’in çok önemli bir artısı, John Noble’ın canlandırdığı Walter Bishop karakteri. Adam,
17 yıl akıl hastanesinde kalmış, sürekli atıştırmalık bir şeyler arayan, laboratuvarında inek besleyen, oğluna kavuşabilmek için evreni ikiye bölen, çılgın bir bilimadamı. Diziyi sürükleyen bir karakter olduğunu söylesem abartmış olmam sanırım. Ekibe ajan Broyles ve Astrid de katılınca, 5 sezonluk macera başlamış oldu.

Haberin Devamı

Abrams’ın dokunuşu
Olivia ve Peter ikilisinin ‘X-Files’la efsane olan Mulder-Scully performansının yanına bile yaklaşamadıklarını hemen belirteyim. Yine de Olivia Dunham karakterinin tek başına kült olduğunu düşünüyorum.
‘Fringe’in her bölümde farklı bir dosyayı inceleyip, Walter’ın üstün zekası ve yaratıcılığıyla olayları çözüme kavuşturmasını keyifle izledik. Ayrıca aralarda ortaya çıkan ‘Gözcüler’ ve Walter’ın oğlu
Peter’la olan sırrını da bize zerk ederek heyecanı hep dorukta tutmayı başardı. Fakat sanırım
Abrams’a bu yeterli gelmedi ve o ‘sihirli dokunuşu’yla paralel evreni dizinin kalbine soktu. Başlarda bu değişiklik yapıma ayrı bir dinamizm kazandırdı kazandırmasına ama ‘Lost’taki gibi içinden çıkılmaz bir hal aldı. Sonuçta etkilenen reytinglerle dördüncü sezonunda sık sık iptal söylentileri dolaşmaya başladı. Fakat dizi hak ettiği finali yapmayı başardı.
Hani dizilerin sezon finallerinden sonra gelecek sezon için sabırsızlanırsınız ya; açıkçası ‘Fringe’ için hiç böyle hissetmedim. Ama son sezonda dağılan konuyu, finalde bir an önce toparlama gayesiyle konsept değişikliğine giden dizi adeta veda ederken küllerinden doğdu. ‘Fringe’ bu haliyle içimi cız ettirdi doğrusu.

Haberin Devamı

Duygusal final
Final sezonunda bazı olaylar sıktı mutlaka. Örneğin bitmek bilmeyen kaset aramaları ve ‘kehribar’ denen maddeyle uğraşmanın Kerem’in dağları delmesinden daha güç olup sabırları zorlaması... Yine de dizinin başından beri sürekli ortaya çıkan ‘Gözcüler’in ne olduklarının açıklaması oldukça mantıklıydı. Gerçi hâlâ bazı soruların yanıtlarını alamadık ama bu da bir Abrams gerçeği. Nasıl mı? -Her şeyi senaristten bekleme sen de düşün ve teori üret- Üretelim üretmesine ama bana göre J.J. Abrams final yapmayı beceremiyor. ‘Fringe’, bir uçak kazasıyla başlıyor ve “Yaşananlar yalan mıymış?” sorusuyla bitiyor. Bu size de tanıdık gelmiyor mu?
Bu olumsuzluklara rağmen dizinin finali, duygusal yönden tatmin ediciydi. Başından bu yana Walter’la Peter’ın baba-oğul ilişkisi tavan yaptı. Onlara September’la Michael’ın hikayesi de eklenince aile kavramı anlam buldu. Hatta Walter ilk defa Astrid’in ismini doğru söyledi. Daha ne olsun...
Diğer karakterler Nina Sharp, Ajan Lee, Etta, hatta William Bell ve ‘Gözcüler’in en kötüsü
Windmark’ı da 5 sezon boyunca bize yaşattıkları bu macera için anmak istiyorum. Son söz Walter babaya... Seni çok özleyeceğiz, aman gittiğin yeri fazla karıştırma!

Haberin Devamı

DİZİNİN KÜNYESİ
Anna Torv (Olivia Dunham)
Joshua Jackson (Peter Bishop)
John Noble (Walter Bishop)
Jasika Nicole (Astrid Farnsworth)

KISA KISA

* İrlandalı oyuncu Victoria Smurfit ‘Dracula’nın kadrosuna katıldı.

* ‘Girls’ün oyuncu ve yaratıcısı Lena Dunham ile yapımcısı Jenni Konner, HBO için yeni bir dizi hazırlığında.

www.twitter.com/nevzatakdere