Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu haftanın vizyon filmlerinden biri, Japon animasyonu ‘Tepedeki Ev/Kokuriko-zaka kara’. Animasyonun dünyadaki en büyük isimlerinden Hayao Miyazaki’nin senaryosundan yola çıkan; yönetmenliğini oğlu Goro Miyazaki’nin üstlendiği film, 1960’ların Japonya’sında geçen bir ilk gençlik öyküsü anlatıyor. Animasyon alanında benzersiz işler çıkaran Japonya yapımı beş uzun metraj animasyonu mercek altına aldık.

JAPONLAR BU iŞi BiLiYOR

‘Akira’ (1988)

Otomo Katsuhiro’nun kendi mangasından uyarladığı film, sadece Japon animasyonları veya animasyon alanında önemli değil. Gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri olarak gösteriliyor. Bilimkurgu türlerinden ‘cyberpunk’ özellikleri sergileyen film, 2019’da Tokyo’da geçiyor. Kaneda adlı motosiklet çetesi liderinin yakın arkadaşı Tetsuo, gizli bir devlet projesine karışıyor. Kaneda, tehlikeli bir hale gelen Tetsuo’yu ve kontrolden çıkmış askeri projeyi durdurmaya çalışıyor. Gösterime girdiği dönemde Japonya’da büyük ilgi gören, zamanla tüm dünyada bilinen ‘Akira’, animasyon gibi teknolojinin hızla ilerlediği bir alanda direnmeyi ve kült değerini korumayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

JAPONLAR BU iŞi BiLiYOR

‘Grave of the Fire Flies /Hotaru no Haka’ (1988)

Senaryosunu ve yönetmenliğini Isao Takahata’nın üstlendiği filmde, animasyonlar Miyazaki’nin şirketi Studio Ghibli imzalı. Filmin uyarlandığı Akiyuki Nosaka’nın aynı adlı yarı otobiyografik romanı, yazarın II. Dünya Savaşı sırasında kız kardeşiyle yaşadığı trajedileri konu alıyor. Romanın filme uyarlanması tekliflerini kabul etmeyen yazar, bu filmin ön çalışmasını gördüğünde, hikayesinin animasyon dışında bir türde olamayacağına hükmetmiş; animasyon uyarlamasına onay vermiş. İki yetimin hikayesinin konu alındığı film, gösterildiği dönemde ticari anlamda pek ilgi görmese de, şimdi gelmiş geçmiş en iyi savaş dramları arasında yer alıyor.

‘Ruhların Kaçışı/Sen to Chihiro no Kamikakushi’ (2001)

‘Ruhların Kaçışı’, Hayao Miyazaki’nin hepsi birbirinden önemli filmleri arasında öne çıkan yapımlarından biri. Aynı zamanda En İyi Animasyon dalında Oscar alarak, Akademi’nin de dikkatini çektiğini kanıtladı. Filmde 10 yaşındaki Chihiro’nun anne ve babası bir cadı tarafından domuza dönüştürülür. Chihiro, onları kurtarabilmek için cadılar, tanrılar ve canavarların olduğu bir dünyaya girer. Hayal gücünün enginliği, anlatımı, Miyazaki’nin benzersiz dünyası ve elle çizim tarzıyla benzersiz bir çalışma.

Haberin Devamı

‘Paprika’ (2006)

Yasutaka Tsutsui’in 1993 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan, yönetmenliğini Satoshi Kon’un üstlendiği filmde, terapistlerin hastalarının rüyalarını izleyebilmelerini sağlayan bir makine çalınıyor. Kaos başlıyor; gerçeklik ve rüyalar birbirine giriyor. Film, çok da geniş bir kitle tarafından keşfedil- mese de, son yılların adından söz ettiren animasyonla- rından birine dönüştü. Konusundan anlaşılabileceği gibi filmin oldukça ünlü bir hayranı var: ‘Inception /Başlangıç’da bu filmden etkilendiğini söyleyen yönetmen Christopher Nolan.

