Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta vizyona giren ‘Demir Leydi/Iron Lady’ vesilesiyle, Meryl Streep’in başarılarla dolu kariyerine beş performansıyla göz atıyoruz

Beyazperdede Meryl Streep ağırlığı

Meryl Streep, dünyada pek çok oyuncunun kariyerini örnek aldığı isimlerin başında geliyor. Çoğu meslektaşının kariyerinde bir kez aday olunca sevindiği Akademi Ödülleri’nde dile kolay 16 tane adaylığı var. Bu hafta vizyona giren, Margaret Thatcher’ı canlandırdığı ‘Demir Leydi/Iron Lady’ ile üçüncü kez kez Oscar heykelciliğini eve götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. ‘Demir Leydi’yi film olarak beğenmeyenler bile Streep’in performansını övgüye boğdular. Aynı zamanda kadın oyuncuların Hollywood’da 40’ından sonra rol bulmakta zorlandığı tezinin en ünlü istisnası. Streep’in başarılarla dolu kariyerindeki beş projeye bir bakalım.

Haberin Devamı

Beyazperdede Meryl Streep ağırlığı

‘Kramer Kramer’e Karşı/Kramer Vs. Kramer’ (1979)

FİLMDE, önce çocuğunu babasına (Dustin Hoffman) bırakan, sonra da velayetini almak için mücadele eden anne rolündeydi Meryl Streep. Ayrılan ebeveynler filmleri arasında iki tarafa da eşit ağırlık vermeye çalışan filmdeki anne rolü, Streep’e ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dalında Oscar kazandırdı. Döneminde gişede büyük başarı yakalayan filmde, Streep’in rolü önce Jane Fonda’ya teklif edilmiş, ancak Fonda kabul etmemişti. Neslinin en iyi oyuncularından olan Hoffman’la karşılıklı oynadığı filmin yapım sürecinde Streep’in bir yönü daha ortaya çıkıyor: İnisiyatif alması. Karakterinin mahkemede yapacağı konuşmayı inandırıcı bulmayan oyuncu, yönetmenin izniyle kendi konuşmasını yazmıştı.

‘Sophie’nin Seçimi/Sophie’s Choice’ (1982)

Brooklyn’de filmin anlatıcısı Stingo’yla (Peter MacNicol) tanışan Polonyalı göçmen Sophie rolünde izlediğimiz Streep, şimdiye dek kazandığı iki Akademi Ödülü’nden birini de bu filmle aldı. Çok katmanlı, derin travmalı toplama kampı mağduru Sophie’yi müthiş bir başarıyla canlandıran Streep, Alan J. Pakula’nın yönetiminde sinema tarihindeki en trajik II. Dünya Savaşı kurbanlarından birini yarattı.

‘Benim Afrikam/Out of Africa’ (1985)

Oyuncunun başrolü, ‘Kramer Kramer’a Karşı’daki Dustin Hoffman örneğinde olduğu gibi, kendi yeteneklerine denk bir aktörle, Robert Redford’la paylaştığı film, aynı adlı otobiyografik kitaptan uyarlanmıştı. Yönetmen koltuğunda usta sinemacı Sydney Pollack’ı gördüğümüz yapım, 20’nci yüzyılda Kenya’da geçiyordu. Streep, Afrika’da toprak sahibi Danimarkalı bir baronesi canlandırıyordu. Değişim gösteren bir karakteri inandırıcılıkla sunduğu ve aksan başarısını bir kez daha kanıtladığı bir roldü.

Haberin Devamı

‘Şeytan Marka Giyer/The Devil Wears Prada’ (2006)

YAKIN döneminin en dikkat çekici performanslarından birini bu filmde izledik. Vogue’un efsanevi genel yayın yönetmeni Anna Wintour’dan yola çıkan Miranda Priestly karakterinde Streep, modanın çalışanlarına her türlü psikolojik işkenceyi uygulayan kadın patronu canlandırıyordu. Bu sert, acımasız, istekleri konusunda mantıksızlık abidesi bu kadına Streep büyük bir karizma da kattı. Streep’in role hazırlanırken Wintour’a benzemekten veya onu taklit etmekten özellikle uzak durduğu konuşuldu.

