Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Wachowski Kardeşler, Lana and Andy’nin yanlarına ‘Koş Lola Koş/Lola rennt’in Alman yönetmeni Tom Tykwer’ı alarak çektikleri ‘Bulut Atlası/Cloud Atlas’, bu hafta gösterime giriyor. Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving ve Jim Sturgess’in rol aldığı, David Mitchell’ın aynı adlı romanından uyarlanan film vesilesiyle Wachowski’lerin yönetmenlik ve yapımcılık kariyerlerine göz atalım.

FENOMEN KARDEŞLER
‘Bound’ (1996)

Neo-noir tarzındaki bu ilk filmlerinde Violet (Jennifer Tilly) erkek arkadaşından kurtuluyor ve eski dolandırıcı Corky’le (Gina Gershon) ile bir ilişkiye giriyordu. Filmi suç gerilimi yapansa ikilinin 2 milyon dolarlık mafya parasını çalmalarıydı. Film lezbiyen ilişkiyi işleyişi ve mizah dozuyla övgü topladı; Wachowskilerin düşük bütçeli ve sıkıntılı bir yapım sürecine sahip filmle sinema endüstrisine sıkı bir giriş yapmasına olanak sağladı. Film yönetmenlere göre insanların kendilerini kapattıkları kutuları konu alıyordu.

Haberin Devamı

Matrix Üçlemesi
‘The Matrix’ (1999),
‘The Matrix Reloaded’ (2003),
‘The Matrix Revolutions’ (2003)

2000’lere damga vuran filmler listelerinin olmazsa olmazı olan üçleme... Özetle gelecekte her şey Matrix adlı bir sistemde gelişip, bu sistem makineler tarafından kontrol edilirken ortaya çıkan bir kurtarıcı hikayesini anlatan filmler, neredeyse kendi mitolojisini doğurdu. Özellikle üçlemenin ilk filmi bir fenomene dönüşürken, Wachowski’lerin teknik sahnelerdeki aksiyon becerisi öne çıkıyordu. Ağır çekimde uçan kurşunlar gibi buluşlar, aksiyon sineması tarafından sık sık taklit edildi. Sonuçta bu üçleme hem metin hem teknik olarak ticari sinemanın öncü yapımlarından biri oldu.

‘V for Vendetta’ (2006)
Wachowski’lerin yapımcılığında ve senaristliğinde gerçekleştirilen filmin yönetmen koltuğunda ise ‘Matrix’ serisinin yönetmen yardımcısı James McTeigue oturuyordu. Alan Moore ve David Lloyd’un aynı adlı çizgi romanından uyarlanan film, ‘Matrix’ gibi gelecekte ve distopik bir toplumda geçiyordu. ‘Matrix’ filmlerinin Ajan Smith’i Hugo Weaving’in canlandırdığı maskeli karakter V, bir özgürlük savaşçısıydı ve devrim yapıp insanları özgürleştirmeyi planlıyordu. Film, Wachowski’lerin imzasının hissedildiği ve kötü bir döneme girmelerinden önceki son film olarak dikkat çekti; izleyici ve eleştirmenleri memnun etmeyi başardı. Ancak alışageldiği üzere yaratıcısı Alan Moore bir eserinin daha sinema uyarlamasından nefret etti.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 3 FiLM

GERGEDAN MEVSİMİ / (Rhino Season)
Yönetmen: Bahman Ghobadi
Oyuncular: Behrouz Vossoughi, Monica Bellucci, Yılmaz Erdoğan, Caner Cindoruk IMDB notu: 7.9
KONU: Film, 30 yıl önce ailesine öldüğü bildirildiği için, ülkeyi terk eden eşi ve çocuklarını bulmak için İstanbul’a gelen şair Sahel’in hikâyesini anlatıyor.

BULUT ATLASI / (Cloud Atlas)
Yönetmen: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski Oyuncular: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Hugo Weaving IMDB notu: 8.3
KONU: 1850’de Pasifik’i geçen bir gezgin, suskun bir besteci, asil ruhlu bir gazeteci, alacaklılarından kaçan bir yayınevi sahibi, ölüm sırasını bekleyen genetiği değiştirilmiş bir garson, bilim ve medeniyetin karanlık yüzüne tanık olan genç Pasifik adalı, tarihsel zaman dilimi içinde her birinin yankılarını anlatıyor.

Haberin Devamı

ASTERİKS VE OBURİKS GİZLİ GÖREVDE
(Asterix et Obelix: Au Service de Sa Majeste)
Yönetmen: Laurent Tirard Oyuncular: Gerard Depardieu, Edouard Baer, Guillaume Gallienne, Vincent Lacoste
IMDB notu: 5.7
KONU: Roma İmparatoru Sezar yeni yerler fethetmeye doymamaktadır. Görkemli ordusunun başına geçerek, bilinen dünyanın hemen kıyısında duran ve Britanya ismiyle bilinen adayı da işgâl etmeye karar verir. Ancak ufacık bir köy, tek başına işgâle direnmektedir.