Cadde Onbir ayın sultanı, hoşgeldin!

Onbir ayın sultanı, hoşgeldin!

25.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Onbir ayın sultanı, hoşgeldin

Efendim, mübarek Ramazan ayı bu akşam teravi namazı ve sahurla başlıyor. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Ben yine, İstanbul'dan başlayarak farklı kentlerdeki kimi zaman sahur, kimi zaman iftar sofralarında bulunacak ve sizlere izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım. Elbette her keseye ve damak zevkine uygun lezzetler vereceğimden emin olabilirsiniz. Yarın mübarek Ramazan'ın ilk günü. Sahur yapabileceğiniz, daha önce bildiğim birkaç örnek veriyorum size. Buradan buyrun; Sevgili Hacı ile tanıştığımda İstanbul-Harbiye'deki 20 metrekarelik bir yere sahipti. Eski manken sevgili Turgay Arıkdoğan ile 'Boncuk' adlı bir kebap salonu açmıştı. Sonra işleri büyüdü ve spor, sanat, sosyete, iş dünyasının gözde mekanı 'Hacıdan' haline geldi. İstanbul'un en eski ocakbaşı mekanı olan Hacıdan 1950, Ramazan'a özel mönüleriyle göz dolduruyor. Çorba, salata, minik peynirli pideler, fındık lahmacun, çiğ köfte, içli köfte klasik lezzetleri arasında. Ama ben etli patlıcan dolma ve döneri de öneriyorum. Künefe ve alkolsüz yerli içeceğin de dahil olduğu bu mönü kişi başı 35 YTL. 56 yıldır kebap kültüründe söz sahibi olan, özel salata ve soslarını sunan Hacıdan 1950'nin yeni yeri İstanbul-Esentepe'de. Telefon numarası (0212) 266 41 76. 1950'den beri Hacıdan Lacivert'e, THY'nin yakışıklı ve dünya beyefendisi Medya Koordinatörü Ali Genç'in eşi sevgili Şerare Genç zamanında çok sık giderdim. Şerare oranın ortağıydı. Anadolu yakasının en ünlü ve en şık yerlerinden biriydi. Hele o manzarası yok mu? Muhteşemdi. Bir dönem Lacivert, Nilüfer-Reha Muhtar'ın da aşk yuvasıydı. Ve şimdi sevgili Reha, Gülşen ile İstanbul-Kuruçeşme'deki Sortie'ye takılıyor. Bu yıl Lacivert çok özel bir iftar mönüsü yapmış. Mönü hurma, zeytin, demirhindi ve sultan-i limonata ile başlıyor, zengin çeşitlerden oluşan iftariyelik, yani 'saltanat tabağı' ile devam ediyor. Her gün değişen çeşitleriyle çorbalar ve peynirli-ıspanaklı su böreği, üzümlü-kıymalı kol böreği çeşitlerinin hepsi saray usulü. Cevizli sos ve bostan salatası iftar yemeğinin en özel anı. Aynı zamanda da yeni bir başlangıcın habercisi. Lacivert mutfağında iki seçeneğiniz var; Biri, Lacivert usulü ıspanak püresi üzerine tas kebabı, yanında otlu mantarlı pilav. İkincisi de taze günlük balık, yanında roka yaprakları. Kişi başı fiyat 55 YTL. Aslında seçenekler bu kadar değil. Belki yine bir Osmanlı klasiği seçersiniz; Osmanlı usulü kekikli piliç sarma ve bademli perde pilavı. Son olarak Ramazan'ın tatlısı güllaç veya Osmanlı saray tatlı çeşitleri. Bütün bu lezzetlerine ve İstanbul Boğazı'nın en müthiş görüntüsüne DJ Canan'ın özel müziği eşlik ediyor. Rezervasyon için telefon numarası (0216) 413 42 24. Lacivert'te saray usulü Ramazan İstinye'de oturduğum için Parkorman burnumun dibinde. Sevdiğim pek çok insan da orada görevli. Bir kere buranın halkla ilişkilerini Feza Fırat ve dünya şekeri kızı Başak yapıyor. Burada yer alan ve büyük ilgi gören Pine Restaurant'ın