Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta vizyona giren filmlerden biri de, televizyon kökenli yönetmen Rainer Matsutani’nin imzasını taşıyan Almanya yapımı korku filmi ‘205: Korku Odası/205: Zimmer Der Angst’. Jennifer Ulrich, Andre Hennicke, Inez Bjorg David ve Tino Mewes’in rol aldığı filmde, üniversite yurduna taşınan ve bir süre sonra kaldığı odada bir lanet olduğuna inanmaya başlayan Katrin’in öyküsünü izliyoruz. Bu filmden yola çıkarak, Avrupa sinemasının yakın dönem korku filmlerine göz atalım.

AVRUPA’NIN KORKULARI

Calvaire

The Ordeal (2004)

Haberin Devamı

Çok göz önünde olmayan ama küçük ve sadık bir kitle edinen Belçika yapımı korku filmi ‘Calvaire’, arabası bozulduktan sonra tuhaf insanların yaşadığı bir pansiyona gelen bir şarkıcının başına gelenleri konu alıyor. Şiddet seviyesi oldukça yüksek bir korku filmi olan ‘Calvaire’, istismara yaklaşan, türün okyanus ötesi örnekle-rinden çok daha başarılı bir seyirlikti.

Yetimhane

El Orfanato (2007)


İspanyol sineması yetimhaneleri sık sık ziyaret ediyor. Üstelik bu filmde de, ‘The Devil’s Backbone’daki gibi hayalet çocuklar vardı. Juan Antonio Bayona’nın yönettiği filmin ana karakteri Laura (Belen Rueda), ailesiyle birlikte yetiştiği yetimhaneye dönüyor ve burayı engelli çocuklara bakacağı bir yer haline getirmek istiyor. Ancak zamanla karşısına beklenmedik misafirler çıkıyor. ‘Yetimhane’, çok orijinal olmasa da, güçlü bir atmosfere sahip, serinkanlı ve zeki bir korku filmi olarak ses getirmişti.

The Devil’s Backbone

El espinazo del diablo (2001)

‘The Devil’s Backbone’, sinema endüstrisinin en gözde yönetmenlerinden birine dönüşen Guillermo del Toro’nun çıkış işlerinden biriydi. Del Toro, nitekim hâlâ en sev-diği filmlerinden biri olduğunu söylüyor. Yapım, İspanya İç Savaşı sırasında geçen ve bu savaşın sosyal koşullarıyla ilgili bir korku filmiydi. Erkek çocuk-ların kaldığı bir yetimhaneyi mekan edinen film, en basit haliyle bildik bir hayalet hikaye-siydi. Ama senaryodan atmosfere her yere Del Toro’nun faşizm dönemine karşı beslediği öfkesi sızmıştı. Meksikalı yönetmenin İspanya’da yaptığı film, yetimha-nenin bahçesinde patlamamış füze görüntüsüyle de akıllara kazındı.

Haberin Devamı

Cehenneme Bir Adım

The Descent (2005)

Yönetmeni Neil Marshall’ı spot ışıkları altına taşıyan korku filmi ‘Cehenneme Bir Adım’, Sarah’ın kocası ve çocuğunun öldüğü bir kaza sahnesiyle açılır. Bir süre sonra Sarah, birkaç kadın arkadaşıyla beraber mağara dalışına gider. Seçtikleri mağara keşfedilmemiştir ve çok zor bir mekandır. Nitekim kısa süre sonra ne olduklarını anlayamadıkları canlılar onlara saldırmaya başlarlar. ‘Cehenneme Bir Adım’, yaratıcılığı, sıkışık mekanda yarattığı dehşet ve gerilim dozuyla korku türünün son dönemde en iyi örneklerinden biriydi.

Anatomi

Anatomie (2000)

Stefan Ruzowitzky’nin yönettiği Alman korku filminde prestijli bir tıp okuluna kabul edilen Paula Henning’in hikayesini izledik. Paula, metroda tanıştığı genç bir adamın otopsi masasına gelmesinin ardından bir şeylerin ters gittiğinden şüphelenir. Araştırmaları onu ‘Antihippocratic’ adlı gizli bir gruba götürür. Filmin başrolünde Alman sinemasının uluslararası yıldızlarından Franka Potente bulunuyor.

Haberin Devamı


BUGÜN ViZYONA GiREN 9 FiLM

HİZMETKÂR ALBERT NOBBS
(Albert Nobbs)

Yönetmen: Rodrigo Garcia Oyuncular: Glenn Close, Mia Wasikowska, Aaron Johnson, Janet McTeer, Pauline Collins IMDB Notu: 6.6
KONU: Gayrimeşru bir çocuk olan Albert’in gerçek kimliği, onu para karşılığı yetiştiren kadın tarafından hiçbir zaman açıklanmamıştır. Çocuğun, gerçek ailesini bir gün bulamaması için kadına para verilmiş ve Albert garson kıyafetleri içinde kaybolmuştur. 30 yıl sonrasındaysa Albert, kusursuz bir hizmetkâr olmuştur.