Haberin Devamı

Beyazperdede Meryl Streep ağırlığı

‘Şüphe/Doubt’ (2008)

Streep’i pederden şüphelenen bir rahibe rolünde izlediğimiz film, sağlam metninin yanı sıra kusursuz oyunculuk performanslarıyla adından söz ettirmişti. Bu övgülerin odaklarından biri de Streep’in performansıydı. İnanç ve şüphe meseleleri etrafında dönen filmde Streep doğru olanı bulmaya çalışan rahibe rolünde sert ve mantıklı bir karakter çizdi.

BUGÜN ViZYONA GiREN 5 FiLM

Melankoli

(Melancholia) Yön: Lars Von Trier Oyuncular: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgard IMDB Notu: 7.4
KONU: Melankoliye dalan Justine, hayatı bir drammış gibi yaşarken, ablası Claire, güya ‘normal’ olandır. Justine’in düğün günü geldiğinde bütün aile tören için malikânede bir araya gelir. Aynı zamanda Melankolia adlı gezegen, güneşin arkasından çıkmış, dünyaya doğru gelmektedir. Yaklaşan kıyameti herkes kendine göre karşılayacaktır.

EJDERHA DÖVMELi KIZ

(The Girl With The Dragon Tattoo) Yön: David Fincher Oyuncular: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgard IMDB Notu: 8.2
KONU: Henrik Vanger, İsveç’in en zengin sanayicilerindendir. Gazeteci Mikael Blomkvist’i, geniş ailesinin üyesi tarafından öldürüldüğüne inandığı sevgili yeğeni Harriet’ın kayboluşunu araştırmakla görevlendirir. Mikael Blomkvist, başına geleceklerden habersiz, İsveç kıyılarının açığındaki bir adaya doğru yola çıkar.

DEMiR LEYDi

(The Iron Lady) Yön: Phyllida Lloyd Oyuncular: Meryl Streep, Jim Broadbent, Iain Glen, Harry Lloyd IMDB Notu: 5.9
KONU: Erkek egemen bir dünyada, sınıf ve cinsiyet engellerini çökerten bir kadının hikayesi. Öykü, güç ve güç için ödenen bedeli konu alıyor. İngiltere ve Arjantin arasında yaşanan Falkland Adaları kriz dönemine odaklanan filmde, sıra dışı ve karmaşık bir kadının anlayışlı portresi sergileniyor.

ZENNE

Yön: M. Caner Alper, Mehmet Binay Oyuncular: Kerem Can, Erkan Avcı, Giovanni Arvaneh, Rüçhan Çalışkur
KONU: İstanbul’a çekim yapmak için gelmiş Alman fotoğrafçı Daniel Bert, bir gece kulübünde zennelik yapan Can ve Doğulu muhafazakâr bir aileden gelen Ahmet’le tanışır. Abartılı ve antipatik kıyafetler içindeki Can, gizlerle dolu Ahmet ve Afganistan’dan ‘hasarla’ dönmüş Daniel, birkaç karşılaşma ve tartışmanın ardından arkadaş olmayı başarırlar.

ÇiZMELi KEDi

(Puss in Boots) Yön: Chris Miller Seslendirenler: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob Thornton IMDB Notu: 7.0
KONU: Adı dilden dile dolaşan meşhur WÇizmeli Kedi, Shrek’le tanışmadan çok önce kasabasını kurtarmak için hayat okulundan mezun, çetin ceviz Kitty Yumuşakpati ve elebaşı Humpty Dumpty’le bir maceraya atılınca kahraman olur. Çizmeli Kedi ve ekibinin başarısız olduğunu görebilmek için her şeyi yapabilecek ünlü haydutlar Jack ile Jill’se işleri daha da karıştırır.