işletmesini ise 20 yıldır tanıdığım sevgili Şebo (Şebnem Ertual) yürütüyor. Genel Müdür İdil Saguner'in buraya yaptığı katkılar ve yenilikler ise saymakla bitmez. Pine'ın bu yılki birbirinden zengin iftar seçenekleri göz kamaştırıyor. Üç ayrı iftar mönüsü sayesinde Parkorman müdavimleri lezzete doyacak. Pine, İstanbul'un en büyük açık havuzunun yanında, yemyeşil çam ağaçlarının çevrelediği Parkorman'ın en göz alıcı yerinde. Mönüde kekikli kuzu tandır, yufkaya sarılı piliç, lebeniye çorbası, haspir çiçeği ile marine edilmiş piliç göğsü fırın, bademli pilav gibi tatlar var. Tatlılardan şekerpare, revani, peynir tatlısı kaçmaz. Açık büfe almak isteyenlerin de evlerindeki eski iftar sofralarının keyfini yaşama olanağı var. Pine'da açık büfe seçenekleri; Birbirinden lezzetli salata ve zeytinyağlı çeşitleri, komposto, makarna, börek, tatlı ve meyve köşeleri, kuzu tandır, piliç kavurma, dana rosto, piliçli bezelye ve buhara pilavı. İftariyelikler beyaz peynir, kaşar peyniri, pastırma, sucuk, hurma, reçel, bal, siyah-yeşil zeytin, domates, salatalık, tereyağı, kuru kayısı ve cevizden oluşuyor. Kişi başı fiyat, KDV dahil 55-85 YTL. 10 kişilik gruplar üzerinde yapılan rezervasyonlarda % 10 indirim uygulanıyor. Rezervasyon için telefon numarası (0212) 328 20 20. Parkorman'da zengin seçenekler Hafta arası her gün saat 08.45'de Kanal D'de reyting rekorları kıran 'Dobra Dobra' adlı programımız magazinin gündemini oluşturuyor. Sevgili meslektaşım Müge Anlı Akdağ ve ben, bize destek veren yazılı ve görsel medyadaki meslektaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Özellikle 'Sabahların Sultanı Seda Sayan'a, bir televizyon sihirbazı olan Can Tanrıyar başkanlığındaki 'Uçan Kuş' internet sitesine, Salih Keçeci'ye, rakip kanalda olmamıza rağmen Emoş'uma (Emel Müftüoğlu), Cebrail Mungan başkanlığındaki 'Canlı Canlı' ekibine, gazetem POSTA'ya, Vatan'a, Takvim'e, Bugün'e, Erdoğan Aktaş yönetimindeki Star Haber'e, Mesut Yar'a şu ana kadar verdikleri destekten dolayı gönül dolusu teşekkürler. Dobra Dobra'dan teşekkürler Yeşim Salkım, İzmir'den İstanbul'a getirdiğim ve çoook büyük destek verdiğim bir isim. Üzerinde gerçekten fazlasıyla emeğim var, helal de olsun. 1990 yıllarıydı. Kendini tamamen sahnelere verseydi, doğruya doğru, Yeşim'in eline çok az insan su dökebilirdi. Rahmetli Fahrettin Aslan assolist olması için çok ikna etmeye çalıştı. En iyi yerlerde solist altı olarak çıktı. Gerçi o arada bana biraz kazık da attı ama... Menajerliğini yaptığım dönemde benden habersiz Aykut Kutluel ile anlaştığını duydum. Alınmadım, bozulmadım. Zaten kadromda çok önemli isimler vardı, yolu açık olsun istedim. Bence iyi şarkıcı ve yorumcudur. Ama bir takım havalara girmiş. Bana anlatılanların yalancısıyım. Onu arayanlar, Selim Akar ve Mert Siliv adlı kişilerle muhatap oluyormuş. Bütün röportajları ve kararları bu ikili alıyormuş. Hatta, yılların dostları bile bu isimlerle muhatap olmak zorunda kalıyormuş. Yanlış anlamayın, bana böyle bir tavır alınmadı. Ama üzüldüm doğrusu. Aman Yeşim, dikkat! Kullandığın maşalar bir gün cızzz diye elini yakabilir. sdudek@posta.com.tr Yeşim sana ne oldu?