YASAK AŞK
(A Royal Affair)

Yönetmen: Nikolaj Arcel
Oyuncular: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Folsgaard, David Dencik IMDB Notu: 7.7
KONU: Akli dengesi yerinde olmayan Kral VII. Christian’a rehberlik etmesi için saraya gelen Dr. Struensee, idealist fikirleriyle tanınmaktadır. Doktorun devrimci hayat görüşleri kralı etkiler ve aldığı kararlarda ona danışmaya başlar. Kraliçe Caroline’le Doktor arasındaysa zamanla karşı konulamaz bir ilişki başlar.

İSYAN
(Lockout)

Yönetmen: James Mather, Stephen St. Leger
Oyuncular: Guy Pearce, Maggie Grace, Vincent Regan, Joseph Gilgun IMDB Notu: 6.1
KONU: MS Bir, uzayda bulunan deneysel bir hapishanedir. Burada Dünya’dan getirilmiş en tehlikeli 500 suçlu yapay bir şekilde uyutulmaktadır. ABD Başkanı’nın kızı olan Emilie Warnock istasyona adım atar atmaz, hapishanede eşi benzeri görülmemiş bir isyan çıkar.



ÖLÜM UYKUSU
(Mientras Duermes- Sleep Tight)

Yönetmen: Jaume Balaguero
Oyuncular: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Petra Martinez IMDB Notu: 7.0
KONU: Cesar, Barcelona’da bir apartmanda görevli olarak çalışmaktadır. Binada yaşayanların özel hayatlarıyla ilgili her detayı bilmektedir. Özellikle de Clara’yla ilgilenmektedir. Clara her şeye olumlu bakan bir genç kadındır. Clara’nın neşesi Cesar’ın tüylerini diken diken etmektedir, çünkü Cesar’ın tek mutluluk kaynağı başkalarının acı çekmesidir.

ÖZGÜR ADAMLAR
(Les Hommes Libres-Free Men)

Yönetmen: Ismael Ferroukhi Oyuncular: Tahar Rahim, Michael Lonsdale, Mahmoud Shalaby, Lubna Azabal IMDB Notu: 6.7
KONU: II. Dünya Savaşı sırasında Paris. Cezayirli göçmen Younes’ın polisle yaptığı işbirliği, Yahudi bir adamla dostluğu nedeniyle son bulur. Artık tek amacı dostlarını korumaktır. Dostunun polisler tarafından yakalanması, Younes’ı özgürlük savunucusuna dönüştürür.

BARBARA
Yönetmen: Christian Petzold
Oyuncular: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock IMDB Notu: 7.5
KONU: 1980’li yılların Doğu Almanya’sında, rejimle yaşadığı sorunlar nedeniyle önce tutuklanan, sonra da taşraya sürgüne gönderilen doktor Barbara, her hareketi gözlenmesine rağmen Batı’ya kaçmakta kararlıdır. Fakat sürüldüğü küçük kasabada tanıştığı meslektaşı Andre, değer yargılarını gözden geçirmesine neden olur.

MISS BALA
Yönetmen: Gerardo Naranjo
Oyuncular: Stephanie Sigman, Noe Hernandez, Irene Azuela, Jose Yenque, James Russo IMDB Notu: 6.6
KONU: Laura Guerrero, genç, güzel ve hırslı bir kadındır. Hayattaki en büyük idealiyse güzellik yarışmasında birinci gelmektir. Bir gece kulübünde narkotik polisle-rince işlenen katliama tanık olunca, hayallerine ulaşmasının yegane yolunun uyuşturucu şebe-kesiyle işbirliği yapmaktan geçtiğini anlar.


SAHTE GELİN
(The Decoy Bride)
Yönetmen: Sheree Folkson
Oyuncular: Kelly Macdonald, David Tennant, Danny Bage, Dylan Moran, Hannah Bourne IMDB Notu: 5.6
KONU: Ünlü Hollywood yıldızı bir İskoç adasında evlenmeye karar verir ve peşine magazinci ordusu takılır. Katie’yse İskoçya’da yaşayan sıradan bir kızken, Hollywood yıldızını paparazi-lerden uzaklaştırma görevi bir anda ona kalır.

205: KORKU ODASI
(205: Zimmer Der Angst-205: Room Of Fear)
Yönetmen: Rainer Matsutani Oyuncular: Jennifer Ulrich, Andre Hennicke, Inez Bjorg David IMDB Notu: 6.1
KONU: 205 numaralı odada ne olduğu Katrin’in umurunda değildir. 19 yaşındaki öğrencinin artık yatakhanede bir odası vardır. Sömestr başlamaktadır ve yeni arkadaşlar edinecektir. Odasında garip şeyler olmaya başladığında neden kimsenin 205 numaralı odaya taşınmak istemediğini anlayacaktır.