JAPONLAR BU iŞi BiLiYOR

‘Prenses Mononoke/Princess Mononoke’ (1997)

Diğer bir Miyazaki başyapıtı. Ölümcül bir yara alan genç savaşçı Ashitara, batıdaki ormanlara
yolculuk etmek zorunda kalır. Bu ormanların tanrıları ve bir madenci kasabası arasındaki mücadeleye şahit olan Ashitara, bu savaşı durdurmaya çalışır. Bu arada kurt tanrısı tarafından yetiştirilen Prenses Mononoke ile de tanışır.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 8 FiLM

TEPEDEKİ EV

From Up On Poppy Hill
Yönetmen: Goro Miyazaki
KONU: Animasyon, beş kişilik bir ailenin en büyük çocuğu olan Umi’nin hayatına odaklanıyor.
IMDB Notu: 7.1

NE ADAM AMA

What A Man
Yönetmen: Matthias Schweighöfer Oyuncular: Sibel Kekilli, Matthias Schweighöfer, Elyas M’Barek
KONU: Alex, genç, yakışıklı fakat biraz talihsiz bir öğretmendir. Caroline tarafından terk edildikten sonra artık bir şeyleri değiştirmesi gerektiğini fark eder.
IMDB Notu: 5.6

ESARET

Coming Home
Yönetmen: Frederic Videau
Oyuncular: Agathe Bonitzer, Reda Kateb, Helene Fillieres
KONU: 8 yıl tutsaklıktan sonra Gaelle, birdenbire kendisini kaçıran Vincent tarafından serbest bırakılır. Filmde, kurban ve onu kaçıran kişi arasındaki ilişkiden, şaşırtıcı bir sevginin ortaya çıkışı anlatılıyor. IMDB Notu: 6

EVA

Yönetmen:
Kike Maillo
Oyuncular: Daniel Brühl, Marta Etura, Alberto Ammann
KONU: Yıl 2041. Alex Garel, yeni bir çocuk robot projesi için
10 yıl sonra eski üniversitesine geri döner.
IMDB Notu: 6.5

BU GECE BENİMSİN

Tonight You’re Mine
Yönetmen: David Mackenzie
Oyuncular: Luke Treadaway, Natalia Tena, Mathew Baynton
KONU: Adam ve Morello, iki ayrı grubun solisti olan rock yıldızlarıdır ve büyük bir problemleri vardır. İlk defa çok büyük bir festivalde sahne alacaklarken, çılgın bir rahip onları birbiriyle kelepçelemiştir. IMDB Notu: 4.9

BASKIN

The Raid: Redemption
Yönetmen: Gareth Evans
Oyuncular: Iko Uwais, Joe Taslim, Donny Alamsyah
KONU: Bir özel harekât timi, bir apartmanın uyuşturucu tüccarı olan sahibini yakalamak için
kapıya dayanır. Ancak işler, istedikleri gibi gitmez...
IMDB Notu: 7.9

GÖKYÜZÜNDE BİR AYNA

Kathmandu Lullaby
Yönetmen: Iciar Bollain
Oyuncular: Veronica Echegui, Saumyata Bhattarai, Norbu Tsering Gurung
KONU: Laila, Katmandu’da aşırı yoksullukla ve içler acısı bir eğitim sistemiyle karşılaşır. Öğretmen bir arkadaşı ve yeni kocasının yardımıyla, Nepal’in derinliklerine doğru yolculuğa çıkar. IMDB Notu: 5.4

DABBE: BİR CİN VAKASI

Yönetmen: Hasan Karacadağ
Oyuncular: Nihan Aypolat, Koray Kadirağa, Pervin Bağdat
KONU: Film, Ceyda T., Sinan T. ve kızları Burcu T.’nin ani ve sebepsiz bir şekilde bedensiz bir varlığın saldırısına uğramalarını ve arkasındaki ürpertici sırrı anlatıyor.