History Channel dizisi ‘Vikings’, izlerken hoş vakit geçirmenin yanı sıra, tarihsel bilgilerle de sorumluluğunu yerine getiriyor.

ODİN’İN ÇOCUKLARI

Hep söylerim; film olsun dizi olsun, tarihsel yapımları ayrı bir heyecanla izliyorum. Anlattığı dönemi yansıtan kostümler, mekânlar, hal ve tavırlar, ayrı bir keyif veriyor. Hiç kuşkusuz bu tarz oldukça zor ve meşakkatli. Üstelik sorumluluk istiyor.
Karşımızda bu sorumluluğun hakkını veren History Channel yapımı ‘Vikings’ var. Dizi, İskandinav tarihinde önemli yer tutan Vikingleri anlatıyor. 8-11’inci yüzyıllar arasında Avrupa’da birçok yeri fetheden kavim, korsan ve tüccar olmalarının yanında barbarlıklarıyla da tanınıyor. Vikingler, doğuya doğru genişleyen Varyaglar ve Büyük Britanya, ardından Fransa’nın Normandiya bölgesine yerleşen Normanlar olarak ikiye ayrılıyor. ‘Vikings’, bize Normanların hayatını sunuyor. Aslında bu yapıma, diziden öte belgesel olarak da bakabilirsiniz. Çünkü Vikinglerin derebeylik savaşlarını, yağmalama, barbarlık ve vahşetin yanı sıra töreleri, adetleri, inançları, yaşayışları ve kadın-erkek ilişkilerini tarihsel bilgi olarak veriyor. Mesela sanılanın aksine, başlarına boynuzlu miğfer taktıklarını bildiğimiz Vikinglerin, hiç miğfer takmadıklarını da bu sayede öğreniyoruz.

Haberin Devamı

Hıristiyanlık propagandası mı?
Dizi, kendi türündekiler gibi seksi bir obje olarak görmüyor. Bu yönden HBO ve Starz dizileriyle kıyaslamamak gerek. Fakat ara ara cinsel sahneler vermeden de duramıyor. Açıkçası bu durumdan az da olsa bir reyting kaygısı hissettim.
‘Vikings’in eleştiri alan diğer konusuysa, hıristiyanlık propagandası yaptığı yönünde. Bu eleştirilere katılmamakla birlikte komik bulduğumu söylemeliyim. Zira dizi, Vikinglerin tarihiyle birlikte hıristiyanlığı kabul etme sürecini de anlatıyor. Ama o zamana kadar Odin ve Thor başta olmak üzere, birçok tanrıları var. Bütün Vikinglerin amacıysa, öldükten sonra Odin’in vaat ettiği Valhalla’ya kavuşmak. Valhalla, bir nevi tek tanrılı dinlerin cenneti anlamına geliyor. İnanışla ilgili sahnelerde komik diyaloglar mevcut. Vikingler bir manastırı yağmalamaları sırasında çarmıha gerilmiş İsa heykeline, “Bu çarmıhtakine mi tapıyorsunuz? Sizin tanrınız çoktan ölmüş” diye gülmeleri kavmin dinden bihaber olduğunu daha rahat gözlemlememize yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Hızlı anlatıyor
‘Vikings’, tarihi bilgiler verirken Ragnar Lothbrok adında aslen çiftçi olan meraklı bir kaşifin batıyı keşfetme hırsını da anlatıyor. Ona karşı çıkan “Reis” dedikleri Earl Haraldson da bütün gücü elinde bulunduruyor. Earl’ü canlandıran Gabriel Byrne’i çeşitli filmlerin yanı sıra ‘In Treatment’ ve son olarak ‘Secret State’ dizilerinden de hatırlayacaksınız. Ragnar’ın karısı Lagertha ve gemiyi yapan kaçık Floki’yse ilgi çeken diğer karakterleri...
‘Vikings’in olayları hızlı anlatıp geçmesi belki de hoşlanmadığım tek unsurdu. Bunu da anlaşmasının 9 bölümlük bir sezon olmasına bağlamıştım. Fakat gelen olumlu eleştirilerle 2. sezon onayını aldı. Böylece hikaye daha oturaklı ve hazmederek sürer umarım. Vikinglerin hayatlarını, kuzeyin kendine has renklerini ve iklimini merak ediyorsanız izlemenizi tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı