Cadde ODTÜ'de çarpışma labaratuarı yarın açılıyor

ODTÜ'de çarpışma labaratuarı yarın açılıyor

14.01.2009 - 11:58 | Son Güncellenme:

.

ODTÜde çarpışma labaratuarı yarın açılıyor

ODTÜ, Hasarsız Çarpışma Test Laboratuarı açıyor. Türkiye’nin bu alandaki ilk laboratuarı niteliğinde olan ODTÜ - BİLTİR Merkezi, akademik çalışmaların yanı sıra otomotiv sanayinin AR-GE çalışmalarında test ve mühendislik hizmetleri sunacak.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kurulan, otomotiv sanayiinin gereksinim duyduğu önemli AR-GE ve tasarım altyapılarından biri olan hasarsız çarpışma test laboratuarı yarın saat 14.00’de ODTÜ’de açılıyor.

Türkiye’nin bu alandaki ilk laboratuarı niteliğinde olan ODTÜ - BİLTİR Merkezi Hasarsız Çarpışma Test laboratuarı, taşıt güvenliği konularında ilgili küresel teknik mevzuatına göre testler yapabilmeyi, otomotiv ana ve yan sanayinin AR-GE çalışmalarında test ve mühendislik hizmetleri sunmayı ve akademik çalışmalar yapmayı amaçlıyor.

Uluslar arası Taşıt Güvenliği Merkezi olmak amacıyla kurulan laboratuar, küresel otomotiv sektörünün “kazalarda sıfır ölümö hedefine ulaşabilmesi için taşıt güvenliği testleri yapmak, test öncesi ve sonrası AR-GE hizmetleri sunacak. Laboratuar; DPT, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TSE, OSD, TAYSAD, UİB, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi Üreticileri gibi kurumların yanı sıra uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmayı, Türkiye’nin yanı sıra dünya pazarına açılarak hizmet sunmayı hedefliyor. 2 bin 300 metrekare kapalı alandan oluşan yolcu taşıyan tüm ticari araçlarda kullanılan koltuk, emniyet kemeri, hava yastığı, bagaj kısıtlayıcı sistemler için önden çarpma, arkadan çarpma ve düşük hızlarda arkadan çarpmalarda boyun incinmesi benzetimi kapsamında testler yapılabilecek. Ayrıca ambulanslar için testler yapıla bilinecek olan laboratuarda, tren ve uçak gibi diğer taşıtların da koltuk gibi komponentleri ile ilgili çarpışma testleri yapılabilecek.